Jestem nowy, z miejsca chciałbym się z wszystkimi przywitać. Zamówiłęm sobie małą wędzarnię z allegro: http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-promocja-i4447123021.html . Za jakiś czas chciałbym sobie coś uwędzić. Jednak mam pytanie co do sprawy ilości wody którą zalewamy mięso. W tabelce podane jest że na 1kg mięsa przypada 0.4l wody. W tym powiedzmy 100ml odlewamy żeby w nich zagotować przyprawy. W pozostałej zimnej przegotowanej lub nie wodzie rozpuszczamy peklosól ? a potem dolewamy pozostały przecedzony wywar i studzimy? Tu zastanawiają mnie też 2 inne rzeczy czy 04l wody na 1kg mięsa to nie za mało ? Czy taka ilość jest w stanie przykryć mięso? Wlewałem tyle do dosyć wąskiego pojemnika i mam wrażenie że jest to zbyt mała ilość wody do przykrycia 1kg kawałka. Sam już nie wiem..Drugie moje pytanie dotyczy nastrzykiwania. Wodę do niego bierzemy z całej puli potrzebnego płynu i nastrzykujemy na początku przed włożeniem do zalewy ? Powiedzmy peklujemy 5 dni według tabeli i zalecane jest nastrzyknięcie 1.5 raza 90ml. Czyli nastrzykujemy na początku 2 razy? Raz 60 ml a raz 30 ? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje bardzo prozaiczne pytania