Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Cóż to za wyrób - żywiecka?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-399086
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatni kawałeczek kiełbaski został

Ja tu widzę cztery :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-399152
Udostępnij na innych stronach

Żoneczka w ciąży zażyczyła sobie Extra smarowny pasztet słoikowy BonAir'a, a więc wziąłem się do roboty bo ciężarnej się nie odmawia ;) . prawie 7 kg wyszło paszteciku.

Materiał zmielony, wywar z mięsa przygotowany rączki można zacierać, połowe roboty za nami :tongue:

 


A teraz zagadka, Co to jest za wyrób?. czekam na propozycje :D


dwa ostatnie zdjęcia

post-58378-0-48094700-1422609782_thumb.jpg

post-58378-0-01889300-1422609883_thumb.jpg

post-58378-0-27411600-1422609905_thumb.jpg

post-58378-0-32903100-1422610166_thumb.jpg

post-58378-0-68907500-1422610180_thumb.jpg

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-400866
Udostępnij na innych stronach

To jest sadło które ściąga się z żeber żeby mięso odparowało, jest zmielone, dodane odrobinę mięsa kl II, przyprawione czosnkiem, ziołami prowansalskimi, sadło się rozciąga w kwadrat, oddziela się od otoczki (błony), nie wiem jak to się fachowo nazywa formujemy t.z.w. bochenek, otaczamy go tą błoną, solimi z wierzchu - bardzo dużo soli, przykrywamy gazą i zostawioamy tak na 4 tygodnie w tem. 10-15 stopni.

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-401552
Udostępnij na innych stronach

Tą błoną z sadła obwiązywano polędwice przed wędzeniem lub przykrywano garnki ze smalcem.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-401555
Udostępnij na innych stronach

I pasztecik gotowy, zostały 4 słoiczki. Zdjęcie robione telefonem troche kiepskiej jakości, ale wyrób super


Przy okazji słonike uwędziłem, w soli około miesiąca, wędzona 1 godzinkę, później natarłem papryką słodką i troszke ostrą :devil:, i wędzona z 3 godzinki, może 4 dokładnie nie mierzyłem czasu :D

post-58378-0-51857800-1422950069_thumb.jpg

post-58378-0-03202200-1422950310_thumb.jpg

post-58378-0-41085000-1422950332_thumb.jpg

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-401927
Udostępnij na innych stronach

Ale klawesyn na pierwszym planie :)

Podałbyś Jarek przepis na ten pasztet :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-402012
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pasztecik robiłem sylwek w/g przepisu ze strony głównej  Konkursowy, extra smarowny pasztet słoikowy BonAir'a


Klawesyn i wędliny to moje hobby sylwek, wszystko jest fajnie tylko mało czasu żeby to wszystko ogarniać na raz, ale się staram.

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-405364
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

ala żywiecka się kończy, w sobotę będzie następne świniobicie, trzeba będzie zrobić więcej tej kiełbaski, podsuszana schodzi jak świerze bułeczki. Chce spróbować zrobić coś ala parmeńskie, zaczne chyba od polędwicy, ale jeszcze nie jestem do końca przekonany od jakiego mięśnia zacząć. Jak swojska, to i gorzałka swojska :)

post-58378-0-02351100-1425972870_thumb.jpg

post-58378-0-47196700-1425972967_thumb.jpg

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-410963
Udostępnij na innych stronach

Filemonek, jest super okazja by zgromadzić dużo zdjęć do fotoreportażu dla forum. Jeśli możesz, to bardzo Cie proszę. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-412976
Udostępnij na innych stronach

Wklejaj, ale dodatkowo wysyłaj mi na pocztę (maxell11@wp.pl) to będę je dodawał do tematów w dziale Polska tradycja masarska.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-412981
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, tylko mam dodawać zdjęcia w swoim temacie

:cool:

Filemonek to może zamiast Ty do mnie po bakterie, to ja do Ciebie przyjadę na świniobicie? ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10045-jaro-zadymiaro/page/3/#findComment-413116
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.