Skocz do zawartości

quadro555

Użytkownicy
  • Postów

    1 884
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    4

Ostatnia wygrana quadro555 w dniu 29 Stycznia

Użytkownicy przyznają quadro555 punkty reputacji!

2 obserwujących

O quadro555

  • Urodziny 08.01.1970

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Goleniów

Ostatnie wizyty

5 154 wyświetleń profilu

Osiągnięcia quadro555

  1. Potem teściową 🤣
  2. No to gratuluję. Sarkazm zamierzony. Poczytaj jak robić franki, a kabanki. 💪
  3. Waldek była o tym mowa. Wybór należy do ciebie. Jak zjesz pierwszy kawałek boczku to ja będę drugi w kolejce. Pierw wyślę Przemka.🤣 Może będzie dobrze albo nie 🙂‍↔️.
  4. Coś na temat tych schabowych raczył byś pan coś więcej?
  5. @karolszymczak Masz dostęp do wiedzy, to może się pochwalisz. Jeżeli nie, to masz u mnie kolejny wpis ,,product placement ".
  6. Dzielenie włosa na czworo i odkrecanie kota ogonem. Sami fachowcy, a tu wędliny domowe. Ostatni raz zadam proste pytanie, dlaczego w PW16 nie podano temperatury wewnątrz wyrobu pod nazwą parówki, i uwaga clou programu, dlaczego @SZCZEPAN też nie podał temperatury wewnątrz wyrobu w poście: Ludzie macie czterdzieści lat praktyki, nie umiecie czytać tego co sami napisaliście. Po co ta napinka aby pokazać kto jest mądrzejszy. @arkadiuszpokazuje przepis dla parówek w osłonce baraniej. Na dodatek wędzonej w gorącym dymie, o czym wspominał @Bagno. @SZCZEPAN pokazuje jakieś serdelki zamiast parówek. O co tu chodzi? Wypominanie komuś rangi arcymistrza! Tak, @SZCZEPAN, do ciebie piję, 40lat w zawodzie i wchodzisz w dyskusję z amatorami. Więcej @arkadiusz wniósł dla tego forum niźli ty. Ile autorskich przepisów od Ciebie przeczytałem, a ile od @arkadiusz ? Oczywiście jesteś zawodowcem i nie zdradzisz nam swoich sekretnych przepisów. To akurat rozumiem. Z drugiej strony, to są wędliny domowe. Miło, że zechcesz poprawiać nas maluczkich, tylko nie pozwól abyśmy my Tobie wytykali błędy lub niedociągnięcia. My nie ta liga, mistrzu masarski. Najpierw popraw swoje przepisy, vide @pis67, a potem się wypowiadaj ex cathedra. I na koniec @Maxell możesz czyścić wątek lub mnie usunąć z forum. Co się miałem nauczyć, to coś z tej wiedzy liznąłem, co umiałem to przekazałem. P.s. Tylko proszę o uzasadnienie, nie pkt. Regulaminu forum. Bądź sędzią. 💪
  7. co to za osłonki?
  8. Poszło do piwnicy. Około 16
  9. Ponieważ są to wędliny domowe, więc taki przepis na łatwą kiełbasę wstawię. Skład surowcowy: 1 klasa z szynki 40% 2 klasa chudy boczek 60% Peklowanie 17 g/kg czas 48 godzin. Rozdrabnianie na domowej maszynce nr 8. Szarpak z nożem. Przyprawy: pieprz czarny 2g/kg cukier 1g/kg czosnek granulowany 2,5g/kg tymianek suszony 0,6g/kg. Do mieszania (mięsa było 4,2kg) szklanka wody. Lepiej mi się miesza 💪 Osadzanie w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. Suszenie w wędzarni bez dymu w temperaturze 40C. Wędzenie temperatura 55C w dymie olchowym, oczywiście dla koloru. U mnie to trwało 4 godziny. Podpiekanie 90C do 68C w środku kiełbasy. Po upieczeniu kiełbasa poszła do suszenia.
  10. Trzymam kciuki. Jak to będzie dobre to zamiast piwnicy będzie można wykorzystać chłodziarkę do wina.
  11. 😁
  12. Inteligentni właśnie mówią co myślą. Ot jaki sowizdrzał. Lustro się w domu pobiło? Rozumiem jakie są wymagane temperatury zabezpieczeń. Nie rozumiem tylko dlaczego technolog nie napisał, że PW16 jest do doopy. Pisząc technolog, nie mam na myśli @SZCZEPAN,bez urazy, tylko technolog z wędliny domowe. Kabaret to był, jak @arkadiusz punktował @SZCZEPAN. Przeczytaj cały wątek ze zrozumieniem, nie linearnie.💪
  13. Zamiast twz miało być twa. Kto wie to zrozumie, a reszta niech czyta,,linearnie " . @Grzewlod zrozumie sarkazm. Mam nadzieję 😁
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.