Skocz do zawartości

cyganero

Użytkownicy
  • Postów

    61
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Gdynia

Osiągnięcia cyganero

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. cyganero

    Szyneczki

    Miałem to samo Strzelam że to w tym garnku z nierdzewki miałeś zobacz nity od rączek bo jak były zanurzone w solance to może być powód !! Sprawdz czy ci ich nie wyżarło
  2. Ok Miro znalazł jeszcze jedna sztuke wiec zamykam temat
  3. Witam wszystkich czy ma ktoś może do sprzedania urzadzenie do nakładania jelit na nadziewarkę. Chodzi o ten z patentu kolegi DZIADKA. Niestety MIRO juz nie sprzedaje ! chodzi o taki : /topic/8143-pilot-do-jelit-baranich-i-wieprzowych-by-miro/?hl=pilot Chętnie go kupie jesli ktos ma takowy na zbyciu Pozdrawiam
  4. CENTRALNY ZARZĄD PRZEMYSŁU MIĘSNEGO przepisy wewnętrzne nr 16 !!! gddzie moge to zdobyć w formie książki lub do druku jesli jest taka opcja?? szukałem w necie ale nic nie znalazłem Ma ktoś dostęp do tego ???
  5. 10 - przepisy wewnętrzne ?? nie do końca rozumiem....
  6. Dziekuje za odpowiedź powiedz mi tylko skąd masz en przepis?? To jakaś książka ??
  7. Witam wszystkich planuje zrobić kabanosy wieprzowe i w niektórych przepisach zalecają doadanie rosołu ok 10% pytanie moje po co i dlaczego z czego ma być ten rosół?? Czy to jest konieczne ?? Druga nurtująca mnie sprawa to osadzenie ! Temperatura za oknem niska a zalecane to około 10-15 stopni a takiej w garażu nie mam więc wyszukałem że można osadzać w temp. pokojowej przez godzine. Czy to ma jakiś wpływ na proces technologiczny czy osadzam w domu godzine czy w niższej temp przez noc ?? Bardzo dziekuje za wyczerpujące wypowiedzi. Cyganero
  8. znalazłem gdzieś na necie opis żeby je moczyć dobę i dopiero rozgniatać w moździerzu nie robiłem nigdy nic z jałowcem i nie znam innej techniki niż ta która była zapisana w jakimś przpisie na jałowcową.. a jak się powinno robić te moczenie jest złe ??
  9. A ja się dziwie ! Może rozwiniesz to co napisałeś bo nie do końca ogarniam twój wpis....
  10. Witam jak w temacie ile dać ziaren jałowca na 8 kg kiełbasy i czy wode w której go moczyłem dodac do mięsa ?? około 150ml Czy mocno sponiewieram przepis na jałowcową jak dodam majeranek ?? pozdrawiam
  11. A czy są przeciwskazania żeby najpierw zmielić i wszystko zmieszać razem dodać peklosól i już zmielone peklować czy to nie da rady ? Pytam bo nie musiałbym 3 pojemników trzymać w lodówce tylko jeden większy na cały surowiec??
  12. Witam czy jak chce zrobić kiełbasę gdzie mam wieprzowine 1,2,3 klasy i wołowine to musze je peklować osobno ?? jesli tak to dlaczego ?? I czy mogę peklować zmielone mięso czy kroić w kostkę peklować i dopiero przed napychaniem w jelita mielić na odpowiednie oczka ?? Bardzo prosze o odpowiedz Pozdrawiam .... Cygan
  13. też tak myślę tylko czekałem na akceptacje ze strony specjalistów
  14. Szału nie ma maszynke zwykłą zelmer nr 8 i szarpak do niej dedykowany taki w kształcie nerki
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.