Skocz do zawartości

wilson

Użytkownicy
  • Postów

    32
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O wilson

  • Urodziny 26.02.1970

Kontakt

  • strona WWW
    http://somer.pl

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Tarnów
  • Zainteresowania
    sport

Osiągnięcia wilson

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam mam pytanie czy maszynka Zelmetor spełnia oczekiwania przy małej produkcji domowej na własny użytek ?
  2. Tak to jest jasne przy opcji palenia mam temp 20/30 stopni a jak jest w opcji sam dymogenerator przy temp -5 stopni
  3. hmm nie mam żadnej pewności ...zostawię ją już zamrożoną do czasu wędzenia jak będzie z nią coś nie tak to wyrzucę i po sprawie . Dzięki za info kolejna lekcja zaliczona. A mam pytanie z innej beczki chodzi mi o wędzenie zimnym dymem z dymogeneratora o tej porze roku gdy jest powiedzmy -5 stopni ...ja wędzę paląc i mam temp w wędzarni 20/30 stopni ale dostałem generator w prezencie zrobiłem próbę na pusto i super sprawa nie trzeba chodzić co chwila i kontrolować temp ...ale zastanawia mnie jak to działa przy minusowych temp?
  4. Ja podejrzewam że to wina mięsa... temp ok 2/3 stopnie trzy różne naczynia i trzy różne mięsa tylko z tym coś się stało boczki i schab jest lekkie zmętnienie wpadające w różowy kolor ale konsystencja peklosoli ok ...polędwica jest obmyta i zamrożona od wczoraj więc wyjmę ją przed wędzeniem i uwędzę aby później zaparzyć choć miała być zjedzona bez parzenia i wędzona zimnym dymem ... A jeszcze zapytam jaki się robi w takiej sytuacji roztwór peklosoli jeśli mięso jest już peklowane pięć dni a chce się wymienić solankę ? A nie chcę sie przesolić mięsa bo rozumie że przez te pięć dni nastąpiła wymiana płynów w mięsie i jakiś procent soli już w nim jest ?
  5. Witam chciałem skonsultować z bardziej doświadczonymi problem z jakim się spotkałem a mianowicie zrobiłem solankę i w/g kalkulatora dziadka na okres 8/10 dni peklowania mięsa jakie pekluje to polędwica ,boczek i schab cielęcy i po pięciu dniach w polędwicy solanka zrobiła się mocno mętna lekko ciągnąca zapach solanki i mięsa ok ...reszta towaru ok co mogło być przyczyną ? Jakość polędwicy? Wielokrotnie robiłem wyroby z taką samą recepturą ale takie przypadku nie miałem ...mięso z podejrzanej solanki wsadziłem do zamrażarki czy będzie ok ?
  6. wilson

    Biała solanka

    Dzięki za linka trochę się dziwiłem jak zobaczyłem kolor mojej solanki i nie zadałem sobie trudu aby przeszukać forum ale jak zawsze można liczyć na tutejszą brać i szybką poradę. Wędzonki już się dymią od południa a między czasie wrzuciłem do wędzarni serki typu włoskiego i podjadamy :)
  7. wilson

    Biała solanka

    Też tak myślę że będzie ok bo zapach solanki jak i mięsa był ok ...Zdjęcia niestety już nie zrobię bo wylałem solankę a towar obcieka do rana...jutro zadymianie Mam wrażenie że coś było nastrzyknięte bo jak co dwa dni masowałem mięso to było wszystko ok stało się to w ostatnich dwóch dniach i tylko z polędwicami szynki ,boczki i polędwiczki w nich solanka była ok a proporcje te same. Dzięki za słowa otuchy bo lekkiego stresa miałem
  8. wilson

    Biała solanka

    Witam mam pytanie po tygodniu peklowania dziś wyciągam mięso a w pojemnikach gdzie były polędwice solanka ma kolor lekko rozcieńczonego mleka !!! Zapach jest ok mięso ma lekko blady kolor ale zapach też ok ? Co może być przyczyną takiego stanu ? Reszta mięsa tj szynki polędwiczki wszystko ok .Czy może to być że mięso kupiłem nastrzyknięte czymś ?Pierwszy raz zdarzyło mi się coś takiego mam nadzieję że nic się złego nie stało ?
  9. wilson

    Mętna solanka

    Hmmmm wg tej tabeli na 13 dni : 2kg mięsa - 84g peklosoli / 0,8l wody 2,5kg mięsa - 105g peklosoli / 1l wody czyli na 2,25kg teoretycznie powinno być - 95g peklosoli / 0,9l wody . Coś nie tak przeliczyłeś Tak masz rację wersja słona 95gram wersja mniej słona 72-76 gram ... Zrobię podmiankę tej solanki bo ona nie podoba mi się ....
  10. wilson

    Mętna solanka

    tylko ten znak zapytania (tak było czy miało być ?)Tak było i jest zawsze max do 6 stopni a znak zapytania klikną mi sie przez przypadek
  11. wilson

    Mętna solanka

    Ja wielokrotnie peklowałem polędwice woda zabarwiała sie troszkę ale zawsze była klarowna a dziś jak chciałem je przełożyć nagle poderwał sie osad tak jakby ktoś maki dosypał ... Kolor lekko różowy i matowo biały .... Zawsze trzymam max do 8 stopni a najcześciej jest 2-6 stopni
  12. wilson

    Mętna solanka

    Tak Dziadek podal w tabeli..?A wody ile..? A w jakim pojemniku..? Czy miesko zaczeles rekami przekladac..? Wody tyle aby mięso było przykryte ...pojemnik z tworzywa podobnego do szkła ale to plastik było w nich peklowane juz chyba kilkadziesiąt kilo mięsa ...Tak dziś pierwszy raz zagladnolem do niego od piątku bo mnie nie było na miejscu ale rekami go wkładałem i zawsze rękami mieszam...
  13. wilson

    Mętna solanka

    Witam mam pytanie po raz pierwszy zdarzyło mi się że po trzech dniach solanka zrobiła się mętna ...?Chciałem zapeklować polędwice przez 13 dni w/g kalkulatora Dziadka na 2,25 kg mięsa 72 gramy peklosoli i tu mnie zaskoczył kolor mętny solanki zapach niby ok Mięso trzymane w temperaturze ok 3 do 6 stopni....? Zastanawiam się czy zrobić nową solankę bo to ma jeszcze przed sobą 10 peklowania ?
  14. Chyba nie kwestionujesz faktu, że sól rozpuszcza się w wodzie. I to zarówno w wodzie, która zalewa mięso jak i w wodzie, która jest zawarta w tym mięsie.Twoim celem jest uzyskanie końcowego zasolenia mięsa na założonym poziomie, np. 2%. Zatem do układu woda+mięso musisz dodać tyle soli, aby po założonym przez Ciebie czasie peklowania ten cel osiągnąć. Dla soli jest obojętne, czy rozpuszcza się w wodzie zalewowej czy też tej, zawartej w mięsie. Roztwór soli dąży do równowagi. Jeżeli zatem dasz tę samą ilość soli do mięsa z podwojoną ilością wody zalewowej to nigdy nie uzyskasz oczekiwanej, końcowej słoności mięsa. Sól nie zna Twoich zamiarów i przemieści się w podwójnej ilości do rozpuszczalnika (wody) kosztem mięsa. Nie wiem, czy jasno to przedstawiłam. Jeżeli nie, to proszę o dodatkowe pytania. Dzięki za rozjaśnienie tematu ale nie zauważyłem różnicy smakowej w wyrobach robionych przez siebie i dla siebie lub bliskich znajomych przy stosowaniu 8% soli peklowej do wagi mięsa przy rożnych ilościach wody ? Zawsze nalewam tyle wody na "oko" aby mięso w pojemniku było przykryte...Wędzonki na moj gust zawsze mają bardzo zbliżona słoność Jeszcze raz dziekuje za zobrazowanie idei peklowania wiem o tym ze mozna robić cos całe zycie i robić to źle wiec warto mądrzejszych i bardziej doświadczonych posłuchać lub poczytać
  15. Tak czytałem o stężeniu i gdzieś w głowie zawsze mam przy peklowania ze jest to ok 40-50 wody %"na oko" w stosunku do wagi mięsa ale i tak zawsze sugeruje sie stosunkiem soli do wagi mięsa i nigdy wody z menzurką nie mierzyłem a peklosól ważę dokładnie w/g sprawdzonej dla mojego gustu słoności wyrobów a jest to 8% soli do wagi mięsa . Czy to mega błąd jesli sól jest rozrobiona w ilości wody wystarczającej do przykrycia mięsa a stosunek soli do wagi mięsa to 8% ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.