Skocz do zawartości

Marek MRB

Użytkownicy
  • Postów

    24
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Gdynia
  • Zainteresowania
    kuchnia, religia, jazz

Osiągnięcia Marek MRB

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wielkie dzięki @walka. Spróbuję.
  2. Nawiązując do tematu smoły zalepiającej rurkę wylotową; zaniedbałem się i nie oczyściłem zaraz po wędzeniu. Smoła stwardniała i nic jej nie rusza - próbowałem różnych rozpuszczalników itp. Czy znacie może jakiś sposób na wyczyszczenie/rozpuszczenie tej smoły?
  3. A ja mam pytanie z innej - nomen omen - beczki. Robię wędzarkę drewnianą, od spodu ogrzewaną elektrycznie zaś dym czerpiącą z dymogeneratora. Będzie stać w ogrodzie (pod gołym niebem). Czy deski muszą być surowe czy mogę je (z wierzchu, jednostronnie) pomalować? A jeśli tak, to czym? Drewnochron będzie dobry?
  4. Suszyłem go godzinę bez dymu
  5. No i jestem po wędzeniu łososia. Najpierw w solance (ale tylko 3 godziny - zdecydowanie za mało) a potem 3 x po 6 godzin w temp. 15-20 stopni. Smak znośny, ale niestety strasznie nieprzyjemny zapach dymu - może użyłem niewłasciwego drewna?
  6. Tak, wiem - ale następne ma być na zimno, więc pytam
  7. Mam jeszcze takie pytanie - wszędzie mówi się o temperaturze górnej wędzenia na zimno. A co z temperaturą dolną? Przykładowo - jeśli teraz na dworze jest zimno i w wędzarce z dymogeneratorem bez dodatkowego dogrzewania grzejnikiem na dnie jest 5-10 stopni, to czy do wędzenia na zimno jednak dogrzać te kilka stopni czy też jak jest niższa temperatura to jeszcze lepiej?
  8. Podymiłem - polędwiczki wg przepisu (moczenie w solance, przed wędzeniem 5 smakami, osuszenie). Najpierw włożyłem do wędzarni na godzinkę bez dymu (40-50 stopni), potem 3 godziny 30-40 stopni z dymem, 12 godzin przerwy i znowu dwie godziny. Nawet bez leżakowania wyszły jak poezja, kruche i pachnące. Dzięki za wszystkie dobre rady.
  9. Wielkie dzięki.
  10. Witam serdecznie Proszę, nie krzyczcie że to, o co pytam już gdzies jest. Naprawdę spędziłem kilka godzin na przeszukiwaniu forum i jestem nieco zdesperowany Może jestem lamer -nie wątpię że gdzieś jest, ale nie jestem w stanie tego znaleźć. Ad rem: dotąd wędziłem na gorąco taką grillo - wędzarką. Teraz kupiłem dymogenerator i... nie mam pojęcia jak go dobrze użyć. Weżmy przykład = mój ulubiony przepis z mojej ulubionej strony, szynka surowa wędzona: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-a Wielokrotnie robiłem ją na tym grillu-iby-wędzarce. A jak to teraz zrobić z dymogeneratorem? I tu pytanie rozszczepia się na dwa różne: 1. Jak zrobić to samo dymogeneratorem? Oryginalny przepis wędzienia jest taki: Wędzenie: Wędzarnia rozgrzana do temp. 60 st.C., obsuszanie 1h . Wędzenie zrębkami bukowo-olchowymi 3 godziny w temp. 50-60 st.C. Czy wystarczy jeśli najpierw włączę sam grzejnik w komorze i potrzymam szynkę w 60 stopniach a potem uruchomię jeszcze na 3 godziny dymogenerator? 2.Jak zrobić z tego przepisu szynkę wędzoną na zimno? a) Ile trzeba by ją trzymać w zimnym dymie (ile dni po ile godzin) b) Co robić z nią w międzyczasie, po zakończeniu wędzienia na dany dzień? Do lodówki, czy powiesić w mieszkanu? Znalazłem podobny przepis na polędwiczki wieprzowe: Radzę w ten sam sposób zrobić polędwiczkę wieprzową ale w dymie o temperaturze ok. 20 do 30 stopni przez trzy dni po 4 godziny dziennie. To dopiero wychodzi rarytas!! ale wydaje mi się że szynce (nawet takiej 1 kilogramowej) 3 dni razy 4 godziny zimnego dymu nie wystarczy... Ja wiem, że to wszystko trzeba robić na czuja, ale podpowiedźcie proszę chociaż trochę, bo na razie czuja mi brak:)
  11. Witam serdecznie Trochę mnie nie było, ale właśnie się na dymienie nawracam Mam pytanie: jak mocujecie te rurki w dymogeneratorze? Myślałem o wlutowaniu lampą lutowniczą, ale nie wiem czy "cyna" (topik do lutowania) do rur nie zawiera ołowiu? A jesli zawiera - czy może on przedostawać się do dymu w ilości zagrażającej zdrowiu? pozdrawiam Marek
  12. Suszone mięso ma zapach, niekoniecznie śliczny. Co robicie, by lepiej pachniało?
  13. A ja mam takie lamerskie pytanie - w jaki sposób taka grzałka ma grzać? Tj. czy z boku i ma podnosić ogólną temperaturę w wędzarni (od czego wiórki będą się tlić - ale ile to by musiało być ?) czy na dole i wióry na nią (ale wtedy się mogą zapalić a do tego grzałka się zaświni)?
  14. Marek MRB

    Wyroby Pis67 & Co.

    Mógłbyś zapodać pełny algorytm Twojej wersji chorizo? Sprężam się już jakis czas żeby je zrobić, a to co zapodałes na zdjęciu wygląda całkiem, całkiem...
  15. To jakim cudem mi wyszło ? :shock: Już prawie nic nie zostało, z rodziną zjedliśmy
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.