Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Po co to Binio nie wiem ale tak jest robiony np https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/1601-schinkenspeck-przepis-ligawy-na-prawdziwy-rarytaspeklowany na sucho i moczony fakt że nie jest pieczony.O kolega odpowiedział wcześnie, można się domyślać że kieruje się z racji zamieszkania niemiecką tradycją Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Peklowane na sucho i potem moczone , to po co peklowane na sucho?https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mieszane/92-peklowanie-kombinowane-mieszane A poza tym Grześ pytał raczej o to czy moczyć po peklowaniu w wodzie, żeby nie wyszło za słone. Podobnie jak powinno się robić stosując np. tabelę DZIADKA. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Witaj Gregtom, ja bym nie moczył :-) sam czasem pekluję w podobny sposób małe szynki, kawałki w selgrosie tzw. sznyclówki lub boczki dawką 25g ps na kg i jest ok. Jadłem boczek Skalara w Zakopanem peklowany bodajże 30g/kg i był super. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 7 szynek pekluje sie juz 3 tyg. na sucho w prozni (22g p.soli, 3g. Morskiej oraz ziolami). Z ziołami - i te zioła podczas moczenia odpłyną. Do pieczenia stosuj dawkę do 20g na kilogram, do parzenia będzie dobrze i na zimno wędzone też. I te ostatnie powinny być :thumbsup: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Maćku podlinkowałeś przepis w którym moczenie jest konieczne ze względu na b.dużą ilość soli (z resztą w przepisie zawartość soli na kg nie jest podana) . Bez moczenia będzie niezjadliwe. Gregtom peklując na sucho może wyliczyć dokładnie ile peklosoli daje na kg , dzięki temu uniknie potrzeby moczenia mięsa (a i przypraw wówczas nie opłucze) Pawle - peklowanie kombinowane to nie jest peklowanie na sucho i potem moczenie w wodzie. (Tak przy okazji to zastanawiam się jakie korzyści mamy ze sposobu kombinowanego - chodzi bardziej o smak , czy szybsze zabezpieczenie bakteriologiczne ? chyba o to drugie) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Tak wiem .Bardziej chodzi o idę peklowania z nadmiarem soli na sucho i odmaczanie , a nie peklowanie na mokro w punkt lub z nadmiarem i odmaczanie (spotykane u nas ). Pewnie jest jakieś tego uzasadnienie może kulturowe ? może przemiany ? w mięsie nie wiem Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.