Skocz do zawartości

hanysek

Użytkownicy
  • Postów

    62
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    bytom

Osiągnięcia hanysek

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. hanysek

    Ostrożnie z ogniem

    Dyspozytor nie jest Bogiem ani Zordonem i nie widzi co dokładnie się dzieje. Bazuje na tym jakie informacje są mu przekazane telefonicznie. Jeśli dostaje informacje " pożar altany i zarośli blisko domu". Czyli osoba odpowiedzialna za wysyłanie jednostek musi brać każdą ewentualność. Z tego zgłoszenia wynika że jest możliwość by zajął się również dom. Dyspozytor wysłał dwie jednostki miejscowe z ciężkim samochodami, do tego wysłał zastęp z PSP który jednak miał do pokonania ok 15 km. Bardzo często się zdarza że do błachej akcji wysyłanych jest więcej jednostek niż potrzeba. Niestety żyjemy w rozczeniowym społeczeństwie i każda akcja może zakończyć się w sądzie dla dyspozytora. Problem ten mają również dysporzytorzy karetek. Oceniają że nie trzeba wysłać karetki a tu nagle stan pacjenta się pogorszył i pacjent zmarł. Tak więc lepiej wysłać jedną więcej niż jedną mniej. PS taki off top http://www.krotoszyn.psp.wlkp.pl/index.php/zdarzenia/1527-222222-2x-14
  2. hanysek

    Ostrożnie z ogniem

    Ale ludzie mają płytkie myślenie. Łohohoho 3 jednostki przjechały do wędzoka. Pewnie po "akcji impra w remizie za zarobione pieniądze na akcji". Tymczasem jak byk w tekście jest napisane że dyspozytor otrzymał zgłoszenie "pożaru altany i zarośli przy jednym z domów". Jeśli o to do was nie przemawia to nie mamy już o czym dyskutować
  3. Po raz pierwszy mam zamiar peklować szynkę, schab i karkówkę na sucho. Dotychczas robiłem to tylko na boczku i był wyśmienity. Używam marynaty aromatycznej znalezionej na tym forum kiedyś. Mam dwa pytania. Czy potrzebny jest nastrzyk do grubych kawałków ? I czy 7 dni wystarczy ? ( boczek robię 3 dni wcześniej)
  4. hanysek

    Gdzie kupujecie mięso?

    Makro czy Selgros ? Gdzie większy wybór ? I jak z cenami ?
  5. Spotkałem się ostatnio z nominą - klejem do kiełbas. Cena niska i myślę spróbować choć boję się czy to aby nie jest jakiś chemiczny wynalazek. Lubię kiełbasy wieprzowe bez dodatku wołowiny. Jest sens zakupu owego środka?
  6. hanysek

    Wybór nadziewarki.

    Nadszedł czas na zakup nadziewarki. Do wydania mam 500 zł. Chciałbym 5 l ale 3 l też może być. ( robię naprawdę niewiele) Do wyboru w tej półce cenowej są - Revolution 5l - Szron 5l - Szron 3l ( lejki nierdzewne) Teraz pytanie, czy lepsze są lejki metalowe czy nie ma to większego znaczenia ? Plusem lejków plastikowych jest rozmiar 10mm Revolution i Szron to wydaje mi się jedno i to samo ? Warto zainwestować od razu w zapasową uszczelkę czy to raczej melodia przyszłości ?
  7. Zakupiłem pakowarkę z Lidla za 150 zł. Niestety coś nie chciała zasysać. Musiałem oddać a w sklepie nie chcieli naprawić tylko zwrot gotówki ( wymiana nie wchodzi w grę bo tych pakowarek po prostu już nie ma.) Myślałem że działanie jest podobne u wszystkich i zakupiłem na allegro pakowarkę Clatronic z dużą ilością foli. Niestety pakowarka okazała się tylko zgrzewarką która nie potrafi dobrze odessać powietrza a zgrzewy robi tak słabe że powietrze tak czy siak się dostaje. Czekam na kolejne pakowarki w lidlu. Są na rynku jakieś inne w podobnym przedziale cenowym które są godne polecenia ?
  8. hanysek

    Wybór nadziewarki.

    Też posiadam Oscar Cooka i jestem z niego póki co zadowolony. Niestety rozszczelnił mi się i nie chce mi się z nią po raz kolejny robić. Kupię Szrona - mam troszkę zaskórniaków i zainwestuję. Kupię 3l bo większej nie potrzebuję. Co do niezdecydowanych..... Jeśli ktoś potrzebuje większą to nawet bym się nie zastanawiał tylko kupiłbym gotowy tuning od Mira. Ta nadziewarka po wyeliminowaniu problemów ( odpowietrznik, uszczelka, tłok) naprawdę spełni swoją rolę. Jeśli szuka ktoś nadziewarki dużej ok 7-8l to polecam gościa z Makowa Podhalańskiego ( olx) widziałem ten sprzęt i jest idealny. Kolega zrobił na niej ponad 600 kg i mówił że jeszcze tak dobrego sprzętu nie widział. Niestety mniejszych producent nie robi.
  9. Czyli Szrona można bez żadnego problemu zamawiać ? 3 litrowy ma ok 3 kg wsadu czy więcej ? I mam jeszcze standardowy lejek 12mm. Będzie możliwość jakoś dorobienia go do tej maszyny ?
  10. Dziękuję
  11. Witam, posiadam balkon betonowy o wymiarach 10m na 1m. Jest on zdecydowanie za mały i chcemy go poszerzyć o 2 m czyli do 3 metrów. Chcę zrobić poszerzenie z drewna. Wzoruję się na : http://www.jak-zrobic-dom.pl/2011/05...ny-balkon.html Mam pytanie o materiał : 1. Jaka grubość kantówek pod słupy. 12 cm jest ok ? 2. Słupy co 2 m są wystarczające ? 3. Legary 16 cm na 8 cm będą wystarczające ? 4. Deska ryflowana na poszycie o grubości 28 mm będzie wystarczająca ?
  12. Miałem te osłonki. Nadziewanie i wędzenie Ok. Problem dopiero wystąpił przy parzeniu. Farsz się skurczył, woda pojawiła pod osłonką. Parówki były dobre ale brzydko się prezentowały. Pewnie błąd gdzieś po mojej stronie. Teraz robie w osłonkach na kiełbasę i jest wszystko idealnie
  13. hanysek

    Internet mobilny..

    Witam, mam w domu internet światłowodowy. W tej chwili chyba najlepsza opcja. Potrzebuję stały internet do biura. Nie chcę zakładać tam nic drogiego. Interesuje mnie praktycznie tylko odbieranie i pisanie maili. Ew. włączenie raz na ruski rok jakiejś strony. Żadnych filmów i ściągania. W chwili obecnej korzystam z tetrethingu ale z tego internetu korzystają też inne osoby. Myślę o zakupie modemu GSM typu pendrive i włożeniu tam karty sim z internetem ( na allegro można kupić roczną kartę 36 gb na rok) To by mi w zupełności wystarczyło. Miał ktoś z tym styczność ? Czy internet działał by tak samo jak ten z tetheringu ?
  14. Zdecydowanie metoda Dziadka. Mniej peklosoli i wody ( miejsca w lodówce). Choć zawsze odmierzam najmniejszą dawkę wersji mniej słonej. A nawet trochę mniej. Nie chcę wiedzieć jak smakują wędzonki w wersji słonej....
  15. Ja mam nadzieję że portal będzie jednak niszowy i nie będzie niezdrowej konkurencji tak jak jest na alledrogo ( zakładanie fikcyjnych kont do nabijania komentarzy i oczerniania inncyh). A komentarze będą również głównym bodźcem do zakupu.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.