Skocz do zawartości

furgon

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    slask

Osiągnięcia furgon

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Po dwóch miesiącach (6 tygodni w wosku) rozkrojona 1,5 kg gouda była gorzkawa. Zawoskowana i leży dalej. Czym spowodowana jest ta gorzkość w nisko dogrzewanych serach? Zawartość wody?
  2. furgon

    Ser Gouda

    A średnio jaki to okres. Tydzień czy trzy?
  3. Teraz to już za późno, ale polecam przepis na serek a la topiony. Nazywa się ser na sodzie albo "ser z kubeczka". Jak będzie potrzebne to przeklepe przepis.
  4. furgon

    Ser Gouda

    Po jakim czasie pakujecie, czy woskujecie ser?
  5. Ja je daje do mozzarelli, a to zdecydowanie łatwy do zrobienia ser
  6. No ślicznie Nie solisz Korycina?
  7. Ricotta nie wyszła Ci dlatego że dodałeś chlorek. Powoduje on że do skrzepu przechodzą inne białka jak tylko kazeina. Nie miała się z czego zrobić ricotta. Jak dodaję do mleka chlorek wapnia to zawsze serwatka ląduje w kanalizacji. Zakwaszam podobnie jak perszing octem jabłkowym, a grzeję nawet do 97.
  8. furgon

    Solenie sera

    Witam Do solenia serów nadają się wszelakie sole (w sensie soli kuchennej nie ogólnego określenia produktu reakcji kwasu zasadą ), pod warunkiem że są niejodowane. Jod zabił by bakterie. Można solić himalajską, kamienną itd
  9. Rozumiem że wszyscy macie jakieś szklane kule, które Wam podpowiadają rozwiązania Po tym co Johny napisał o swoim serze rozwiązanie tylko można wywróżyć. Jaki ser? :)camembert też moczysz w solance?
  10. Mowa o 10 litrach. Boję się że jak mi wleje 10l do takiego wiadra to przywiezie mi masło
  11. Witam wszystkich bardzo serdecznie. Już jakiś czas czytam forum, ale jakoś nie zdarzyło mi się napisać (chyba). Planuje zabrać się za domową produkcję sera. Teorii już trochę liznąłem, więc czas zacząć. Mam człowieka, który będzie mi woził mleko i tu pojawia się pytanie: co kupić do jego transportu. W serowar.pl jest kanister z tworzywa 20pln, zajrzałem też na pewien portal aukcyjny i tu o dziwo, również z hdpe, za całe 8,16pln. Co polecacie do transportu mleka ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.