Skocz do zawartości

SlawekCh

Użytkownicy
  • Postów

    144
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Jabłonna k/Warszawy
  • Zainteresowania
    Nurkowanie,Wędliny domowe

Osiągnięcia SlawekCh

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. I ja bardzo dziękuję za kalendarze. Dotarły całe i w dobrym stanie. :clap: :clap: :clap:
  2. Napisz proszę jak się sprawuje bo cały czas się waham czy zakupić.
  3. Zapłacone. Oczywiście końcówka dla Prosiaczka :grin:
  4. Poproszę 2 szt - SławekCh
  5. Zgadzam się z tym w 100% !!!! Właśnie po to jechałem na kurs i jak już pisałem wcześniej Andrzej i Wojtek nie zawiedli mnie w tym zakresie. Myślę że byłbym chętny na takie warsztaty. Może jak by powstała jakaś lista chętnych to decyzje odnośnie ich powstania mogły by być szybsze. :grin: [ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 23:37 ] :clap: :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:
  6. Brawo, oby tak dalej. :thumbsup: :clap: :clap: :clap: No to jest nas już dwóch. To jeszcze ponad 20 kursantów może się chwalić... :lol:
  7. Witam Ja nie mogłem się powstrzymać i można powiedzieć "na gorąco" przystąpiłem po kursie do działania. Ponieważ tak bardzo zależało mi na kursie na pasztetowej więc nie mogło jej dzisiaj zabraknąć. Dodatkowo zrobiłem parówkową bo zamówienie żony czekało już 2 tygodnie na realizację. Parówkowa według przepisu Dziadka tzw. "kursowa" a pasztetowa to kopia tej którą wykonywaliśmy na kursie z tym że nie dawałem wątroby bo nie do końca akurat w tym wyrobie ją lubimy. Andrzeju i Wojtku, wielkie dzięki za wiedzę. Zależało mi na tych "niuansach" w domowym wyrobie wędlin i nie zawiodłem się. A to dzisiejsze wyroby. Z trzech kilo parówkowej ostało się nie całe kilo... kolacja była super... wszyscy się zajadali, a pasztetowa czeka spokojnie w lodówce... http://images48.fotosik.pl/475/31f32366aa083ff1med.jpg http://images46.fotosik.pl/1835/82240616b390c672med.jpg
  8. No i się zaczęło... Blondynka rozebrana. Mięsko się pekluje zarówno na wędzonki jak i na kiełbaski, do tego trochę bardzo przydatnej teorii. Na koniec dnia integracja w czytelni. Jutro od rana dziarsko ruszamy dalej. Jeszcze przed śniadaniem trzeba wyjąć mięso na wędzonki z solanki aby obciekały...
  9. Normalnie kamień z serca :grin: Jakoś nie mogę się zebrać od tylu lat do pasztetowej i dlatego właśnie tak na nią liczę :thumbsup:
  10. Szkoda że wypadła z pierwotnego planu pasztetowa Liczyłem na ten wyrób. Natomiast cieszę się że pojawiła się możliwość zrobienia szynkowej :grin:
  11. Ja polecam SADOLIN. Sam używam i mam tym pomalowane sporo drewnianych konstrukcji i nie mam zastrzeżeń. Odradzam Drewnochron, dość słaby środek. Kiedyś był nawet całkiem dobry ale podobno kazali im zmienić jakiś komponent ze względu na ochronę środowiska i od tamtej pory sporo spadła jakość.
  12. Właśnie dla tego jadę... już się nie mogę doczekać :!:
  13. Rozumiem że pytasz dla jaj :grin: Jak to jak smakują? Oczywiście są pyszne, zajadaliśmy się i jeszcze się oblizuję po śniadaniu :thumbsup: a wczoraj po parzeniu sam zjadłem cały kawałek jeszcze ciepłej kiełbasy... uwielbiam taką świeżo po parzeniu :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Wędzę już parę lat więc już wiem jak robić wyroby pod gusta moje i rodziny, ale mimo wszytko jadę w październiku na kurs aby uzupełnić i doszlifować wiedzę.
  14. Witam W piątek zrobiłem trochę wyrobów. A oto asortyment wczoraj wędzony: Od lewej Kiełbasa krakowska podsuszana (podpiekana w wędzarni) przepis Dziadka Polędwica (parzona) Baleron Kiełbasa wiejska (przepis Dziadka) Boczek Polędwiczka (a,la łososiowa, tylko wędzenie ok 2,5godz) Szyneczka z łopatki (pierwszy raz robiłem z łopatki, do tej pory zawsze z szynki) http://images42.fotosik.pl/586/54acfb2cdb160d27med.jpg Tak więc śniadanie było dzisiaj bardzo mięsne. Oprócz krakowskiej która jeszcze musi podeschnąć zajadaliśmy się wszystkimi wyrobami. Trochę kiełbasy zaraz po parzeniu poszło do sąsiada (starej daty szlifierz narzędziowy) bo właśnie przed wyrobami naostrzył wszystkie sitka i nożyki do maszynki tak że prawie samo się mieliło :wink:
  15. SlawekCh

    Ostrzenie noży

    I ja bym poprosił o hasło.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.