Skocz do zawartości

Biszkopt

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Grodzisk Maz.

Osiągnięcia Biszkopt

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Lista chętnych na płytki technologiczne z zakresu szynkowarzenia, wyrobów w osłonkach barierowych, oraz produkcji konserw: 1. jacekjul 2. davido31 3. karolszymczak 4. mario 5. Jojo 6. Gwizdek 7. Chudziak 8. Maad 9. ANNAM 10. Pools 11. JaGra 12. dzzd1 13. Krzysiek S 14. Dorka 15. nestor 16. Baca 17. Ulalka 18. anerka 19. Bialyn 20. marderm 21. Lukaszezg 22. makarcz 23. waldero 24. kotunia 25. kwlj 26. Robak56 27. Franko 28. Wiesiekm 29. Wujaszek Tom 30. gontek 31. greg04 32. zetes 33. Wiesław_65 34. romk 35. @hana 36. dyzio 37. luciola5 38. andrzej k 39. pokemon15 40. EAnna 41. świadziu 42. Biszkopt
  2. Biszkopt

    Dowcipy

    Dzwoni Żona do Męża: Ż: kochanie, ruszałeś ostatnio nawigację? M: tak, sprawdzałem jak dojechać do Wrocławia. Ż: No to pozdrawiam z Wrocławia...
  3. ja wczoraj robiłem wzorując się na przepisie jak tutaj: http://jemwiecjestem.com/2013/04/27/klasyczny-amerykanski-sos-bbq-z-czym-to-sie-je/, do zeberek, dzisiaj będę piekł. Zmieniłem nieco, bo jakoś mi nie leżał ten miód z melasą i cukrem brązowym: - 2 łyżki oleju - 1 spora cebula słodka - grubo siekana - 3 ząbki czosnku - drobno siekane - 2 średnie albo 1 duży pomidor (wczoraj dałem jednego średniego i trochę przecieru, bo akurat miałem) - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka sosu Worcestershire - wczoraj nie miałem, dałem w zamian sojowy - 1 łyżka wędzonej paprki w proszku - 1 łyżka ostrrej papryki (chili) w proszku - 1 łyżka słodkiej papryki w proszku - 2 łyżki brązowego cukru - 2 duże łyżki melasy - grubo posiekana kolendra - pieprz, sól do smaku Na oleju podsmażyłem cebulę z czosnkiem, kilka minut, zeby zmiękły. Dodaję pomidory i wodę, doprowadzam do wrzenia i zmniejszam gaz, gotuję kilka minut. Dodaję melasę, cukier i przyprawy, doprowadzam do wrzenia i gotuję z 10-15 minut. Odstawiam do ostygnięcia i potem miksuję. Robiłem pierwszy raz i jak dla mnie to dał bym mniej wędzonej i mniej ostrej papryczki a więcej zwykłej, czerwonej. Z tej porcji wychodzi około 400 ml sosu. Na żeberka wystarczy i jeszcze zostanie
  4. Wg mojej wiedzy potrawą o najlepszej przyswajalności żelaza jest tatar z polędwicy wołowej, dobrze przyprawiony i podany z surowym żółtkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym.Te wszystkie dodatki mają swoje znaczenie: uzupełniają smaki i działają synergicznie.. Przedwojenni lekarze leczyli tatarem pewien typ białaczki z dobrym skutkiem. No to wiadomo my zjadamy tatara dość często. Mój tata robi bardzo dobrego tatara i mnie nauczył jak go robić. Ale dzieci surowego mięsa nie ruszą, czy wybredne czy nie... Z resztą, niektórzy dorośli się brzydzą surowego mięsa a co dopiero dzieci... O, przypomniało mi się, ostatnio rokiem hamburgery wołowo-wieprzowe. Pewnie dzieciom by pasowały?
  5. U nas podobnie, musimy zwracać uwagę na żelazo. Tak jak pisze ANNAM, oraz wszystko co zielone (sałaty, brukselka), każde mięso czerwone, buraki, etc. Google też sporo o tym mówią Nie lubimy wątróbki, ale ostatnio coś czytałem, że w wątrobie gromadzą się również toksyny i że żelaza jest co prawda w niej sporo, ale też i jakichś innych niepożądanych związków. Więc jakoś nie ubolewamy nad brakiem wątróbki w diecie Robię gotowaną wołowinę. Gotuję w wodzie z warzywami i przyprawami (potem mam wywar na zupę albo bulion do sosów czy czegokolwiek). Ale wyobrażam sobie, że nie każdy lubi gotowane mięso... P.S. u nas problemem jest przyswajanie żelaza a nie sam jego brak, więc musi być na okrągło w diecie, bo zawsze to coś zostanie w organiźmie.
  6. Bardzo estetycznie wykonana, gratuluję, wygląda zacnie. Ale to widać po otoczeniu, że lubisz "dokładnie" P.S. trochę zazdraszczam
  7. Ja mogę potwierdzić, że ta maszynka litewska potrze wiadro ziemniaków w kilka minut. Mama posiada taką maszynkę od około 20 lat. Kupiła jeszcze od przyjaciół ze wschodu, na bazarku Oczywiście trochę inaczej wygląda, ale talerz, tarki i zamysł identyczny, masa chyba też, bo na pewno 5 kg waży U mnie w okolicy robi się kugla - potrawę z tartych ziemniaków, na którą potrzeba ich dużo i ta maszynka wędrowała po rodzinie i znajomych w trakcie "sezonu kuglowego", przerobiła tony zemniaków i nigdy nic jej się nie stało. Moja ciocia kilka lat temu kupiła taką jak z linku i też się z nią nic nie dzieje i tak samo trze. Polecam!
  8. Biszkopt

    Przywitanie

    Hektor, tak, już mi to znane klikam!
  9. Biszkopt

    Przywitanie

    Witam! zapragnąłem uwędzić jakieś mięso/ryby/kielłbasy i zacząłem szukać jak to zrobić. Zacząłem szukać jak zbudować wędzarnię i bach, znalazłem to forum Dopiero się zapoznaję z treścią, ale jestem już zachwycony! Pozdr Michał
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.