Skocz do zawartości

Jacek

Użytkownicy
  • Postów

    109
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Kraków

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Jacek

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jacek

    Dowcipy

    dla tych co w korku
  2. Jacek

    Opryski na muchy komary

    Alfasekt 50 SC Alfasekt Plus Reszta do ogarnięcia w internecie
  3. Metryka to nie wszystko. Tym którzy są młodzi duchem z okazji dnia dziecka dużo zabawy i radości a prezent kupcie sobie sami przecież was stać. pozdrawiam Jacek (bardzo duże dziecko )
  4. Witam .Możesz mi podpowiedzieć gdzie mogę kupić żyletki ESM-344-132 mam z tym olbrzymi problem. Andrzej
  5. To je moje! Dzięki za udostępnienie, z mojego kompa już dawno gdzieś zniknęło a tu proszę całość i pewnie zostanie na dłużej. Buraki są bardzo smaczne i nie warto się babrać z robieniem mniejszej ilości bo w środku zimy trudno wszystko powtórzyć.
  6. Jeśli zgodnie z przepisem to nic mu nie będzie, peklosól ma własności konserwujące. Pilnuj jednak mięsa i zalewy bo w tak upalne dni może się popsuć. Jeśli będziesz się trzymać przepisu to wszystko powinno się udać.
  7. Tak naprawdę to sprawa rozbija sie o skorupkę. Orzechy z poczatkiem lipca zaczynają wykształcać tą twardą skorupkę i zmienia się też ich "smak". Sprawdźcie na przełomie lipca-sierpnia czy dacie radę pokroić orzechy. Nalew (nastaw) na orzechy wykonuję następująco : do litrowego słoika kroję do pełna orzechów , następnie zalewam spirytusem 70% i wstawiam do szafki (chodzi o ciemność ) co dwa trzy dni potrząsam zawartością, maceracja ma trwać minimum 2 tygodnie.
  8. W tych dniach orzechy włoskie osiągają właściwa konsystencję do nastawienia na orzechówkę. Przypominam również że nieuszlachetniany "wyciąg" spirytusowy z orzecha włoskiego to doskonałe lekarstwo na wszelkie dolegliwości żołądkowo - jelitowe. Specjalnie nie podaję żadnych przepisów bo mam nadzieję że znajdą się kontynuatorzy tematu.
  9. Już stosują ale podobno ze świńskiej szczeciny
  10. wracając do tematu film pokazuje profesjonale skórowanie królika jednak mam kilka uwag. Po pierwsze zabicie królika to przerwanie rdzenia kręgowego; złamanie kręgosłupa na tym pręcie, prościej i szybciej jest walnąć pałką za uszami. Brakuje skrwawienia tuszki, po zabiciu królika cienkim ostrym nożem należy przeciąć żyłę jarzmową. Przed zawieszeniem tuszki do skórowania należy wycisnąć mocz z pęcherza. Skóra została odcięta razem z głową; w uboju gospodarczym często skóruje się głowę (głowy się gotuje a mięso z nich dodaje się do pasztetu) chcąc mieć skórkę do wyprawy też ściąga się skórę z głowy. Chcą się pozbyć jelita grubego i odbytu łatwiej jest naciąć i przełamać spojenie łonowe w miednicy.[/i]
  11. Jacek

    Rachunki za śmieci

    to co piszecie to czubek góry lodowej z analizy ustawy wynikają inne fajne kwiatki: - pojemnik na śmieci kupujesz na własny koszt - dezynfekcję pojemnika robisz samodzielnie - za woki do segregacji płacisz z własnej kieszeni - z pieniędzy które wpłacicie do gminy ma być utrzymywany system (1-2 ludzi na gminę + system komputerowy + utrzymanie gminnego punktu przyjmowania odpadów) oraz ma być płacone firmie wywozowej wyłonionej w trakcie przetargu. Ciekawe ile i jakie firmy zostaną na rynku śmieciowym za 5 lat, ciekawe ile wtedy będziemy płacić za śmieci. - jeśli gmina miała własną firmę realizującą do tej pory wywóz śmieci od 1 lipca nie będzie mogła działać bo firmę można wyłonić tylko w przetargu wiec alo ja przekształca w spółkę z oo albo zlikwidują,
  12. Mea culpa zapomniałem że jest wspaniała strona główna, już sobie wszystko sprawdziłem. Dziękuję "braci" za pomoc.
  13. Na wstępie zaznaczam że przekopywałem forum ręcznie i za pomocą wyszukiwarki, niestety bezskutecznie. Przystąpię do rzeczy i powiem o co mi chodzi: kupiłem w dobrej cenie ozór wołowy, postanowiłem że zrobię z niego ozór w galarecie na święta. Ozór gotowany ma szaroburą barwę - w sosie chrzanowym bez znaczenia, natomiast w galarecie powinien mieć kolor "mięsny". Trzeba go zapeklować i tu rodzi się pytanie jak? Ozór waży 1 kg; peklosól mam.
  14. A ja bym się dobrego żurku do tych mięs napił :lol:
  15. Dwa pytania - Co to są dla Ciebie okolice Krakowa? dla niektórych Zakopane jest niedaleko Krakowa :wink: -Jakie gatunki ryb Cię interesują?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.