Skocz do zawartości

gregruda

Użytkownicy
  • Postów

    64
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Ruda Śląska

Osiągnięcia gregruda

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. To już chyba za późno aby zakwas był gotowy na poniedziałek.Ja zrobiłem wg tego co napisano tutaj http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne ,z tej strony też upiekłem pierwsze chlebki.Polecam.
  2. Dlatego polecam termometr IKEA z sondą na kabelku.Wg mnie idealny do wędzenia ,a pozatym dobra cena.Po moim praktycznym zastosowaniu nie nadaje się do pomiaru temperatury wody przy całkowitym zanurzeniu rurki z czujnikiem z powodu nieszczelności .
  3. Moja sonda też była zalana podczas parzenia,ale uratowało ją wyjęcie jej z rurki i wysuszenie,a póżniej ponowne umieszczenie w rurce.Niestety zabezpieczenie przed wodą jest wg mnie niemożliwe dlatego używam tego termometru już tylko do wędzenia.
  4. gregruda

    Nadziewarka

    też robię podobnie - łączę zgrzewarką klka torebek śniadaniowych a w jedną wkładam 1listek ręcznika papierowego . Wyciąłem z pokrywy plastikowej białej z wiaderka po śledziach kółko dopasowane do cylindra i załozyłem pod tłokiem z blachy w którym zrobiłem odpowietrznik.Odpowietrznik to nic innego jak otwór większy od wkręconej tam sruby z nakrętką, na której od strony farszu założyłem uszczelkę i ta zamyka otwór podczas nadziewania faruszu w osłonki.
  5. Posiadam taki jak pierwszy link.Spisuje się bardzo dobrze,ale tylko podczas pomiarów suchych,natomiast do pomiaru temperatury wody się nie nadaje.Kilkakrotnie próbowałem juz uszczelić wprowadzenie przewodu do rurki sondy, ale bezskutecznie.Powód ? Przewod do elementu pomiarowego jest jednożyłowy w ekranie i właśnie przez ten ekran przesącza się woda pomimo uszczelnienia wlotu do rurki.
  6. gregruda

    Nadziewarka

    też robię podobnie - łączę zgrzewarką klka torebek śniadaniowych a w jedną wkładam 1listek ręcznika papierowego . Dzięki.Ciekawe rozwiązania.Napewno wypróbuję przy następnym wyrobie pasztetu.
  7. gregruda

    Nadziewarka

    Dzięki.Dobry pomysł.
  8. gregruda

    Nadziewarka

    Posiadam ją już jakiś czas i jak dla mnie jest wystarczajaca aby wkonać kiłbasy,ale ostatnio przyszła mi ochota na pasztetową.Okazało sie ,ze podczas nadziewania dużo wkładu przepycha się nad tłok ponieważ nie posiada uszczelnienia.Więc rozglądałem się nad tłokiem z uszczelnieniem,lecz bezskutecznie.Znalazłem jedynie nadziewarki które posiadaja na wyposażeniu dwa tłoki-drugi tłok silikonowy.Czy ktoś mugłby mi pomóc w znalezieniu takiego tłoka. Opis urządzenia: - tłok aluminiowy - w zestawie trzy lejki - korpus wykonany ze stali - listwa zębata wykonana ze stali nierdzewnej - nadziewarka wyposażona w solidne mocowanie do stołu - łatwa obsługa oraz bezproblemowe mycie i czyszczenia - pojemność cylindra 3 kg Wymiary końcówek: 15mm, 19mm, 22mm Wymiary cylindra: 32 cm x 11 cm Wymiar całkowity max. 52 cm, http://img203.imageshack.us/img203/9587/hoffner3.jpg To o taki tłok pytam. http://img17.imageshack.us/img17/3702/680ec93a75b4bd69.jpg
  9. Gdzie 2 Polaków tam 3 opinie Koszt niewielki więc pewnie przekonam się na własnej skórze ale dzieki za dobre chęci Do przedłużenia musi być użyty przewód o bardzo małej oporności. http://allegro.pl/termometr-cyfrowy-wedzarnia-szynkowar-2-gratisy-i2776670615.html W opisie napisano ,że istnieje możliwość przedłużenia sondy.
  10. Wczoraj zrobiłem według przepisu,jedynie po zmieleniu w maszynce dla rodzinki trochę za gruba.Więc wyrobiona w malakszerze.Napełniłem do osłoneki poliamidowej.W smaku wyśmienita.Wielkie dzięki za super przepis.
  11. kolega dobrze podpowiada, polecam taki z IKEA, mam go około roku i jestem z niego zadowolony Obrazek Potwierdzam przydatność tego termometru,ale przed zanużeniem całkowicie sondy w wodzie zalecam uszczelnienie wprowadzenia przewodu do rurki sondy.
  12. a) użyte do peklowania: 1. sól - 0,10 kg, 2. saletra - 0,005 kg Jak się to ma jeżeli peklować peklosolą?
  13. Mam poustawiane poprawnie.Ten nowy pobrałem i co ciekawe bez zmian.Działa po ustawieniu 1,2,3 dni oraz wagi.Dla 4,5,6,7,8-10 dni nie działa,a z dla 11-13 dni znów działa.Ciekawe gdzie jest przyczyna u mnie ,że tak się dzieje.Szkoda bo programik jest super.Muszę sprawdzić na kompie córki czy jest tak samo.Na obu komputerach zainstalowany jest Win 7.
  14. Musimy wiedzieć w jakich jednostkach wyskalowany jest solomierz. Jeśli będzie wskazywał stopnie Be wówczas ( odczytujemy z tabeli http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela2.htm ) oczytamy: stopnie Be w przedziale 10 - 11 Jeśli wykonaliśmy solankę w proporcji 10 litrów wody + 1,1 peklosoli wówczas patrząc na tabelę odczytamy: poniżej 10 Be. skala jest w kg/m3 wskali 0-350 To ile wskaze solomierz przy roztworze 11%?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.