Dzień dobry, podłączam się do pytania: Na rynku są kultury marki Browin https://browin.pl/sklep/produkt/410017/kultury-bakterii-do-mies-dojrzewajacych-2-g , gdzie czytamy w przepisie: "Aby przygotować zalewę peklującą, do 1 L wody dodaj saletrę potasową, sól i cukier. W 100 ml zalewy rozpuść kultury bakterii i dodaj do zalewy peklującej. Użyj ok. 50 ml zalewy peklującej z kulturami bakterii do nastrzyku mięsa. Następnie umieść mięso w zalewie na 36 godzin w temperaturze pokojowej, aby aktywować dodane bakterie." Macie jakieś doświadczenia ze szczepami z Browinu ? Drugie pytanie: znalazłem w sklepie internetowym WBX-87 marki Sacco, ale opakowanie jest 20 g (na 100 kg mięsa). Trochę dużo, jak na domowe potrzeby. Czy po otwarciu można to jakoś bezpiecznie przechowywać, aby się nie zniszczyło ? Rozumiem, że w zamrażarce, ale czy przesypywać do jakiejś fiolki, czy po prostu zawinąć brzeg ? OK, już znalazłem mniejsze Sacco WBX-87, 2g. W Browinie mają fiolki, to chyba wygodniejsze.