ja wczoraj robiłem wzorując się na przepisie jak tutaj: http://jemwiecjestem.com/2013/04/27/klasyczny-amerykanski-sos-bbq-z-czym-to-sie-je/, do zeberek, dzisiaj będę piekł. Zmieniłem nieco, bo jakoś mi nie leżał ten miód z melasą i cukrem brązowym: - 2 łyżki oleju - 1 spora cebula słodka - grubo siekana - 3 ząbki czosnku - drobno siekane - 2 średnie albo 1 duży pomidor (wczoraj dałem jednego średniego i trochę przecieru, bo akurat miałem) - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka sosu Worcestershire - wczoraj nie miałem, dałem w zamian sojowy - 1 łyżka wędzonej paprki w proszku - 1 łyżka ostrrej papryki (chili) w proszku - 1 łyżka słodkiej papryki w proszku - 2 łyżki brązowego cukru - 2 duże łyżki melasy - grubo posiekana kolendra - pieprz, sól do smaku Na oleju podsmażyłem cebulę z czosnkiem, kilka minut, zeby zmiękły. Dodaję pomidory i wodę, doprowadzam do wrzenia i zmniejszam gaz, gotuję kilka minut. Dodaję melasę, cukier i przyprawy, doprowadzam do wrzenia i gotuję z 10-15 minut. Odstawiam do ostygnięcia i potem miksuję. Robiłem pierwszy raz i jak dla mnie to dał bym mniej wędzonej i mniej ostrej papryczki a więcej zwykłej, czerwonej. Z tej porcji wychodzi około 400 ml sosu. Na żeberka wystarczy i jeszcze zostanie