Skocz do zawartości

Piotrek82

Użytkownicy
  • Postów

    235
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • gadu-gadu
    4072254

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Poraj

Ostatnie wizyty

581 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Piotrek82

Stały uczestnik

Stały uczestnik (8/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję za odpowiedź. Tak też właśnie myślałem. Zastanawiałem się też wcześniej, czy w piekarniku będzie wystarczająca temperatura. Wypaliłem już na ogniu, więc następnym razem będzie piekarnik. Ja też polubiłem żeliwne gary, mam już patelnię i jakiś 50 letni rondelek ????
  2. Witam, może odświeżę temat. Kupiłem kociołek z surowego żeliwa. Wypaliłem go, jest w środku czarny. Pytanie, co zrobić z tym czarnym nalotem. Czy on właśnie taki ma być? Czy olej wnika w pory żeliwa a resztę trzeba wyczyścić? Zobaczcie tutaj. http://www.wiejskomiejski.pl/kociolek-zeliwny-konserwacja/ Co oglądam i czytam, to jest inaczej. Jedni kaza ład dużo oleju, inni smarować tylko do wypalenia. Prosze o pomoc, bo nie wiem co z tym kociołkiem dalej robić.
  3. Jak w takim razie wygląda teraz cena za przesyłkę?
  4. Ja też poproszę sztukę z autografami jeśli jeszcze się załapałem
  5. Szkoda że nie wcześniej, rzadko mam czas zajrzeć tutaj, ale trzeba pomóc Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  6. Każde ma swoje wady i zalety. Sprawdza się, musi mieć odpowiedni rozmiar, jak i każde inne palenisko w wędzarni.http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  7. Piotrek82

    Dowcipy

    https://youtu.be/8W90gkq-ogg Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  8. Piotrek82

    Dlaczego szarzeje

    Pekluje w pojemniku plastikowym Biowin, takim do żywności i robienia piwa. W przekroju raczej nie, muszę to sprawdzić. Przypuszczam że plasterek zrobi się cały siny po kilku dniach, ale będzie to postępowało od brzegów. Mięso jest wiązane sznurkiem. No sznurek ma już ze 3 lata. Zauważyłem że mięso zaczyna brać najszybciej od wszelkich zakamarków, czy pęknięć. Zawsze też płuczę mięso po peklowaniu, ale woda z kranu powinna być przecież czysta. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  9. Piotrek82

    Dlaczego szarzeje

    Raczej się nie stykały z niczym brudnym. Zawsze przenoszę w czystych pojemnikach. Zastanawiałem się też właśnie nad tym czy mięso nie było czasem szprycowane. Chociaż rozmawiałem z kierownikiem tej masarni i zapewniał mnie że mają w 100% czyste mięso. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka [Dodano: 21 sty 2019 - 08:15] NaOH zastosowałem właśnie z tego powodu, że mięso siniało. Po myciu NaOH zawsze myję gorącą wodą z płynem do naczyń i dokładnie płuczę. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  10. Piotrek82

    Dlaczego szarzeje

    Czas peklowania 12 dni. 15 kg mięsa Woda 6 litrów Peklosól 580g Stężenie wg kalkulatora ok 8,5% Mam tak już 3 raz z kolei i szlag mnie z tym trafia. Naczynia mam wręcz sterylne i bez rys i zadrapań, używam do mycia roztworu NaOH. Co do koloru mięsa przy małej zawartości peklosoli, nie znam sie, ale wydaje mi się że przy peklowaniu z nastrzykiem, niekoniecznie środek musi być szary. Dziwne, bo z kiełbasą nigdy mi się tak nie dzieje. Wiem też że temperatura przy peklowaniu nie powinna być zbyt niska, tak więc utrzymywałem w pomieszczeniu stale 5-6°C A jaki będzie skutek jeśli temperatura kolejnego wędzenia zimnym dymem bedzie zbyt wysoka? Może jakieś błędy termometrów? Kolejnym razem kupię chyba nową peklosól, nie będę robił wywaru z przypraw i pozostanę przy jednym wędzeniu. Jeśli znów będzie problem, to ja już nie wiem... Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  11. Piotrek82

    Dlaczego szarzeje

    Solanke obliczam kalkulatorem z naszej strony. Zawsze biorę średnią pomiędzy wersją słoną a mniej słoną. Nie ma mnie teraz w domu, ale jak będę, to obliczę jeszcze raz i napiszę stężenie oraz ilość solanki na kg mięsa. Trudno wyczuć zmiany w zapachu, bardziej w smaku. Zresztą odkrawam na bierzaco to co sine. Sinizna cały czas pstepuje i wchodzi do środka wyrobu. Czy parzenie dłużej może coś mieć do tego? Zawsze parzę trochę dłużej, żeby dzieci miały miękki baleron. Najszybciej zmiany zachodzą w baleronie. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  12. Piotrek82

    Dlaczego szarzeje

    Nie chcąc zakładać kolejnego tematu, podpinam się pod ten. Po kilku dniach leżenia w lodówce wędzonki zaczynają sinieć od zewnątrz. Miał ktoś taki przypadek? Stężenie solanki w porządku, bez kombinowania ze zwykłą solą, zresztą siniało by od środka. Solanka z wywarem z ziół. Temperatura peklowania 5-6°C. Ostatnio miałem taki sam przypadek, myślałem że to od tego że wiązałem i nastrzykiwałem mięso w kuchni i było za ciepło. Tym razem wszystko w temperaturze ok 6°C. Parzenie też z termometrami i temperatura 75°C Wędzenie drugi dzień zimnym dymem do 24°C. Nie pamietaz żeby temperatura mi podskoczyła wyżej, a jeśli to do max 30°C na 5 minut. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  13. Brak słów Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  14. Moja jest, ale w starej wersji :/ Trzeba odświeżyć. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
  15. Oczywiście, wydaje mi się też że smaczniejsze niż z Borniaka.Zresztą, wędzenie drewnem i pilnowanie wędzarni ma swój urok, to dla mnie cała fajda, ale jak kto woli... Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.