Skocz do zawartości

skupinbart

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Gniezno czasami IRL

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia skupinbart

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam jak szynka Szanowny "beiot" od marca troche mineło gdzie teraz trzymasz szyneczke i gdzie trzymałeś ją latem ja za tydzień będę zasalał.
  2. Trochę czasu minęło od założenia tematu czy oprócz mnie ktoś jeszcze eksperymentował z soleniem mięsa do wędzenia zamiast peklowania? Ja powiem tak, większość wędzonek tylko sole minimalną ilością peklosoli 25%peklo sól 75%sól szynki tylko kiełbasy sama sól. I nigdy bym nie wrócił do peklosoli. A koledzy forumowicze? Ktoś jeszcze nielubi peklosoli?
  3. http://www.japanesechefsknife.com polecam, wysyłka tylko $7 bez znaczenia ile noży kupisz
  4. skupinbart

    Przywitanie

    Witam wszystkich Na strone wedlinydomowe zagladam od dawna. Jednak dopiero traz postanowilem zapisac sie na forum. Od 8lat mieszkam w Irl. Lubie jesc. Dobrze jesc i gotowac. Dla mnie i dla rodziny przedewszyskim dobrze i zdrowo, bez nawozow chemi i innych tym podobnych swinst. Uprawiam warzywnik, mam kilka kurek noisek i ze znajomym dwie swinki, ktore wlasnie w poniedzialek zawozimy do masarza. We srode wiele roboty przedamna :grin: Jednym slowem jestem fanem zdrowej (organicznej) zywnosci W razie pytan prosze o wyrozumialosc, zarazem z ochota pomoge w miare moich mozliwosci Jedna sprawa komp moj nie da sie ustawic na polska trzcionke z gory przepraszam za braz znakow Pozdrawiam wswzystkich!
  5. przy pomocy GOOGLE przyspieszylem proces tlumaczenia: Twaróg jest naprawdę łatwe do wykonania w domu. Jest to prawdopodobnie najprostszy wszystkich do serów. Twaróg jest bardzo zdrowe i pożywne, nie wspominając łatwo strawiony. Commercial cotage serów może mieć bardzo złe dodatków, ale domowy twaróg jest tak czysty i naturalny. A ponieważ jest to bardzo łatwo psujących się i powinny zostać wykorzystane w ciągu trzech do czterech dni. Może to wydawać się trudna i niezrozumiała na początku, ale to tylko z pierwszej partii, po to, że prosta. Chata chese powinny być wykonane przy użyciu odtłuszczone mleko, śmietana ciał stałych, ponieważ nie pobyt w Zsiadłe mleko, pozostaje on z serwatki. A Gallon of odtłuszczone mleko będzie o funta sera twarogowego. Jeśli planujemy używać surowego mleka, niech go ustawić na chwilę, a następnie ślizgać się krem do późniejszego wykorzystania w gotowych twaróg. Potrzebny jest rozrusznik do twaróg. Możesz skorzystać z komercyjnych kultury, hodowane maślanki, podpuszczki lub tabletek. Mam stwierdziła, że zastąpienie przez jeden kubek z odtłuszczone mleko z jedną filiżankę hodowlane maślanki i 1 / 8 z podpuszczki tabletka zawiera niewielką twaróg twaróg, pominięcie tego hodowlane maślanki i użyj 1 / 4 tabletki podpuszczki, jeśli wolisz duże twaróg twaróg. Sól przyczynia się do poprawy życia sera, nie wspominając już o posmak. Po twaróg jest zrobione, to będzie miał bardzo podobny smak kwasu do niego, więc będziemy chcieli sezonie ze śmietanką lub słodkiej śmietanki. Ziół, owoców lub substancje słodzące mogą również być dodane. Teraz będziesz musiał dokonać pewnych urządzeń twaróg. Pierwszy będziesz potrzebował sześciu do ośmiu Quart czajnik wykonany ze stali nierdzewnej, szkła lub emaliowanej. Nie należy używać aluminiowych! Będziesz potrzebował innego pojemnika, który może być aluminiowe, nieco większe, jak korzystać z podwójnego kotła. Twoja kuchnia umywalka z dobrym korek będzie działać, jeśli nie masz jeszcze większy pot. A pływające mleczarni termometr jest najlepszy, ale Candy termometr, że będzie środek 75 do 175 stopni będzie działać. Pomiarowych kubki i łyżki, obsługiwane przez długi nóż i łyżka do cięcia i mieszając. Muszą być wystarczająco długi, aby dotrzeć do dołu nie masz duże aluminiowe opakowania. Potrzebny będzie również przechowywanie pojemnika do przechowywania w twaróg, kiedy się zakończy. A durszlak i niektórych serów szmatki do drenażu masz twaróg. Zbierz wszystkie swoje urządzenia i upewnić się, że jest idealnie czysta. Zdecydować, czy chcesz dużych lub małych twaróg twarogi twaróg. Dla dużych twaróg twaróg użyj 1 / 4 tabletki z podpuszczki rozpuszcza się w dwie łyżki wody, a jeden Gallon of odtłuszczone mleko, nie mieszać tych jeszcze. Dla małych twaróg twaróg, zastąpić jeden kubek z odtłuszczone mleko z jedną filiżankę maślanki hodowlane, a Rozpuścić 1 / 8 tabletki z podpuszczki w dwóch stołowe wody, nie mieszać tych jeszcze. Następnie umieścić mleka w sześciu do ośmiu Quart pot i ustawić go w zlewozmywak lub większy garnek z wodą. Podgrzewać mleko do 80 stopni przy użyciu tej metody podwójnego kotła. Jeśli spróbujesz do podgrzewania mleka na bezpośrednie ciepło może oparzyć, co sprawia, że będzie to smak okropny. Pamiętaj, aby używać termometru w mleku. W zlewozmywak, wystarczy dodać do gorącej wody osiągnie 80 stopni. Zmień wody tak często, jak potrzeba aż do osiągnięcia pożądanej temperatury. Po osiągnięciu żądanej temperatury dodaj swój podpuszczki i dobrze wymieszać. Niech ten zestaw w ciepłym pokoju, aż nóż włożony do centrum wychodzi czysta. Gdy to się dzieje, jesteś gotowy, aby wyciąć twaróg. Aby wyciąć twaróg, weź swoje długi nóż i 1 / 2 cala kawałki, prosto w górę iw dół, od lewej do prawej, a następnie z przodu do tyłu. Następnie ukośnie cięte w obu kierunkach. Nie zakłócają Zsiadłe mleko pocięte przez dziesięć minut, a następnie wymieszać bardzo delikatnie dłonią. Teraz trzeba będzie podnieść temperaturę bardzo powoli stu stopni w około trzydziestu do czterdziestu minut. Jeśli używasz zlewu będziesz musiał dodać do wrzącej wody, gotować ziarna serowe. Pamiętaj, aby często mieszać, około jednej minuty, co pięć minut. Po dotarcie sto stopni, można przenieść do garnka piec do ogrzewania górę szybciej, trzeba będzie go mieszać coraz częściej, aż pojawi się sto piętnaście stopni, to powinien wziąć około piętnastu minut. By teraz Zsiadłe mleko powinno być twarde i należy zatrzymać proces ogrzewania. Zsiadłe mleko wlać do durszlak wyłożona sera szmatki, aby odsączyć serwatki. Możesz zapisać się do serwatki kanał do Twojego zwierzęta lub kurcząt. Niech Zsiadłe mleko drenażu na kilka minut. Jeśli niech Zsiadłe mleko drenażu zbyt długo będą trzymać się razem. Narożnikami zbierze sera szmatki i zanurzyć go w niektórych lodu wody kilka razy. Wróć do sera szmatki na durszlak i zimny spłukać zimną wodą, dopóki woda jest jasne. Narożnikami zbierze sera szmatki ponownie i niech wody drenażu obecnie. Gdy wody już nie ściekła, jego zrobienia. Zmierzyć Zsiadłe mleko do mieszania misy. Za każdy kubek zsiadłego mleka dodać 1 / 2 łyżeczka soli non-jodowej i dobrze wymieszać z dłonią. Jeśli podoba Ci się przechowywać zakupione twaróg, dodać sześć łyżki słodkiej śmietanki do co dwa kubki z Zsiadłe mleko. Dla dieters, śmietany zastąpienia z odtłuszczone mleko. Możesz użyć kwaśnej śmietany mieszać z Twoich ulubionych ziół lub dodać owoce. Jeśli Twój twaróg ma nie tylko prawo i gustom bardzo kwaśny lub kwasu, to znaczy, że zsiadłe mleko zostało umyte i osuszony nie wystarczy. Zsiadłe mleko, jeśli są twarde i suche, to znaczy, że możesz mieć podgrzewaną Zsiadłe mleko lub zbyt wysoka, że Zsiadłe mleko pozostał w serwatki zbyt długo. Zsiadłe mleko miękkie oznacza zbyt niskie w temperaturze pokojowej. Funny degustacji może oznaczać, że Twoje naczynia nie były czyste lub, że mleko zostało użyte nie było pasteryzowane. Wystarczy pamiętać, że pierwsza partia jest najtrudniejsze, i że obok luku będzie prosta, wraz z każdej innej partii.
  6. hej Mam nadzieje ze nie schrzanię nic. Jak juz pisałem trochę kiełbaski przerobiłem za każdym razem bylo lepiej. Tym razem chce ja uwedzić i odrobinę urozmaicić dlatego jak mysle ze dodanie innego mięsa nie zaszkodzi :grin: Po wyrobieniu samej wieprzowiny która w moim przypadku bedzie podstawa podziele na trzy jedna partia z wołowina druga baranina i trzecia sama wieprzowina Jestem dobrej myśli! Nie byłem tylko pewien czy będzie dobrze z sama sola. Koledzy poradzili wiec bede podarzal ta droga.
  7. Kolejna kiebache bede robil okolo 5 listopada i zrobie wedlug przepisu Marka z Bielska mysle ze dodam choc do jednej parti odrobine wolowiny lub baraniny zobaczymy co wyjdzie. Bedzei to moje pierwsze wedzenie kielbasy wiec napewno sie podziele efektem koncowym Dzieki wszytskim i posdrowionka
  8. Dzikuje wszystkim za podopowiedzi! Marku z Bielska Pytanko jak ja zasalasz tzn masz jakies normy? Ja zawsze robilem tak (na moja biala surowa) 6kg lopatki i 4kg boczku teraz dodam troszke wolowin (do tej ktowa bede wedzil) Ile dac soli na te 10kg miecha i czy 24h takiego zasalania wystarczy? Czy po zasoleniu dosalasz jeszcze w czasie wyrabiania? Z gory dzieki!
  9. To nie strach tylko niechec do peklosoli Pomyslalem ze warto by sprobowac bez dodatkow tymbardziej ze mam malego syna i chcialem aby bylo choc troszke zdrowiej dla brzdaca. Mysle ze zrobie tak mieso na kielbasy w samej soli a wedzonki w peklosoli sprobuje i jak juz wyjdzie podziele si wrazeniami. W miedzy czasie moze ktos eksperymentowal z zasalaniem bez peklowania? czekam na podpowiedzi
  10. Przede wszystkim witam wielka brac wędzarnicza! Pisze z zapytaniem szukam rady. Wyrabiałem juz troszkę kiełbas tzw Białych fotka: http://dzikizachod.fieldtarget.net/galeria/users/skupinbart/skupinbart_1224687615.jpg Planuje teraz wyrobnic troszkę Kiełbasy okolo 10kg tym razem jednak chciałem ów kiełbaski wraz z odrobina wędzonek podwedzic. Jezeli takie peklowanie jest mozliwe prosil bym o podpowiedz o proporcje do suchego jak i mokrego peklowania Z gory dzieki koledzy
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.