Widzę że sporo złośliwych postów się uzbierało.Kiełbaskę uwędziłem i wyszła bardzo fajna jak dla mnie trochę za tłusta choć odjąłem 250 g słoniny i 200 g wołowiny.Co najważniejsze nie wyszła twarda skórka ładnie odchodzi. Znalazłem na ty forum taki przepis. KIEŁBASA ŻMUDZKA: 8 kg chudej wieprzowiny(łopatka, od szynki) - ja wykorzystałem mięso gulaszowe(chude) 2 kg wołowiny bez kości (antrykot, zrazówka) 300 g soli 100 g cukru pół szklanki spirytusu 6-12 ząbków czosnku 40 g mielonego pieprzu 30 g mielonego ziela angielskiego 30-40 g suszonego majeranku jelita kiełbaśnice Jak bym zrobił z tego przepisu to na pewno wszystko wylądowało by w koszu bo ja dałem 17 g /kg i jest troszkę za słona.