mankotom Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Cześć wszystkim,wczoraj zaprawiłem 5 L mleka (32 stopnie C) podpuszczką, po 1,5 godz pokroiłem skrzep wkostkę około 2 cm i wstawiłem gar ze skrzepem do kąpieli wodnej (45 stopni) na jakieś16 minut, po tym pokroiłem skrzep drobniej i zacząłem z góry rondlem wybierać serwatkę,po kilku rondelkach przerwa i mieszanie ręką drobin, po tym znów wybieranie, przerwa imieszanie, aż nie zostało prawie nic serwarki, wtedy przełożyłem skrzep do pojemnika pojogurcie podziurkowanego wiertłem 4 ką i skrzep opadał godzinę grawitacyjnie, po tymprzewrotka i kilka godzin w 19 stopniach i znów przewrotka, dziś przewrotka ... i nie wiemjak to dalej utrzymywać czy jakoś nawilżać / przemywać serwatką, solanką? czy zostawićbez wycierania / zewnętrznej części. krążek mogę umieścić w pobliżu pralni tam jestwilgoć, albo w suchym miejscu .... nie wiem w którą stronę podążaćjeśli macie podobne doświadczenia to prosze o podpowiedźPozdrawiam Edytowane 15 Czerwca 2014 przez mankotom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10009-ser-podpuszczkowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Czerwca 2014 To wszystko zależy co chcesz otrzymać. Ja taki ser koryciński po prostu zasolankowałem na 5 godzin w 15% solance, po tym czasie wyciągałem na deskę i na tej desce przewracałem raz na jedną, raz na drugą stronę deski i czynnośc powtarzałem za każdym razem gdy ta mokra część deski obeschła. Tak około tygodnia aż serek przestał się pocić i pojawiła się sucha skórka (nie twarda). Próbuj, testuj - ja jestem samoukiem. Na pewno ser z solanki nie będzie nadawał się do kosza, o nie - zjesz go, ale dzięki temu, kolejny, kolejny i wyrobisz sobie taki sposób solenia i obsuszania, dojrzewania że będziesz mógł kiedyś sam powiedzieć - to mój sposób. I najważniejsze - że będzie Ci smakował Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10009-ser-podpuszczkowy/#findComment-358073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Czerwca 2014 dziękuję za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10009-ser-podpuszczkowy/#findComment-358088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Czerwca 2014 A mleko było prosto od krowy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10009-ser-podpuszczkowy/#findComment-358157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) prosto z rynku, niby z wczorajszego udoju, ale skąd ja to mogę wiedziećany way ... biorę już któryś raz od tego sprzedawcy i twaróg wychodzi okmam zamiar wsadzić w solankę na kika godzin tak jak wyżej napisał KURP Edytowane 16 Czerwca 2014 przez mankotom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10009-ser-podpuszczkowy/#findComment-358165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Czerwca 2014 po kąpieli w solance; odpoczywamy, przewracamy się z boku na bok, zmieniamy kolor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10009-ser-podpuszczkowy/#findComment-358346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Solenie na sucho.Ser wyciągamy z formy i solimy. Na talerzy wsypujemy miałką sól i obtaczamy ser z wszystkich stron, wcieramy palcami sól. Po zasoleniu ser odkładamy do komory 12ºC i 80% wilgotności. Następnego dnia powtarzamy solenie.Po 12 godz. jeśli ser wyschnie.Suchy ser pakujemy próżniowo w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki o temp. 10 - 12ºC na okres minimum 2 tygodni, można też ser zawoskować. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10009-ser-podpuszczkowy/#findComment-358422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.lagwa Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Ja robię z około 12 litrów mleka. Nigdy nie leży dłużej niż tydzień, jak tylko wyjmę z solanki to zaraz jakaś "myszka" uszczknie kawałek. Ja dodaję suszone pomidory, można kozieradkę (tylko z umiarem - odrobinę), oliwki lub jakieś zioła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10009-ser-podpuszczkowy/#findComment-358433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Czerwca 2014 b. dziękuję za wskazówki, poszedłem juz drogą kąpieli w solance toteż zatem czekam na efekty odpoczywania i obracania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10009-ser-podpuszczkowy/#findComment-358439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.