Skocz do zawartości

Pulek

Użytkownicy
  • Postów

    262
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Pulek

  • Urodziny 25.05.1980

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.zespolavalon.pl
  • gadu-gadu
    4176978

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gaworzyce
  • Zainteresowania
    Kulinaria wszelkiej maści :happy:

Ostatnie wizyty

389 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Pulek

Stały uczestnik

Stały uczestnik (8/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Piksiak poruszyłeś ciekawą kwestię. Może warto się wzajemnie informować o dobrych warsztatach/kursach oraz tych, które okazały się totalnym niewypałem? Jeśli możesz, napisz więc na jakich warsztatach serowarskich byłeś, które to okazały się "do d..."? Po co ktoś inny też ma się wpakować na minę.
  2. Gratuluję pomysłu. Również uważam, że takie wędzarnie miałyby zbyt. Nie zapomnijcie tylko o doliczeniu do tego wszystkiego 23% podatku VAT i podatku dochodowego - to często zabija pomysły tych, którzy na kolanie liczą opłacalność różnych projektów, bo albo ostateczna cena robi się przez podatki zbyt wysoka dla klienta albo ten, co chciał na tym zarobić, wychodzi na przysłowiowe zero i z biznesu nici.
  3. Dobry temat. Chciałbym, aby był nakaz informowania o sprzedaży "świeżych" surowców, które były wcześniej mrożone. Sam chciałbym decydować o tym, czy robię wędliny z mrożonych surowców, a ponadto dobrze wiemy, że nie można ponownie zamrażać mięsa bez uprzedniej obróbki termicznej.
  4. tusiaczku, pewnie robisz nie pierwszy raz, skoro taką ilość. Zdradzisz wedle jakiego przepisu robisz zarówno przecier jak i ketchup? I z jakich pomidorów? W tym roku chcę się z tym zmierzyć.
  5. Ja nie wyobrażam sobie nie mieć w tym miejscu stropu. Strop jest bardzo wygodny. Pomijając już ważny, wspomniany przez paweljacka aspekt, w każdym momencie możesz zamknąć wlot gorącego powietrza do wędzarni, przymknąć go, uchylić itp. Mając strop, masz większe możliwości kontrolowania temperatury oraz dymu. Podczas osuszania, gdy zbyt szybko zaczyna lecieć dym na jeszcze nieosuszone do końca wędzonki, można po prostu zamknąć dopływ dymu i basta. Bez stropu tego nie zrobisz. Poza tym nie sądzę, abym przez obecność stopu miał gorszej jakości wędzonki. Polecam wędzarnię ze stropem pomiędzy paleniskiem, a komorą.
  6. Z mojego doświadczenia (mam 2 maszynki Alfa 22 z dorobionym napędem) mogę Ci powiedzieć, że do przerobu 10 kg surowca w zupełności wystarczy Alfa 22. Również z nadziewaniem taka sobie poradzi bez problemów, choć mi nie spodobało się nadziewanie maszynką przez dodatkowe miażdżenie gotowego już farszu kiełbasianego przez ślimak maszynki podczas nadziewania. Wcześniej mieliłem maszynką nr 8 i surowiec nie był zmielony, tylko zmiażdżony. Więc różnica pomiędzy 8, a 22 jest kolosalna jeśli chodzi o jakość zmielonego surowca.
  7. Tak, wiem o takim sposobie, już mi ktoś kiedyś o tym mówił. Mi szkoda stalki - robię to starym, długim i masywnym śrubokrętem. Jednak taki klucz to byłaby rewelka, bo śrubokręt lubi się ześlizgiwać.
  8. Na stronie 19 ich katalogu jest klucz do odkręcania/dokręcania nakrętki maszynki ręcznej. Czy ktoś coś takiego widział do kupienia na naszym rynku, pasującego do Alfy 22? Wydaje mi się, że życie byłoby przyjemniejsze z takim kluczem
  9. Pulek

    Frytki..

    Ja chyba nigdy jeszcze nie użyłem frytek ze sklepu. Po obraniu i pokrojeniu ziemniaków, płuczę je 2 razy w misce z zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Kiedyś tego nie robiłem i frytki podczas smażenia sklejały się. Teraz tego problemu nie ma Po wypłukaniu staram się je dokładnie wysuszyć, nawet wyrzucając wszystkie na jedną połowę czystego ręcznika do wycierania naczyń, drugą połową przykrywając i niby trąc aż do sucha. Smażę we frytownicy na oleju rzepakowym. Rozgrzewam olej do 170 stopni i wrzucam porcję frytek dosłownie na 4 minuty. Wyjmuję takie niedosmażone i studzę. Następnie temperatura oleju 160 stopni i jeszcze raz ostudzone frytki na 4-6 minut (to już zależy od odmiany ziemniaka) wrzucam do oleju. Tak zrobione frytki zazwyczaj wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a ten efekt jest dla mnie najbardziej pożądany Ponadto ładnie pachną, a nie śmierdzą spalenizną. Ważne jest, aby nie przegiąć z ilością frytek smażoną na raz. Lepiej smażyć w mniejszych porcjach, niż gdyby zimne frytki miały zbyt mocno schłodzić olej i się w nim gotować. Czasem jak mam więcej czasu, to tę pierwszą obróbkę przeprowadzam z większej ilości ziemniaków i po wystudzeniu nadwyżkę mrożę. Później mogę bezpośrednio z zamrażalnika wyjąć porcję frytek i wrzucić je na olej na kilka minut i gotowe.
  10. Pulek

    Halloween

    U nas w święto Wszystkich Świętych jest w domu wesoło Na jutrzejszy obiad już marynuje się duży kaczor To święto jest świętem radosnym, gdyż wspominamy wszystkich naszych świętych i patronów! Na dowód tego, zwróćcie uwagę jaki kolor szat liturgicznych będzie miał na mszy św. kapłan czy to w kościele, czy na cmentarzu. Na pewno nie fioletowy, a na pewno nie powinien go mieć (różnie niestety bywa). 1 listopada kolor szat liturgicznych powinien być biały lub złoty - w liturgii są to kolory radości, uroczystości, światła. Dopiero dzień 2 listopada jest dniem zadusznym i wówczas robi się u nas bardziej poważnie i melancholijnie. Dlaczego więc Kościół robi msze św. na cmentarzach 1, a nie 2 listopada? Tylko 1. listopada jest dniem wolnym od pracy. I pewnie przez ten aspekt ludzie zaczęli traktować ten dzień jako smutny. Fajnie byłoby, aby ktoś kiedyś te święta rozdzielił, bo niewiele ze sobą mają wspólnego.
  11. Ja kiszę tylko 30 kg, na tę ilość daję około 1,5 - 2 kg marchwi. No i wszystko po wstępnej obróbce ląduje w wekach
  12. Czyli, że kiełbasa była surowa w środku?
  13. Pulek

    Giełda cen mięsa

    Czy ja wiem? W moich okolicach cena półtuszy to około 8,5 - 9 zł. Rozebranie 0,5 zł więcej. A u Michała z rozbiorem wychodzi po około 7,5 zł. Nic, tylko brać i rozbierać samemu. U mnie po 6 zł to jest żywiec;)
  14. Popieram wypowiedź kolegi Mirekr134a Dozbierać i kupić choćby najmniejszą (3 litrową) z tych najbardziej polecanych na forum np. http://emaks.pl/napelniacz-do-kielbasy-3l.html dodatkowo w tym sklepie możesz walczyć o rabat - mi się udało.
  15. Pięknie dziękuję wszystkim za wczorajsze życzenia!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.