Skocz do zawartości

aleks87

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Lubelszczyzna

Osiągnięcia aleks87

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. A jakie były proporcje solanki ?
  2. Wydaje mi się ze mięsko jest zapeklowane w całości. Ale niech się wypowiedzą specjaliści. U mnie peklowanie trwało 4 dni. W czwartek wieczorem mięsko było nastrzykiwane solanką i wsadzone do solanki, w poniedziałek rano zostało wyjęte i mokło ok 10 min w zimnej wodzie. Proporcje solanki to 8 l wody, 80 dkg soli (30 peklosoli i 50 zwykłej), 8 dkg cukru, przyprawy.Mam ten przepis już wypróbowany. Po wędzeniu nie parze mięska.
  3. A czy ten biały nalot to nie jest po prostu sól, która "wychodzi" z mięsa ? Nie jestem pewien, ale kiedyś w lodówce leżała ok tygodnia u mnie szynka sopocka. Pokryła się białym nalotem który był w smaku bardzo słony.
  4. Witam, Może przyczyną są procesy spalania drewna. Znalazłem tekst na ten temat, może pomoże Ci on w rozwiązaniu kłopotu : "Węgiel wypala się z drewna drzew liściastych, najczęściej buka, ale też z innych twardych gatunków. Po podpaleniu drewno pali się około doby. – Dopóki dym jest biały, piec produkuje węgiel. Ale jak dym się robi niebieski, znaczy, piec produkuje popiół – tłumaczy Zygmunt Furdygiel, stary bieszczadzki węglarz. Przyjmuje nas w swoim baraku. Na ścianach wycięta z „Super Expressu” Irena Santor oraz młodsze i mniej ubrane kobiety. Gra radio na akumulator, a na żelaznym piecyku smaży się kotlet. Przez okienko widzimy piec – retortę. Dymi na biało. Możemy więc w spokoju pogadać. Pan Zygmunt opowiada, że po pojawieniu się niebieskiego dymu piec trzeba wygasić. – Wlewam do pieca cztery wiadra wody, po wiaderku przez każdy komin. Wszystko w środku się zaparuje. Potem odłączam kominy i zamykam wszystkie otwory, którymi piec zasysał powietrze. I oblepiam błotem wszystkie szpary – mówi. Jeden z węglarzy pod Baligrodem poszedł kiedyś na piwo do wsi, zostawiając trzy rozpalone piece. Jednak na piwie zabawił zbyt długo. Z 30 metrów sześciennych drewna została tylko kupka popiołu."
  5. Kiełbaska ma znakomity kolorek :thumbsup:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.