Skocz do zawartości

marko30

Użytkownicy
  • Postów

    310
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O marko30

  • Urodziny 30.10.1958

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    śląsk

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia marko30

Wschodząca gwiazda

Wschodząca gwiazda (9/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, przepraszam że z opóźnieniem odpowiadam ale miałem mały wyjazd. Kolego Sverige2 tak to ten fermentator ale cena już inna. Ja zapłaciłem chyba koło 250zł. Ale cóż, takie czasy. Pozdrawiam
  2. Nie,ja mam mały fermentator tak jak pisałem z firmy Tiros. Wkładam świerzy czosnek i wszystko. Po 264 godzinach mam gotowy czosnek. On ma swoją wilgotność i nic nie trzeba dodawać. Robiłem już kilku krotnie i zawsze wychodzi bardzo dobry. Jednorazowo wkładam około 16-18 główek takich +55 no i ważna rzecz dobry zdrowy czosnek. Ja teraz trafiłem na dobrego sprzedawcę i sobie bardzo chwalę. A czarny czosnek to naprawdę prawdziwy skarb. Pozdrawiam [Dodano: 05 paź 2022 - 16:33] Ja kupuje na allegro firma Rzepovsky, tel 796987147
  3. Przyjacielu, napisałem reakcja Maillarda która zachodzi w odpowiednich warunkach (czytaj temperatura, wilgotność, czas. Pozdrawiam.
  4. Cześć Wawaldek11. Chodzi zapewne o tzw czarny czosnek. Nazwa fermentowany jest nieco myląca. Chodzi o reakcje Maillarda, która w odpowiednich warunkach prowadzi do brązowienia produktu. Fajna sprawa i bardzo zdrowy produkt. Proces nie jest trudny lecz czasochłonnny i musi przebiegać w odpowiednich warunkach. Ja jakiś czas temu kupiłem tzw "fermentator" i sam sobie robię. Takie małe sprzedaje na allegro firma Tiros. Pozdrawiam.
  5. marko30

    Bla, bla, bla

    Dziękuję Reniu. Z tego też skorzystam, ale szukam postu z sprzed 7 czy 8 lat gdzie nasi koledzy przygotowali przepis na zakwas taki do picia na surowo i pamiętam że mieli problem z określeniem ilości soli. To było przed którymś złotem.
  6. marko30

    Bla, bla, bla

    Proszę o pomóc w lokalizacji.Tak naprawdę to nie wiedziałem gdzie spytać. Parę??? lat temu któryś z kolegów zamieścił wspólny przepis na zakwas na żurek. To było zrobione przed złotem. Nie mogę odnaleźć linku do niego.
  7. Bardzo ciekawy dział dotyczący bezkręgowców i serów.
  8. Cześć Paweł, a to 4 zdjęcie to według którego przepisu? [Dodano: 16 sie 2020 - 19:15] Na patelnie do chłodnego chmielu było by OK.
  9. U nas też ciężko u niektórych o "Mózg" ale bywają też Mózgi czyściutkie nie skażone myśleniem. A poza tym jak to smakuje? Bywałem często i w Kazachstanie i Uzbekistanie. Mam tam wielu przyjaciół, ale z takim wyrobem się nie spotkałem.
  10. No to poszło. Bez nicka ale z serca. Wisła uzbierała 4 mln to może my też. Pozdrawiam.
  11. Miro ślina cieknie nawet po północy. Toshiba fajne urządzenie. Miałeś możliwość wypróbować?
  12. DZIĘKI WIRUSIE, WSZYSTKIM FORUMOWICZOM KILOMETRY KIEŁBAS.
  13. Witam, mam pytanie do praktyków. Do tej pory nie mam doświadczeń w sous vide. Na razie używam z dobrym skutkiem slow cookera chociaż to nie te temperatury. Każdy kawałek mięsa przed pieczeniem? czy gotowaniem? bo nie wiem jak określić ten proces, opiekam na patelni w celu uzyskania ładnego koloru i uniknięciu nadmiernej utraty soczystości (to za radą kolegi sverige2). I moje pytanie czy przed poddaniem mięs obróbce sous vide można je poddać opiekaniu.
  14. Maxell twoje pozycję powinny nazywać się "PERŁY Z LAMUSA". Uczciwie Ci zazdroszczę w pozytywnym znaczeniu dostępu do nich i dziękuję że się nimi z nami dzielisz. A tak o prezentowanej pozycji. Czy można wiedzę w niej zawartą wykorzystać w naszych domowych warunkach. A nawet jeśli nie to i tak warto poczytać.
  15. Krówki. Czy rozgraniczają na ciągutki i kruche? Czekam na możliwość własnoręcznego zrobienia. I z góry wielkie dzięki.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.