Stalka służy do ostrzenia noża? - moim zdaniem nie. Stalka służy raczej do wygładzenia (wyprostowania)ostrza noża które uległo uszkodzeniu na kościach i deskach podczas obróbki elementów mięsnych ( fachowcem nie jestem ale może ktoś z większym doświadczeniem mógłby to dokładnie wyjaśnić a może to ja jestem w błędzie?) Jedno mogę stwierdzić, nawet najlepszy kamień nie pomoże jeżeli nie będziemy umieli się nim posłużyć. Techniki ostrzenia są różne i jest ich tyle, ilu ostrzących. W sumie całość sprowadza się do jednego, nóż ma służyć do cięcia, krojenia czy też rozdrabniania (jak zwał tak zwał, wiadomo o co chodzi). Noże ostrzymy różnie w zależności od przeznaczenia, gdybyśmy użyli tego samego modelu noża po naostrzeniu nożem do mięsa nie odważę się obierać ziemniaków i odwrotnie. Polecam kupić jakiś kamień i poćwiczyć, zarys jak to robić prawdopodobnie każdy ma, noże do obierania (np. ziemniaków) nie koniecznie muszą być super ostre, ważne żeby były gładkie (po ostrzeniu na kamieniu używamy „gładzika”, to bardzo drobny kamień do polerowania powierzchni noża (o ile się nie mylę) kiedyś fachowcy mówili na niego „mydełko”) dziś używamy polerki i pasty polerskiej do metalu, ale kto w dzisiejszych czasach poświęci tyle czasu na nożyk do obierania ziemniaków, chyba tylko fanatyk i ja. W 1998r kupiłem kamień dwustronny diamentowy, do dziś wygląda prawie jak nie używany, ostrzyłem wszystkie noże w domu i mogę zapewnić, że są ostre, gdyż przy poświęceniu odrobiny więcej czasu nożem można ogolić nogi (z brodą nie próbowałem). Niestety z obawy o resztę domowników, nie staram się już przykładać do ostrzenia wszystkich noży.