Nie sugeruj się do końca moją odpowiedzią, ale ja dziś zrobiłe tak: peklowałem szynkę i troszęszckę wystawała, więc do garczka włożyłem słoik wypełniony wodą i poziom roztworu się podniósł i jest ok (tak wyczytałem na forum). Co do ziół - użyłem do boczku - na 1 kg dałem 0,4 l wody. Z tego w 300 ml rozpuściłem pektosól, a w 100 ml zaparzyłem zioła, wystudziłem, dodałem do roztworu pekto i zalałem boczek. Co do nastrzyku sam nie mam pojęcia jak się to robi - miałem w planach na szynce, ale nie wie jeszcze jak. Korzystałem z przepisu jeśli dobrze pamiętam Szczepana (jeśli pomyliłem imię przepraszam, ale od tygodnia czytam forum i zaczyna mi się już wszstko mieszać). Na 1 kg szynki 1 l roztworu 7 %. Do tego wykonać 1 nastrzyk 10% miałem , ale nie rozumiemo o co chodzi? Czy wsztkrzyknąć 10% przygotowanego rotworu, czy roztwór 10% -towy? Może mnie ktoś oświecić? Czy jeśli nie zrobiłem tego dziś rano, mogę to zrobić jutro?