Skocz do zawartości

Elka11

Użytkownicy
  • Postów

    18
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Bydgoszcz

Osiągnięcia Elka11

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Cię. Dopiero wróciłam do domu i właśnie czytam. To co pamiętam z domu rodzinnego to krew była już z solą żeby się nie robiły grudki. Ja dostałam tą krew i sądzę, że chyba też była z solą. Proszę doinformuj mnie w tym temacie bo ja już mam krew zamrożoną.
  2. Andrzej już napisał Ja dodam, że po czterech dniach krew mrożona będzie wyglądać dobrze, jak zamrożona, czerwona, błyszcząca kula. Jak zamrozisz na cztery dni, to będzie się Tobie odmrażać kolejne dwa dni, czyli razem 6 dni zanim będzie gotowa do użycia. Gdybyś kiedyś krew rozmrażała to rozmrażaj w lodówce w temp. do 6 st.C. Bardzo Ci dziękuję. Dobrze, że napisałeś, że krew rozmraża się dość długo. Wezmę to pod uwagę jak będę miała rozpocząć gotowanie produktów.
  3. Na cztery dni nie musisz mrozić krwi . Może być w lodówce w temperaturze około 2-4 stC Ale jeżeli chcesz to zamrażaj . Krew zamarza tak jak woda , po pełnym rozmrożeniu jest płynna Pozdrawiam Bardzo Ci dziękuję za błyskawiczną odpowiedź
  4. Jest jeszcze w zamrażarce, jest -18st.C, z wyglądu jest błyszcząca Jak zrobię, a nie zapomnę to napiszę Witaj Zbóju! Bardzo pomocna by dla mnie była informacja odnośnie zamrożonej krwi. Jak ona powinna wyglądać po rozmrożeniu i jak dalej z nią postąpić? Muszę ją zamrozić na 4 dni.
  5. Czasami w życiu bywa tak, że planować można a życie zmienia Twoje plany. Do tej pory zawsze peklowałam przez 12 dni i też było OK. "Po kiego tak długie peklowanie...?"Sytuacja zmusza mnie do tego aby przetrzymać mięso jeszcze przynajmniej przez 5-6 dni a nie z kaprysu czy zachcianki. Dlatego prosiłam o poradę co w tej sytuacji zrobić. Nie mniej jednak dziękuję za poradę
  6. Obniżę temperaturę. i nie będę dodawała już przypraw bo zapach jest bardzo przyjemny. Pamiętam o higienie! Bardzo mocno dziękuję za wszystkie błyskawiczne wskazówki . Na Was zawsze można liczyć.
  7. 5-6 stopni. Zawsze tak robiłam i było OK. Peklowałam 14 dni Pekluję w pojemnikach specjalnie do tego celu przeznaczonych, w lodówce i jest co dzień przekładane. Temp. 5-6 stopni
  8. Kolor nie jest różowy tylko mętny. Przyprawy wcześniej były parzone i do wczoraj była różowiutka o przyjemnym zapachu.
  9. Oczywiście, mam taką możliwość. Czy mam mięso wyjąć z solanki, opłukać i włożyć do zamrożenia?
  10. Mam problem z już peklującym się mięsem. Mięso pekluję już 12 dni. Dzisiaj zauważyłam, że solanka zmienia swój kolor. Zapach nie jest zmieniony a solanka mętnieje. Muszę przetrzymać mięso jeszcze tydzień. Czy mogę zrobić następny roztwór solanki? Czy dodać wszystkie przyprawy? Mięsa mam 6,55 kg. Czy dać: 2,6 l wody 22,2 dkg peklosoli przyprawy jak do pierwszej solanki? Za wszystkie wskazówki będę wdzięczna. Wiem, że ten temat był już poruszany ale na szybko w gąszczu informacji nie mogę go odszukać.
  11. Elka , można wędzić większe kawałki ...... na dłużej wystarczy . Gorąco pozdrawiam Witam Większe kawałki mogę zrobić tylko muszę mieć więcej zalewy do serków.Serki kupuję od gospodarza więc wiem co zjadam. Robię następny eksperyment, przygotowałam oliwę z oliwek w trzech smakach: czosnkową, z tymiankiem i oregano oraz z papryką ,pomidorami suszonymi,bazylią i pieprzem. Zobaczę jakie będą smaki i spróbuję użyć oliwy po raz drugi. Co z tego wyjdzie...? Podzielę się efektami. Pozdrawiam
  12. U mnie nie doleży do tego czasu, tak szczerze to wędzę ser raz w miesiącu. Ostatnio zalałam jeden pozostałym olejem po suszonych pomidorach. Leżał w nim dwie noce i jeden dzień, następnie włożyłam w gazę i do wędzarni. Za dwa dni był zjedzony w całości. Pycha.
  13. Jeśli chodzi o mnie, to ser wkładam do pojemnika, w którym został zakupiony i zawijam w folię spożywczą. Dzięki temu nie traci wilgoci i można go długo przechowywać w lodówce. Ile czasu serek może być w ten sposób przechowywany w lodówce (4st.C) zanim się nie zepsuje? Zamierzam uwędzić większą ilość na zapas, ale nie mam pakowarki próżniowej, rozważam zamrożenie. Witam. Ja mroziłam ale po rozmrożeniu przy krojeniu kruszył się. Bez mrożenia wcześniej przechowywałam w lodówce około 3 tygodni i był super.
  14. Miło to słyszeć Ciekaw jestem, czy zaglądałaś do tego wątku: /topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ i do tego: /topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Witam Zaglądałam i nie omieszkam wspomóc, tylko muszę się trochę zadomowić i rozeznać w tym gąszczu tematów i sposobie poruszania się po tym forum. Pozdrawiam wsystkich
  15. Witam bardzo serdecznie wszystkich z grona "WĘDZARNICZEJ BRACI'. Jestem nową użytkowniczką, chociaż od 2009 roku, kiedy to przypadkiem trafiłam na tę stronę, obejrzałam i poczytałam co robicie, nie mogłam odpuścić i postanowiłam, że muszę mieć wędzarnię. Tak się stało . Od tego czasu moja rodzina zajada się wspaniałymi wędzonkami własnej roboty z mięska od gospodarzy. Dzisiaj chcę Wam bardzo gorąco podziękować za Waszą pasję. Jest ona bardzo zaraźliwa! Wasze skazówki i rady są dla mnie bezcenne. Będę z nich w dalszym ciągu korzystać i eksperymentować. Teraz będę więcej czasu poświęcać temu forum i jak załapię jak i gdzie wrzucić parę fotek to się pochwalę. Pozdrawiam .
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.