Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po co to Binio nie wiem ale tak jest robiony np https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/1601-schinkenspeck-przepis-ligawy-na-prawdziwy-rarytas

peklowany na sucho i moczony fakt że nie jest pieczony.O kolega odpowiedział wcześnie, można się domyślać że kieruje się z racji zamieszkania niemiecką tradycją

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595780
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Peklowane na sucho i potem moczone  , to po co peklowane na sucho?

https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mieszane/92-peklowanie-kombinowane-mieszane    ;)

 

A poza tym Grześ pytał raczej o to czy moczyć po peklowaniu w wodzie, żeby nie wyszło za słone. Podobnie jak powinno się robić stosując np. tabelę DZIADKA. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595791
Udostępnij na innych stronach

Witaj Gregtom, ja bym nie moczył :-) sam czasem pekluję w podobny sposób małe szynki, kawałki w selgrosie tzw. sznyclówki lub boczki dawką 25g ps na kg i jest ok. Jadłem boczek Skalara w Zakopanem peklowany bodajże 30g/kg i był super.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595805
Udostępnij na innych stronach

 

 

7 szynek pekluje sie juz 3 tyg. na sucho w prozni (22g p.soli, 3g. Morskiej oraz ziolami).

 

Z ziołami - i te zioła podczas moczenia odpłyną. Do pieczenia stosuj dawkę do 20g na kilogram, do parzenia będzie dobrze i na zimno wędzone też. :cool:    I te ostatnie powinny być :thumbsup: :thumbsup:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595817
Udostępnij na innych stronach

Maćku podlinkowałeś przepis w którym moczenie jest konieczne ze względu na b.dużą ilość soli (z resztą w przepisie zawartość soli na kg nie jest podana) . Bez moczenia będzie niezjadliwe. Gregtom peklując na sucho może wyliczyć dokładnie ile peklosoli daje na kg , dzięki temu uniknie potrzeby moczenia mięsa (a i przypraw wówczas nie opłucze) 

Pawle - peklowanie kombinowane to nie jest peklowanie na sucho i potem moczenie w wodzie. (Tak przy okazji to zastanawiam się jakie korzyści mamy ze sposobu kombinowanego - chodzi bardziej o smak , czy szybsze zabezpieczenie bakteriologiczne ? :hmm: chyba o to drugie) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595824
Udostępnij na innych stronach

Tak wiem .Bardziej chodzi o idę peklowania z nadmiarem soli na sucho i odmaczanie , a nie peklowanie na mokro w punkt lub z nadmiarem i odmaczanie (spotykane u nas ). Pewnie jest jakieś tego uzasadnienie może kulturowe ? może przemiany ? w mięsie nie wiem

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10044-ogr%C3%B3dkowe-wyroby-gregtom%C2%B4a/page/8/#findComment-595836
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.