Skocz do zawartości

Stalesz

Użytkownicy
  • Postów

    19
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Załom

Osiągnięcia Stalesz

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ja robię tak. Wybieram z zamrażarki odpowiednią ilość mięsa. Wkładam do pojemnika zalewam zimną wodą z kranu i odstawiam na kilka około 6-7 godzin. Gdy mięso jeszcze nie jest całkiem rozmrożone, jest zimne kroję mięso na kawałki do mielenia. Chude mięsko kroję na kawałki około 2 na 2 cm. Pozostałe mięso mielę na odpowiednich oczkach. Łączę całość mięska dodaję peklosól oraz przyprawy i mieszam około 10 min. do odpowiedniej konsystencji. Odstawiam zmieszane mięsko na około godzinkę i nadziewam w jelita. Odstawiam kiełbaskę na balkon i na drugi dzień z rana wędzę.
  2. Jest dużo szpar pomiędzy kijami.
  3. "Koniecznie ociepl beczke"- Czy w celu zaoszczędzenia 2 szczapek drewna?
  4. Kiełbasa z podgardla ?
  5. Stalesz

    Mięso na kiełbasę

    Napisałeś 08.11. że zrobiłeś mięso w niedzielę czyli tydzień wcześniej 01.11. Mięso bez ochrony miało prawo się zepsuć.
  6. Stalesz

    Mańkowe wyroby

  7. Czy to pęknięcie to aż taki duży błąd? Pokaż przekrój. Napisz jak smakowała.
  8. Yogi a możesz zapodać dokładny przepis na tą kiełbasę? Bardzo ładnie wygląda.
  9. Roger tak właśnie robiłem. Wiem co to jest środek. Maxell czytałem bardzo dokładnie całą Akademię Dziadka i całe forum. Gdzieś jest błąd, być może w nowych termometrach, muszę do tego dojść. Arkadiusz dziękuję za opis. Teorię mam tylko brak mi praktyki.
  10. Maxell Jeśli występują takie objawy,m o jakich pisałeś wcześniej, to niestety, ale nie wierzę, że zachowałeś te parametry podczas całego parzenia. Przeanalizuj wszystko jeszcze raz. Gdzieś popełniłeś błąd/błędy. No właśnie chciałem mieć do czego porównać. Dlatego prosiłem Arkadiusza aby opisał jak On to robił. Ale jeżeli to jakaś tajemnica to trudno, będę musiał sam dojść do tego.
  11. Temp gotowania 85st , do osiągnięcia temperatury wewnątrz 69st. Według tabeli Dziadka.
  12. Witam. Uwędziłem szynki, sparzyłem zgodnie zaleceniami tego forum i no właśnie. Zewnętrzna warstwa 2-3cm ma inny kolor, nie jest surowa. Środek ma ładny kolorek i jest surowy. I mam prośbę, czy możesz podać cały cykl produkcyjny szynki Dziadka Arka i szynki gotowanej?
  13. Ja suszę pół godziny.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.