Skocz do zawartości

Tołdi

Użytkownicy
  • Postów

    20
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.ostrowiec-m.pzw.org.pl/

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ostrowiec Św.

Osiągnięcia Tołdi

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Poczytałem i nabrałem ochoty na wątrobiankę. Będzie to moja pierwsza, wię prosze o radę - w co można nabijać i jak?
  2. Mam pytanko - na 5kg kabanosów ile potrzeba mniej więcej metrów jelit? Przyznaje bez bicia, że przejrzałem tylko 15 stron tematu, więc być może gdzieś dalej jest ta informacja, ale coś net dzisiaj kiepsko działa i zaraz dostanę nerwicy.
  3. Właśnie dlatego chcę się dowiedzieć jakie mięso dodajecie jako III klasę. Kupujac I klasę proszę o szynkę i nie ma problemu. Gorzej jest z klasą III. W zasadzie kupuje na targu, gdzie maja jako takie pojęcie, ale chyba nie bardzo większe ode mnie. Jeszcze klasyfikacji nie ogarniam, więc lubię przepisy typu 3 kilo szynki, 2 kilo łopatki itd.
  4. Jaka błyskawiczna odpowiedź Tak też robiłem do tej pory, tylko się zastanawiałem, czy prawidłowo.
  5. Czytałem. Tylko ja kupuję niewielkie ilości mięsa, więc idę do sklepu i proszę np. 4 kg szynki, pół kilo łopatki i pół kilo wieprzowiny klasy III Jeszcze jedno mnie zastanawia - czy po peklowaniu mięsa na kiełbasę trzeba je wypłukać, czy zmielić to co trzeba, wymieszać i nabijać?
  6. Kiełbasa znika w oka mgnieniu. Pierwszy raz robiłem 3 kg, drugi 6 kg, a teraz w piątek planuje wędzić i zastanawiam się ile zrobić. Chyba niestety też 6 pójdzie, bo jest jeszce trochę szynki, boczku i filety z indyka, a wędzarkę mam z beczki, więc ilość wsadu jest ograniczona. Rzeczywiście nie taki diabeł straszny A odkąd wędze, to w domu nikt sklepowej już jeść nie chce. Przy okazji powie mi ktoś, co to wieprzowina klasy III? Bo dawałem zawsze wołowine, a teraz bym spróbował inaczej.
  7. Mógłby mi ktoś zdradzić tajemnicę, w jaki sposób się nabija osłonki lub jelita?
  8. Czy może mi ktoś logucznie wytłumaczyć, jak to 3 dniach moja kiełbasa przetała być za słona? Teraz czuć bardziej pieprz. Chyba, że po 3 dniach przyzwyczaiłem się do tej soli.
  9. Dzięki za rady. Coż człowiek uczy się na błędach. Następna będzie lepsza (mam nadzieję).
  10. Czyli jak wczoraj parzyłem, to zabiegu nie powinienem powtarzać?
  11. Da się teraz jakoś tą kiełbasę "odsolić"? Przez drugie parzenie, albo jakoś inaczej? Podejrzewam, że pewnie nie.
  12. Zrobiłem kiełbasę według przepisu, z tym że mięso peklowałem na sucho przez dwa dni - 18 g pekto na 1 kg mięsa. Kiełbasa w smaku bardzo dobra, tylko trochę za słona wyszła. Czy można używać mniej pekto, ewentulanie, czy mięso po suchym peklowaniu trzeba było wypłukać?
  13. Mam jeszcze jedno pytanko - Halusia pisała, że wędziła bez osadzania. Czy dzień osadzania wpłynie niekorzystnie na kiełbaskę? Akurat pasuje mi nabić jelita w poniedziałek, wędzić we wtorek.
  14. No i się rozjaśniło trochę w głowie . Wielkie dzięki. Jeszce tylko jakbyś mógł powiedzieć, czy solankę do nastrzyku biorę z ogólnej ilości potrzebnej do peklowania, czy przygotowuje osobno?
  15. Nie sugeruj się do końca moją odpowiedzią, ale ja dziś zrobiłe tak: peklowałem szynkę i troszęszckę wystawała, więc do garczka włożyłem słoik wypełniony wodą i poziom roztworu się podniósł i jest ok (tak wyczytałem na forum). Co do ziół - użyłem do boczku - na 1 kg dałem 0,4 l wody. Z tego w 300 ml rozpuściłem pektosól, a w 100 ml zaparzyłem zioła, wystudziłem, dodałem do roztworu pekto i zalałem boczek. Co do nastrzyku sam nie mam pojęcia jak się to robi - miałem w planach na szynce, ale nie wie jeszcze jak. Korzystałem z przepisu jeśli dobrze pamiętam Szczepana (jeśli pomyliłem imię przepraszam, ale od tygodnia czytam forum i zaczyna mi się już wszstko mieszać). Na 1 kg szynki 1 l roztworu 7 %. Do tego wykonać 1 nastrzyk 10% miałem , ale nie rozumiemo o co chodzi? Czy wsztkrzyknąć 10% przygotowanego rotworu, czy roztwór 10% -towy? Może mnie ktoś oświecić? Czy jeśli nie zrobiłem tego dziś rano, mogę to zrobić jutro?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.