Skocz do zawartości

tomek1204

Użytkownicy
  • Postów

    25
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rybnik
  • Zainteresowania
    Wędzenie, muzyka

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia tomek1204

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. mam pytanie , czy do budowy paleniska... oczywiście odpowiedniej wielkości mogę użyć cegły klinkierowej...? czytałem i pisało o cegle czerwonej... ale akurat mam nadmiar klinkierki dziurawej....
  2. A czy może być z zewnątrz deska cieńsza i pomalowana czymś odpornym na czynniki atmosferyczne w to wełna mineralna i od środka deski dajmy na to 2cm grube? czy jednak na wełnę blacha jest konieczna? tzn czy wata nie miała by jakiegoś istotnego negatywnego wpływu na smak, aspekt zdrowotny itd wędzonek?
  3. witam, jak myślicie czy jeśli do zbudowania komory użył bym desek grubości 3cm, to czy konieczne było by jeszcze docieplanie wełną mineralną? pozdrawiam
  4. witam, a ja mam dylemat... powiedzmy ze byłem dzis w okolicznych tartakach, tym podobnych sklepach itd i wszędzie są deski tylko sosnowe i świerkowe :/ doradźcie które lepsze, choć wiem ze powinno byc lisciaste na komore wędzarni..ale takiego poprostu w okolicy nie mają, czym jestem wielce zasmucony
  5. ocynkowana raczej nie jest,, jest za to pomalowana z zewnątrz i o ile dobrze na zdjeciu widzę to od srodka też... i tego nie wiem czy ta farba nie bedzie miała jakiegos wpływu na smak i walory zdrowotne wędzonek? tzn czy nie zaszkodzi wędzonkom i naszemu zdrowiu?
  6. witam- mam pytanie czy taka rura firmy ,,Bertrams" o grubości 2mm , długosci 1m , wytworzona z blachy stalowej , i pokryta czarna farbą żaroodporną!!! nada się na przewód (kanał) do wędzarni??? najbardziej zastanawia mnie ta farba bo zdaje sie że w srodku ona też jest pomalowana!!!
  7. ale czy wymiar rury ok 1m -1,5m jest ok tak? czy coś jest nie tak z tym co wyczytałem?
  8. hmm szczerze powiedziawszy , to widzę że wiele osób tak robi i chyba to jest ok, a że 1 do 1,5m to tak tu w tym temacie wyczytałem o ile się nie mylę, pozatym poprostu jestem przyzwyczajony do wędzarni z kanałem (rurą) nie wędziłem nigdy na wędzarni z paleniskiem bezposrednim, z tąd z racji przyzwyczajenia wolę zrobić coś na wzór tego z czym już miałem do czynienia mimo ze to była w miare prowizoryczna wędzarnia.
  9. Tak używałem drewnianej,ale właśnie po przeczytaniu tematu, zauwarzyłem że nie wszystko miałem tak jak być powinno a pozatym to była to tylko wędzarnia powiedzmy, trohe prowizoryczna. Teraz natomiast chciałbym mieć coś pożądniejszego!
  10. Witam mam kilka pytań do fachowców siedzacych dobrze w temacie budowy wędzarni itd. Byłem przez 4 lata urzytkownikiem wędzarni drewnianej ale ostatnio rozebrałem ją z zamierem wybudowania sobie nowej,dużo czytałem na forum ale i tak niebardzo wiem jak sie do tego dobrze zabrać niepopelniając przy tym jakichś głupich błędów, szczegulnie takich które było by ciężko cofnąc ,nie burząc oczywiście tego co już będzie raz wybudowane. Mam zamiar wybudować wędzarnię od spodu murowaną tzn. płyta betonowa ,zaizolowana od podłoża folią izolacyjną, i na tym chcę wymurować z cegły normalnej czerwonej aż do momentu komory, gdyż komorę chcę zrobić drewnianą,, a samą wędzarnię z paleniskiem pośrednim to jest z kanałem tzn. rurą. i tu zaczynają sie moje pytania i wątpliwości 1. Jakie powinny być prawidłowe wymiary komory wędzarniczej jeśli chciałbym jednorazowo wędzić góra 20 do 25kg mięsa? 2. Czy dobrze zrozumiałem że rura użyta do budowy kanału powinna być stalowa, lub kwasoodporna? o długości 100-150cm? no i czy musi koniecznie być docieplona wełną mineralną? 3. Czy palenisko powinno być wielkości 3/4 powierzchni podłoża komory wędzarniczej i jednocześnie o wysokości odpowiadającej wielkości zajmowanej przez sam żar? tzn. np. komora podstawa 80/80 , palenisko 60/60cm a wysokość ok 40cm? 4. Czy powinienem jakość docieplić komorę wędzarniczą czy wystarczy 1 warstwa desek? a może zamiast ocieplenia ,zastosować nabite podwójnie deski? no i jak ją przymocować do podłoża które będzie wylana płytą betonową? 5.Czy robiąc szybry takie z przesównych desek z dziurami o średnicy 6-8cm z 2 stron komory wędzarniczej , potrzeba jeszcze zrobic jakieś odprowadzenie dodatkowe dymu z komory tzn . czy np. trzeba dodatkowo zrobic kominek? 6.Czy szyber między komorą wędzarniczą a paleniskiem jest konieczny? 7. Jakie najlepiej zastosować drzwiczki w palenisku czy tylko od góry czy tylko z boku? a moze takie i takie? żeby też nie było szczelne, bo jak wyczytałem to takie właśnie być nie może. 8. Jaki deflektor i jakiej wielkosci bedzie najlepszy? czy taki z blaszek ,umocowanych piętrowo ,na takim metalowych schodkach ,byłby najlepszy ( widziałem taki na zdjeciach w tym temacie)? poprawcie mnie proszę jeśli sie mylę! 9. No i pytanie podstawowe, jakie wymiary powinna mieć płyta betonowa po wędzarnię,żeby rzecz jasna nie była za duża ani za mała? To tyle pytań na początek, jeśli coś jeszcze mi sie przypomni to dopiszę pytania, za każde podpowiedzi i sugestie z góry dziękuje każdemu i dodam że nei zależy mi na tym żeby wędzarnia była jakos super cudowna z wyglądu,,zalezy mi na tym jednak aby dobrze mi sie w niej wędziło bez zbędnych komplikacji zarówno latem jak i przedewszystkim zimą,bo zimą wedziłem na starej wędzarni najwięcej Pozdrawiam
  11. Bardzo ładne wyroby j.w więcej zdjeć proszę wedzarnia też niczego sobie:)
  12. witam, jestem już po przedświątecznym wędzeniu wędziłem kilka dni temu, boczki schaby oraz baleron. Zreszta co będę dużo opowiadał,, w smaku naprawdę super, zapach nieziemski a i wygląd niczego sobie, wędzenie muszę z czymstym sumieniem uznać za udane ... zapraszam zatem na galerię zdjęć z samego wędzenia jak i kilka zdjęć końcowych efektów oraz do komentowania
  13. tomek1204

    Kiełbasa Tomka

    Witam - trochę poszperałem wśród starych zdjeć , i znalazłem fotki z mojej pierwszej wykonanej i jak dotąd jedynej kiełbasy jaką zrobiłem kiełbasę wykonałem jakieś 2 lata temu więc już nie pamiętam dokładnie jakie składniki,jakie proporcje itd ale jedno co pamiętam to to że starałem sie trzymać przepisu jednego pana który prezentował ją tzn składniki,proporcje,proces przygotowania, aż po wędzenie itd na filmie w youtube. Kiełbasę wędziłem dwa dni ,po ok 2godziny... jednego dnia praktycznie po ciemku a następnego popołudniu Mięso jakiego urzyłem z tego co pamiętam to było w większości wieprzowe i trochę wołowego, jedno co szczególnie zapamiętałem to to ze dodałem troche za dużo czosnku i był on dość dominującym smakiem tej kiełbasy...choć ogólnie moim i rodziny zdaniem wyszła mi całkiem dobrze i znikła w całości w parę dni,, choć fakt faktem dużo na pierwszy raz nie robiłem żeby w razie co nie zepsuć zbyt dużo towaru a tu już obiecane fotki, z wędzenia i gotowego wyrobu... od razu uprzedzę pytania że fotek z przekroju nie daje bo poprostu ich nie robiłem
  14. widać postęp bez dwóch zdań... pierwsze wędzonki jakby to ująć... zapewne nie do końca złapały prawidłowy kolor na co nie tylko wędzarnia ale też i rodzaj drewna i pare innych czynników ma wpływ... ale następne już zdecydowanie lepsze!!! więc jeśli są choć w połowie tak dobre w smaku i zapachu jak na to wygląda.... to składam wielkie gratulacje!!! sam jestem początkującym.. wędze od 4 lat,, ale i tak uważam że to dopiero początek i staram sie dużo czytać , szukać informacji i próbować różnych rozwiązań a wszystko po to aby moje umiejętności szły do przodu czego też i każdemu życzę
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.