Skocz do zawartości

marcus

Użytkownicy
  • Postów

    797
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O marcus

  • Urodziny 10.06.1973

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Tonisvorst

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia marcus

Wytrawny

Wytrawny (11/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Dzieki EAnna coś mi sie powoli jezyk traci i zabiegany ... miro dzieki smakuje wybornie z takim piwkiem wedzonym. binio1111 normalny do mielenia zbóż..raczej wszystkiego . Pozdrawiam
  2. Dzieki EAnna i andrzej k Dzisiaj dalej troche z dziczyzny... Kielbasa z dzika takiego Ścinki z dzika I-II 6 kg i 3,5 kg IIb wieprzowe. przyprawy Jalowiec 20 kulek rozdrobniony Suszony lubczyk Majeranek Pieprz 3 g ,galka muszkatolowa. I jak zwykle nadziewanie .osadzanie .osuszanie 15 min wedzenie cieplym dymem 80 min i zapiekanie 45 min . aaa dzieki maniek57 za jupiterka. Pozdrawiam
  3. Ciąg dalszy jako by nienbylo ze nic nierobie Troche dziczyzny...jak wyzej kielbasa z dzikiej gesi a wlasciwie z piersi plus II wieprzowa i poledwice z dzika peklowane jak zawsze na sucho troche jakis tam innych kielbas i podrobowych
  4. Jakas tam kielbasa z dzikiej gesi Pozdrawiam
  5. Mialem podobny problem po przejsciu z maszynki na nadziewarke... musisz naprawde dobrze ubic mieso w nadziewarce. Pozdrawiam
  6. Toby byla taka ...hahaha tu jeszcze ciepla po parzeniu Pozdrawiam
  7. Robienie kielbasy pod dana kielbase ,, raczej " tak , robienie Kielbasy pod i dla siebie raczej nie. A golonkai do kielbasy...szkoda. Pozdrawiam 4,6 kg lopatki 3,4 boczek peklowane osobno rozdrabnianie boczek IIb 5 Lopatka I- II czesciowo III 8 Pozdrawiam
  8. Żadnych przypraw do peklowania. Wracając do wspomnianego ,, napowietrzenia" przez kolegi el gregor to niechodzi tu o napowietrzenie tylko oto ze w pierwszych dniach osocze i woda wyciagnie sól i zeby kazdy kawalek mial mozliwosc równomiernie sie przepeklowac musimy mieso przekladac , jak wiadomo mieso na szynki peklujemy minimum 10 -14 dni oczywiscie na sucho wtedy walory smakowe sa niepowtarzalne w szczególności poledwicy . Pozdrawiam Jesze o dojrzewajacych dla el gregor peklowanie 45 g/ kg 12-14 dni 3 h moczenie 2 dni nachbrennen wedzenie zimnym dymem .. prosta zasada czym dłużej peklujemy mieso tym wiecej peklosoli stosujemy a jesli chcemy dojrzewajace tym mniej moczymy.
  9. To znaczy wymoczone mieso zostawiasz na 2 dni zeby slonosc sie wyrownala nieznam odpowiednika polskiego tego znaczenia... oczywiscie ze wedzimy po osuszeniu . Pozdrawiam
  10. Daje sie i wiecej a służy to do ograniczenia rozwoju bakteri , drobnoustrojow w czasie peklowania a nie regulacji slonosci gotowego wyrobu. Pozdrawiam
  11. Peklowanie miesa z przeznaczeniem na wedzonki w szczegolnosci poledwicy (schab)na sucho 35 g peklosoli /1kg (mozna mieszac z sola niejodowana poł na pół) Pierwsze 5 dni codziennie przekladamy mieso później co dwa dni wystarczy. Peklowanie 10 - 12 dni tem.4-6°C 6 h moczenie w zimnej wodzie . 1-2 dni nachbrennen 4-6°C (po wyjeciu z wody zostawic zeby slonosc sie wyrównała) Pozdrawiam i życzę dobrych wedzonek.
  12. http://zmianynaziemi.pl/wideo/brukselscy-biurokraci-wykanczaja-producentow-tradycyjnej-zywnosci Za niedlugo mozemy pomażyc o tradycyjnym wedzeniu.
  13. Umnie zero ploblemów z workami z Torunia.... Nawet nieprzestrzegam procedury przerwy minutowej.
  14. My kisimy ostatnio tylko Spitzkohl...najlepsza kapusta .
  15. Ja również chciełem podziękować wszystkim za życzenia.... Pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.