Skocz do zawartości

podwawelska

Użytkownicy
  • Postów

    98
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Warszawa

Osiągnięcia podwawelska

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ważne jak smakuje Wtedy po prostu jest bułką.
  2. A może by tak bagietki? Jednocześnie chciałem nawiązać do dość gorącej dyskusji o bułkach i chlebie... Jeden z użytkowników ewidentnie ma problem z pierwszym chlebem, który tu wrzuciłem (chleb szwajcarski). Usilnie twierdzi, że to bułka, bo składniki są na klasyczną pszenną bułkę. Hmm, to trochę tak jakby twierdzić, że żywiecka, krakowska i podwawelska to ta sama kiełbasa, bo wszystkie się robi z wieprzowiny. To jakby droga donikąd... Wszystko przecież zależy nie od składników, tylko od tego jak się je wykorzysta, od technologii, od konkretnej receptury. Tak więc w tym wpisie chciałbym pokazać Wam, że z tych samych składników, w zależności od "technologii", można zrobić i prawdziwy chleb i mięciutkie bułki. Zapraszam więc na pszenne bagietki 600 g maki pszennej typ 650360 ml wody2 łyżeczki cukru2 łyżeczki soli2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Takie długie i cienkie wałki robimy, później urosną i będą wyglądały jak bagietki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formie do bagietek. Jak nie macie takiej formy (zachęcam do kupna) to połóżcie bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oddzielcie od siebie wałkami zrobionymi ze ściereczek (przed pieczeniem ściereczki oczywiście zdejmijcie). Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, nacinamy bułki wzdłuż przez całą długość i pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Prosta robota, a buły naprawdę robią wrażenie PS. A tak dla wyjaśnienia, różnica między chlebem, a bułką jest taka, że chleb smakuje jak chleb, a bułka jak bułka. Smacznego!
  3. Ja wiem, że to nie do końca tematyka tego forum, ale może ktoś przypadkiem robi konfitury z dzikiej róży? Do pobrani atutaj: http://wyslijto.pl/plik/3e16w8nd7c
  4. Hehe, nie czytałem Przeczytałem tylko główny wpis i odpisałem. Widać mamy podobne zdanie na ten temat
  5. Ten chleb bananowy to takie bardziej ciasto. Ale niezbyt słodkie. Dlatego w sumie zarówno może być traktowany jako ciasto do kawy czy herbaty, jak również jako chleb do kanapek, ta delikatna słodkość doskonale pasuje do wędlin czy serów. Warto chociaż raz zrobić żeby wiedzieć co to jest.
  6. podwawelska

    Domowy chleb

    Brykiet. Nie wydaje mi się. Zawsze tak piekę. Ja zawsze piekę na grzałkach góra-dół i też problemu nie ma.
  7. E tam, ja będę robił w miarę sił i możliwości, najwyżej to wy będziecie miesiącami czekać na zamówienie Ale dzięki, cieszę się, że przydaje się moje praca.
  8. No więc właśnie Pewnie mało kto na forum posiada stosowne oprogramowanie do edycji, więc jakby ktoś coś sobie wybrał to mogę przerobić w dowolny sposób.
  9. Licencje zwykle nakładają różne obostrzenia przy wykorzystaniach komercyjnych (zarobkowych). Tak dla siebie to zwykle można robić co się chce.
  10. podwawelska

    Domowy chleb

    Absolutnie nie neguję. Skoro ludzie chwalą to pewnie im smakuje. Ale z ciekawości zrób kiedyś ten sam chleb powiedzmy w 220 stopniach przez 40-45 minut. I zobacz co będzie. Być może wyjdzie też coś całkiem dobrego Ja osobiście wolę piec krócej w wyższej temperaturze, wtedy skórka jest według mnie lepsza.
  11. Przepraszam, że dopiero po tygodniu odpisuję, nie zauważyłem pytania. A pewnie, że zdradzę, w końcu jestem tutaj żeby się dzielić swoją wiedzą. Biorę 100 ml wody, czubatą łyżkę jasnej mąki pszennej i szczyptę soli. Wszystko to mieszam w rondelku i doprowadzam do wrzenia. Wyłączam i czekam aż przestygnie. I taką pomadą smaruję obficie chleb już po wyrośnięciu, tuż przed włożeniem do piekarnika.Ale nigdy tak nie robiłeś Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Człowiek uczy się całe życie Dopiero niedawno na to wpadłem.
  12. Teoretycznie jest do zrobienia. Z tym, że za darmo do ściągnięcia jest tylko podgląd jpg. A jpg ma to do siebie, że jest dość mało edytowalny. Czyli w gruncie rzeczy "dostosowanie" często polegałoby na narysowaniu danego wzoru od nowa. Oczywiście jest to do zrobienia, nie mówię, że nie. Mogę wszystko Tyle, że potrzebowałbym trochę czasu na takie "dostosowanie". Ale jeśli ktoś sobie coś wybierze to czemu nie, mogę dziabnąć
  13. podwawelska

    Domowy chleb

    Jeżeli mogę coś doradzić, to jest to zdecydowanie za niska temperatura. Przetestuj kiedyś tak 200-220 stopni i porównaj. W ogóle staraj się nie schodzić poniżej 200, trzymaj się bliżej 220.
  14. Przepraszam, że dopiero po tygodniu odpisuję, nie zauważyłem pytania. A pewnie, że zdradzę, w końcu jestem tutaj żeby się dzielić swoją wiedzą. Biorę 100 ml wody, czubatą łyżkę jasnej mąki pszennej i szczyptę soli. Wszystko to mieszam w rondelku i doprowadzam do wrzenia. Wyłączam i czekam aż przestygnie. I taką pomadą smaruję obficie chleb już po wyrośnięciu, tuż przed włożeniem do piekarnika.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.