Skocz do zawartości

Janusz1966

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Janusz1966

  • Urodziny 10.09.1966

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gliwice
  • Zainteresowania
    Papu, akwarystyka, wędkarstwo, fotografia, budownictwo...

Osiągnięcia Janusz1966

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że temperatura jutro pod wieczór spadnie do 5 - 6 °C max i będzie ok. W środę ma już być znośne maksymalnie 4°C. Wysłane z mojego HTC One A9 przy użyciu Tapatalka
  2. Witam Mam do zapeklowania ok 20 kg mięsa na sucho na kiełbasę. To będzie już moja czwarta lub piata kiełbasa. Poprzednie były jak najbardziej ok. Tym razem mam taki problem - brak miejsca w lodówce... Dokładnie wygląda to tak aktualnie mięso jest w lodówce. Peklowanie planuję od wtorek wieczór do czwartek wieczór, mięso drobne na kiełbasę 18 gr peklosoli na kilogram. Mięso rozdrobnione i po selekcjonowane zamierzam układać warstwami. W czwartek późnym wieczorem będzie mielone i następnie nabijane. Wędzenie piątek rano. peklować zamierzam w dosyć dużym kamionkowym "buncloku" ok 25 - 30 litrów. Planowałem po zapeklowaniu naczynie wynieść na strych lub do piwnicy. Niestety pogoda zaskoczyła niemile i aktualnie mamy na dworze ok 10°C. Jutro czyli wtorek wieczorem zapowiadają ochłodzenie, w nocy z wtorku na środę podobno ma być spadek do ok 4°C - 6°C... następnie raczej niższe temperatury. Pytanie jest takie jaka jest bezpieczna maksymalna temperatura otoczenia przy peklowaniu? Czy jeżeli będzie wieczorem powiedzmy 6°C to mogę pozostawić naczynie na strychu lub piwnicy ( panują tam przy aktualnej pogodzie temperatury zbliżone do zewnętrznej ) Bardzo proszę o poradę.
  3. I o to mi chodziło, bo nie byłem pewny czy tak można Bardzo wielkie dzięki za info
  4. Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. Trochę mi nie pasuje bo mam zajęcie w sobotę rano. Czy można po nabiciu w piątek przechować kiełbasę w lodówce do soboty niestety w pozycji leżącej a rano powiedzmy 2 - 3 godziny przed wędzeniem rozwiesić w wędzarni? Z tym, że jak będzie lepiej mielenie, mieszanie i nadziewanie przeprowadzić w sobotę rano to odpuszczę sobie inne zajęcia i zajmę się kiełbasą To dopiero moje trzecie zadymianie i zależy mi żeby nie spartolić.
  5. Jako nowy uczestnik, (czytam forum od jakiegoś czasu) mam takie pytania jeżeli można... Myślę, że wątek ogólny jest właściwy 1. Jak wygląda sprawa użycia do peklowania i następnie wędzenia mięsa które zostało zakupione jako świeże a następnie zamrożone na kilka dni. Czy po rozmrożeniu oczywiście nie gwałtownym tylko powiedzmy jeden dzień w lodówce. Następnie peklowanie? Czy to jest poprawne...? 2. Sprawa osadzania kiełbasy. Aktualnie mamy wczesną jesień i różne temperatury. Opiszę sprawę tak: W sobotę o godzinie 15,00 będzie wędzenie ( tak się umówiłem ze znajomymi...) Jak jest lepiej. Mielić mieszać i napełniać w piątek wieczorem. Czyli do wędzenia jakieś 16 - 18 godzin? Czy lepiej mielić, mieszać i nabijać w sobotę rano. Zaznaczę, że wędzenie będzie poza domem ale mam do dyspozycji dosyć zabytkową lodówkę Mińsk (dosyć mocno chłodzi - nie bardzo da się ustawić) ewentualnie chłodziarkę na wino z regulowaną temperaturą ale w zakresie 8°C - 12°C.?
  6. Janusz1966

    Przywitanie

    Witam wszystkich. Forum przeglądam od ponad pół roku: czytam, czytam, czytam i się uczę. W międzyczasie wybudowałem wędzarnię wzorując się na pomyśle/projekcie Andyandy. Wędzarnia może nie wygląda super (czeka na upiększenie - wykończenie, niestety masa innych zajęć nie bardzo pozwala...) ale spełnia swoje zadanie - już dwa zadymiania były. Wędzarnia wybudowana przy pomocy i współudziale moich znajomych, przyjaciół. Forum uważam za rewelacyjne - masa bezcennych informacji Jak wszędzie w sieci są różne zdania ale to dodaje tylko smaczku. Pozdrawiam wszystkich "Zadymiarzy"
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.