Skocz do zawartości

gizmarek

Użytkownicy
  • Postów

    16
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.fabsfishing.com

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Canada
  • Zainteresowania
    bridge,wedkowanie.wedzenie

Osiągnięcia gizmarek

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. podoba mi sie...zeby posmakowac musze zrobic tak samo jak ty a zeby to zrobic tak samo to prosze Cie o podpowiedz jak to robisz jak dlugo wedzisz .i tak dalej caly ten Twoj proces..dzieki serdeczne... pozdrawiam serdecznie...mam corki wesele 16 tego miesiaca..i po zakonczeniu calej weselnej cermonii.w stylu kanadyjskim..i zapraszam polakow do siebie do domu na poprawiny..tak no wiesz...po polsku..no i ta kielbaska bylby podana.. mozesz napisac do mnie na email dzieki jeszcze raz
  2. ok.. czy przy opcjach... tylko wedzic...lub wedzic i parzyc..uzyc tej samej temperatury wedzenia...(zimny czy cieply dym) dzieki pozdowka
  3. witam.. wlasnie zrobilem kielbaske...wyglada jak surowa polsk....oczywiscie ze zmieniona receptora.. pytanie co teraz?: czy parzyc a potem wedzic? czy wedzic a potem parzyc? czy tylko wedzic? wmiare szybkiej rady potrzebuje...kielbaska czeka w lodowce pozdrawiam gizy
  4. gizmarek

    Schab...

    witam.. mama dwa ladne kawalki schabu...chcialbym to uwedzic na cieplo...zrobilem juz na zimno (przepis P.Ligawy)...hmm..brak mi slow tunezja-finezja.. wspaniale..no i prosze o przepis wedzenia na goraco...przyprawy..temperatura wedzenia i tak dalej dzieki wielke pozdrawiam gizy
  5. witam.. kielabasa bedzie grubosci 90mm...receptura podaje po wedzeniu piec w piekarniku przez 1.5 godziny w temperaturze 180C...a jaka musi byc temp bezpieczna w wewnatrz batonu?zeby mozna ja bylo wyjac wczesniej lub przetrzymac dluzej? dzieki pozdrawiam gizy
  6. gizmarek

    Sol..?

    , a tam termin peklosól może oznaczać coś innego niż u nas. dobra uwaga..ale mam peklosol z Polski i tez rodzimy zwany Morton Tender Quick.skladniki sol,cukier 0.5% sodium nitrate i 0.5% sodium nitrite ,propylene glyckol. dzieki i pozdrawiam gizy
  7. gizmarek

    Sol..?

    witam.. mam recepture ktora waskazuje na uzycie 0.180 Kg soli...ja chce troche to zmienic i ujac troche soli a dodac troche peklosoli...jaka jest proporcja..stosunek.. np odjac 5dkg soli ile mozna dodac peklosoli aby utrzymac ten sam stosunek slonosci.. (zasolenia) dziekuje i pozdrawiam gizy
  8. witam... robie kielbaski roznych rozmiarow..grubsze ...ciensze...smakowo dobre..oslank schodzi pieknie czysciutko bez problemu...ale pierwsza warstwa kielbasek..( 1mm moze troche mniej) jest twarda...to samo sie dzieje z poledwica po wedzeniu ....czemu tak sie dzieje? prosze o uwagi w tym temacie dziekuje serdecznie pozdrawiam gizy
  9. Czy dwa razy występuje azotyn sodu? A może przy nazwie są podane w nawiasach cyfry rzymskie np II lu IV. Skład: sól, cukier, azotyn lub azotan sodu, glikol propylenowy. nie ma rzymskich cyferek.....i tak dwa raz nitrate i nitrite.....wyrazy bardzo podobne ale sdaje mi sie ze znacza cos innego...zobacz pisownia tych wyrazow...wsadz je na google.. pozdrawiam
  10. Contents: saltl,sugar 0.5%....sodium nitirate 0.5%(preservative)....sodium nitrite 0,5%...(preservative).. propylene glycol czarna magia...dla mnie..
  11. w kanadzie uzywam" tender quick" robiony przez firme ..morton...jest to odpowiednik polskiego peklosolu
  12. witam.... prosze o podanie popularnych przypraw do kielbasek w jezyku angielskim dosteonych w kanadzie..dziekuje serdecznie pozdrawim
  13. witam... dziekuje Malgos...zapisalem...i ponowie probe zdobycia/kupienia tych steczkow za rok jak bede w polsce.. do marcinct.... bylem dwa lata temu w polsce/mazury/gizycko....nie wiedzialem jak te kawaki miesa nazywaja sie fachowo...to staralem sie wytlumaczyc/opisac wyglad...dostalismy cos chaba podobnego...ladny kawalek wolowiny..ale nie to...pokroilem..przyprawilem/przyprawy do grila w paczuszkach...rzucilem na grila...za syczalo za dymilo ..za pachnialo.....poleli..gorzlke...no i skwarki z polskiej wieprzowinki..byly najlepsze.. :tongue: pozdrawiam marek
  14. witam... prosze o podpowiedz jak sie nazywaja po polsku steki wolewe..tak zebym mogl je zamowic u rzeznika jak bede w polsce po angielsku 1.T-bone 2.Ribeye dzieki pozdrawiam gizy
  15. gizmarek

    Co zrobic zeby....?

    witam.. widze sens tego co pan/pani pisze...pytanie moje jest teraz takie.. czy czas peklowania miesa w kawlku jest taki sam jak przy mielonce na kielbasy..48godzin czy inny...nastepnie...ja uzywam juz przygotowanych przypraw na 5 kg miesa mielonego(paczuszka z przyprawa na kielbaski)....czy ta ilosc tych przypraw wystarczy na zapeklowanie 5kg miesa w calosci dziekuje pozdrawiam gizy
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.