Skocz do zawartości

Grzewlod

***SUPER VIP***
  • Postów

    3 839
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    45

Ostatnia wygrana Grzewlod w dniu 2 Sierpnia

Użytkownicy przyznają Grzewlod punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Brwinów
  • Kącik kuchenny
    https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/248-grzewlod/

Ostatnie wizyty

5 979 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Grzewlod

  1. Żeby powstał ciąg w kominie dym musi być ciepły inaczej będzie się kłębił, ponadto w "zwartych zabudowach" jest ograniczony dopływ powietrza co zakłóca konwekcję. Aby zochodziło zjawisko konwekcji musi powstać różnica temperatur między gazami we wnętrzu komina a powietrzem na zewnątrz. Każde kolanko w kominie znacznie ogranicza przeplyw. Reasumując pomyśl nad przebudową komina i odpowiednim dolotem powietrza do komory.
  2. W taki sposób wędzono sławne dziś niedoceniane kindziuki.
  3. W ładnym miejscu położony masz komin. Wielkie dzięki za pamiątkę z pod samego komina👍.
  4. W rejonach Szczytna potocznie nazywana Turek. Młode grzyby są bardzo smaczne z zalewy octowej mają "słodki" smak. Podczas zbierania należy uważać aby w koszyku zachować odpowiednią ilość ponieważ są bardzo kruche pod wpływem ciężaru. Zbieramy kapelusze młodych owocników.
  5. Mamuśka pokaże jak jest asertywna bo ja nie jem chleba. Na chleb trzeba zapracować😉.
  6. Znalazłem 👍możliwość. Ten kto zgłaszał ten chodzi głodny. Mamuśka przyjeżdża do mnie Zbyszek oblizuje telewizor😁.
  7. Dziękuję za miłe słowa🙂. Nie szlej kto by podczas nieobecności Agi mi gotował 😉😀.
  8. Do sprzedania mam serię książek Roberta Więckiewicza : 1. Domowe konserwy w słojach i puszkach oraz kiszonki Borzenki. 2. Domowe wedliny tradycyjne oraz sous vide 3. Dzikie smaki 70 przepisów na wyroby wędliniarski z dziczyzny. 4. Domowe wędliny tradycyjne oraz dojrzewające. 5. Domowe wędliny z dziczyzny. 6. Domowe wędlin tradycyjne myśliwskie oraz wędzenie ryb. Cena za komplet 250 zł. Zainteresowane osoby zapraszam na PW.
  9. Myślę, że przyszedł czas zakończyć tą nierówna walkę z urażoną ambicją weterana. Dlatego najlepszym komentarzem będzie jego brak 😄.
  10. Wejdź na dział wędlin dojrzewających i zapoznaj się z wiedzą tam zawartą. Polecam artykuły StefanS w których to Stefan w prosty sposób opisał procesy. Składy bakterii znajdujących sie w starterach znajdziesz na stronie sprzedawców a ogólna wiedza o bakteriach w starterach oraz za co odpowiadają w procesie znajdziesz w necie. To, że zagospodarujesz osłonki do Dry Agingu do suszenia wieprzowiny nie znaczy, że będzie to wędlina dojrzewająca. Moim zdaniem i potraktuj to bez obrazy to co chcesz zrobić to taki "karnisz inaczej" a nie wędlina dojrzewająca. W swoich zasobach również posiadam zabawki do DA, ktore używam tylko do sezonowania wołowiny. Przeczytaj jeszcze raz wpis Arka #16 ze zrozumieniem.
  11. Wiadomo ale w tym wszystkim jest jeszcze praktyka której AI nie posiada. Glikogen podczas sezonowania lub dojrzewania zostanie zmetabolizowany. Nasuwa się pytanie przez jakie bakterie i w który kierunku to pójdzie? Używając startera wprowadzamy wiele szczepów bakterii a ich działanie nie jest stricte zakwaszające. Zawsze proces fermentacji można pominąć wtedy na samym glikogenie zostanie wytworzona znikoma ilość kwasu mlekowego lub zupełnie proces pójdzie w inną stronę. Myślę, że się dobrze orientujesz jakie bakterie są w starterach i za co odpowiadają?
  12. Nie będę konkurował z AI ale jeat w tym cześć prawdy. Proponuję żebyś spraedził metodę opisaną przez AI przy okazji. Jestem ciekawy do jakich wniosków prowadzi tzn. efektu po przeprowadzonej fermentacji oraz po zakończony dojrzewaniu, czy uzyska się pełnię smaku wędliny?
  13. W temp. 3-6C zaczynają pracę wolno się namnażają. Dopiero etap fermentacji pokazuje ich działanie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.