Skocz do zawartości

Mlex

Użytkownicy
  • Postów

    115
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Poznań

Ostatnie wizyty

182 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Mlex

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. I słusznie. Dziczyzna jest [emoji106] Wysłane przy użyciu Tapatalka
  2. I komu to przeszkadzało? ... [emoji106] p.s. haki w suficie jak na grubą zwierzynę łowną [emoji6] Wysłane przy użyciu Tapatalka
  3. Mlex

    Peklowanie - pytania!!

    Ja też solę tyle, żeby nie odmaczać. 40gr na kg mięsa. Robiłem tak 2 razy i następnym dam 45gr. Było ciut za mało słone jak dla mnie. Dowcip polega na tym, że schinkenspecka kroi się w cieniutenkie plasterki co redukuje odczucia smakowe na słoność. Jak będzie za mało słony, to bedzie smakować nijak. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  4. Mlex

    Peklowanie - pytania!!

    Nie odlewaj. Obtaczaj w tej powstającej zalewie co 1-2 dni z każdej strony to mięso tak, aby każda jego strona była potraktowana tą zalewą. Po obtoczeniu strona, która wczoraj była skierowana ku górze, niech będzie u dołu. I tak na zmianę. Ja tak peklowałem ale przeszło 3 tyg. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  5. Mlex

    Grzyby tyndalizacja

    Ale to chyba bez octu, prawda? Skoro na zupkę grzybową... Ja dziś naruszyłem słoik i również pycha. Nadal są dobre, aczkolwiek pół roku w chłodzie to nie wyczyn. Będę musiał je niedługo do piwnicy zanieść, ale część zapasteryzuję sla pewności. Jeszcze muszę trochę postudiować poradnik o grzybach Maxella. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  6. Mlex

    Grzyby tyndalizacja

    Oczywiście. Ja nie ironizuję. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  7. Mlex

    Grzyby tyndalizacja

    Dzięki za porady. Połowę poddam pasteryzacji, a połowę zostawię jak jest. Zobaczymy jaki będzie efekt. O ile dobrze pamiętam, to w domu rodzinnym robiliśmy bez pasteryzacji i trzymały ładnie, ale głowy sobie nie dam uciąć, bo pamięć już nie ta.Dzieki za polecenie lektury. Uczymy się dalej. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  8. Mlex

    Grzyby tyndalizacja

    Wiem. Eh.. Zgapiłem się.. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  9. Cześć. Mam jakieś 30 słoików z grzybami w zalewie octowej 4:1. Grzybki robione we wrześniu i nadal są dobre, przechowywane w chłodnym miejscu. Grzybki obgotowane i następnie zalane wrzącą zalewą. Tak myślę, czy nie dokonać tyndalizacji tych słoików, czyli potrójnej pasteryzacji, aby maksymalnie wydłużyć ich żywotność. Myślicie, że po takim czasie można dokonać takiego manewru? Założenia są takie, że zapas mialby wytrzymać do przyszłego roku. Nie wiem, czy na samym occie tyle wytrzymają... Wysłane przy użyciu Tapatalka
  10. Mlex

    Wyroby Woytasa

    A gdzie tam za tłuste. Dla mnie wyglądają super. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  11. A czy autorzy mówią coś o szkodliwości/nieszkodliwości tych drożdży? Będę wdzieczny za informację. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  12. Dzięki za komplement i za wszystkie porady. Ogólnie chodziło mi, aby jak najmniej ingerowac w mięso, nie picować go jak na wystawę itp. Wiem, do doskonalosci jeszcze daleko. Ale w tym właśnie jest sęk, aby się doskonalić, wyciągać wnioski, uczyć się cały czas. Tylko wtedy to hobby nigdy się nie znudzi. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  13. Zastosowałem póki co obmycie w solance 10%. Mięsko wyglada elegancko. Zapaszek też jak się należy. W tygodniu na podwędzanie nie mam niestety czasu. Ale wiecie co? Jutro zadzwonię do sanepidu za ile by mi zbadali tę pleśń. Zostawiłem maly kawałek na próbkę. Tak z ciekawości. To ani zapachu pleśniowego nie ma, ani nie smakuje pleśniowo. Dużo roboty włożyłem w te szyneczki i fajnie by było się dowiedzieć co to za rodzaj pleśni. Ostatnio jak robiłem te szynki, to nie miałem pleśni, ale dałem wówczas sporo przypraw - w tym czosnku. Może one hamują jakoś ich rozwój? Teraz nie dałem żadnych przypraw. Sama peklosól tylko poszła. Hmmm.... Szyneczka po obmyciu:
  14. Ok. Zawalczymy z tym. Zastanawia mnie jednak, czy ta pleśń należy do gatunku szkodliwych i czy nie zdążyła przeniknąć do srodka wyrobu... Zakładam jednak, że skoro padła sugestia aby to ratować, to ta pieśń jest z tego lepszego sortu. Niestety, ale na pleśni kompletnie się nie znam. Wysłane przy użyciu Tapatalka
  15. Ok. A podwędzanie w zimnym dymie 22st jeden raz przez 12h powinno być ok wg Ciebie? Czy jak byś to zrobiła? Wysłane przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.