Skocz do zawartości

darxxxx

Użytkownicy
  • Postów

    110
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    lubelskie

Ostatnie wizyty

216 wyświetleń profilu

Osiągnięcia darxxxx

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Najpierw nastrzyk o stężeniu powyżej , potem peklowanie na sucho.
  2. Ja stosuję na 1l wody 70gr peklosoli. Potem dodatkowo na sucho 16g na 1kg. Ciekawe pozytywne efekty smakowe uzyskuję dodając na 1 l ,,solanki'' 2-3 gr glukozy. Peklowanie 5-7 dni. W grubych kawałkach nigdy nie było szarej plamki.
  3. Od 2 lat pekluję wędzonki w podobny sposób. Najpierw nastrzykuję wędzonki w ilości 10% ich wagi roztworem (na 1l wody 70gr peklosoli). Po masowaniu pekluję na sucho w ilości 17g/kg mięsa. Następnie mięso trafia do lodówki ( 4-8 C) od kilku dni do tygodnia. Lodówka jest przeznaczona tylko do produkcji wędzonek. Po każdym wędzeniu jest dokładnie myta i dezynfekowana spirytusem. Nigdy nie było problemu z jakością wyrobów. Mniejszy problem z odciekaniem i suszeniem przed wędzeniem.
  4. Kolendra w ziarnkach czy mielona ?
  5. darxxxx

    Nasze wyroby

    Wędzenie z ostatniego tygodnia Po raz pierwszy na dym poszły rybki (solone z ręki). Kiełbasa wiejska tradycyjna Kabanosy Wędzonki Krakowska Boczek Pozdrawiam wszystkich .
  6. Cześć miro. Nim kogoś zaczniesz krytykować poczytaj trochę artykułów z forum. Np ten;/topic/13450-lektura-obowi%C4%85zkowa-w%C4%99dzenie-wyrob%C3%B3w/. Czytać, czytać,czytać...
  7. Odpowiadając adamusce: krótko osuszaj,w czasie wędzenia zasadniczego wilgotność w komorze powinna wynosić ok.90 procent czyli wkładasz naczynie z wodą do wędzarki albo dodajesz wilgotne drzewo do wędzenia. Po kilku próbach będzie pani pan zadowolona
  8. darxxxx

    Co to za kiełbasa?

    W związku z diagnozowaną kiełbasofilją ( u mnie ) wędzę co najmniej raz w miesiącu. Wykonuję różne kiełbasy cienkie kminkową, chłopską, , śląską, kabanosy, łowczego,jałowcową.Podpiekam albo parzę.Ale ta ,,prawdziwie'' wiejska ma się właśnie odbić czosnkiem aż bąble z nosa pójdą i koniecznie ma schodzić jelito. Nie mogę kobiecie wytłumaczyć , że taka kiełbasa jest nie zdrowa i takie tam. Chociaż przyznaję , że z kabanosów skórki nie zdejmuje....
  9. darxxxx

    Co to za kiełbasa?

    To spróbujcie przekonać moją LP. Po każdym wędzeniu słyszę , że to nie to co kiedyś.Te twoje kiełbasy są jakieś takie sklepowe.....
  10. darxxxx

    Co to za kiełbasa?

    Pawle masz rację. Ale jest wiele osób dla których wyznacznikiem dobrej kiełbasy jest schodząca skórka i taka kiełbasa jest dla nich najlepsza. Udało mi się nawet takową kiełbasę zrobić i niestety aby wyszła trzeba wędzić ją na przekór logice a właściwie taka kiełbasa nie jest już wędzona ale pieczona, dymem jej prawie nie czuć.
  11. darxxxx

    Co to za kiełbasa?

    Czy w ilości pieprzu nie ma pomyłki ? 5g na kg to dużo. Clipol powiedz jeszcze czy skórka schodzi z tej kiełbasy i czy nie jest za chuda ?
  12. Binio1111 w zależności od wielkości nadziewarki pozostałego farszu może być więcej lub mniej. W mojej pozostaje 0,5-0,6 kg szczególnie po kabanosach
  13. Miro twój sposób najbardziej do mnie przemawia.Dziękuję wszystkim za odzew. Jutro sprawdzę a w sobotę wędzenie
  14. Przy produkcji 5 rodzajów kiełbas miałbym 2,5 kg farszu do pasteryzacji w słoikach. Może ktoś ma inny pomysł.
  15. Mam pytanie praktyczne do bardziej doświadczonych forumowiczów. Chodzi mi o nadziewanie kilku różnych rodzajów kiełbas jedna po drugiej. W 5 litrowej nadziewarce zostaje zawsze około 0,5 kg farszu. Kolejnym wkładem do nadziewarki wypycham to co zostało na czuja. Problem pojawia się gdy są to kiełbasy z różnymi charakterystycznymi przyprawami; jałowcowa , łowczego, kminkowa. Smaki się łączą. Jak sobie z tym radzicie. Przekładacie czymś poszczególne farsz ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.