<span 0);\"="" 0,="" rgb(255,="" style="margin: 0px;">ZUPA FASOLOWA Z KOCIOŁKA ( BABLEVES ) Składniki: 4 puszki fasoli w zalewie 4 marchewki ? kg suchej kiełbasy 4 pietruszki 4 cebule 3 łyżki słodkiej papryki (w proszku) 2 łyżeczki ostrej papryki ( w proszku) 4 łyżki smalcu 2 łyżeczki cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz szczypta cząbru natka pietruszkiCebulę siekamy w drobną kostkę. Obraną marchew i pietruszkę należy pokroić w słupki Suchą kiełbasę kroimy w grubszą kostkę. Następnie do kociołka wrzucamy smalec i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, która powinna się zeszklić. Po paru minutach dodajemy słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy. Wlewamy ok. 8 szklanek wody, dodajemy pokrojone warzywa i kiełbasę. Zupę należy gotować do momentu, kiedy marchew i pietruszką będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę razem z zalewą. Cząber, cukier, sól i pieprz do smaku. Gorącą, aromatyczną zupę możemy podać w duecie ze świeżym, chrupiącym pieczywem.