miro Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Lipca 2014 Pisanie że "wrogowi bym nie polecił" jest wręcz chamskie Czemu tak uważasz ?Miałem trzy takie nadziewarki o różnych pojemnościach i każda była lipna.Może miałem pacha, albo teraz produkują lepsze ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-361353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Lipca 2014 Lipna bo ? Rozwiń myśl. Sam na początku o mało się nie rozpłakałem jak pierwszy raz użyłem chińczyka. Farsz wychodził bokiem, brak odpowietrznika - myślałem że to najgorzej wydane pieniądze w moim życiu. Jednak po małym tuningu (dzięki temu forum) nadziewarka pracuje bardzo poprawnie. Wczoraj robiłem białą do żurku i 2 kg nadziałem w moment. Nie mam oczywiście porównania jak pracuje się na sprzęcie wyższej klasy, ale chińczyk zupełnie nie jednemu amatorowi wystarczy. Wiele osób zaczyna przygody od robienia wędlin dzięki tej stronie. Jeśli ktoś przeczyta że ceny nadziewarek zaczynają się od zwykłej Royala 600 zł, czy nawet Twojej za 400 zł to bardzo szybko może nie jednego odstraszyć. Niestety żyjemy w kraju gdzie ogląda się każdą złotówkę z każdej strony, i jeżeli jest możliwość kupna nadziewarki za 150 zł + kilka zł na tuning i godzinkę roboty to czemu nie ? PS gość z linku powyżej mi odpisał. Za tłok 114mm chce całe 7 zł. Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-361369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Lipca 2014 Krzysiek-krze całkowicie słusznie piszesz, ale jeszcze trzeba doliczyć 7 złociszy na silikon, no i 1 zł. na śrubkę do odpowietrzenia, ale to cała konieczna inwestycja, plus godzinka roboty, i nadziewarka "śmiga" jak złoto ( wiem bo mam) i się nam stokrotnie odwdzięczy, bo to w sumie solidny sprzęt, a materiały zaś, z jakich jest wykonana są dokładnie takie same jak w "Hendowatych" czy tych ze sklepu Miro. Nie bez znaczenia jest też jej 3 litrowa pojemność. Taka w sam raz na domowe potrzeby. Poręczna łatwa do schowania itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-361370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip.bakaj Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Lipca 2014 Jestem po pierwszym nadziewaniu nadziewarką po tuningu uszczelki i odpowietrznika. Rewelka 16 kg. Podwawelskiej nadziane jak złotko. Dzięki Sverige2 za pomoc. Masz u mnie piwko:).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-361625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Lipca 2014 Rewelka 16 kg. Podwawelskiej nadziane jak złotko. Dzięki Sverige2 za pomoc. Dzięki, miło słyszeć że tuning się udał i sprzęt się spisuje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-361632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Lipca 2014 Potwierdzam , ze nadziewarka sprawuje sie dobrze po załozeniu odpowietrznika , niestety udało mi sie zgiąc tłok oraz wycisnąc dolna uszczelke , ale była to moja wina , farsz był dosc grubo pokrojony , stawiał duzy opór a ja sie uparłem by dalej kontynuować prace , po rozłozeniu i prostowaniu , dalej sprawuje sie dobrze . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-361674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Września 2014 Uszczelnianie silikonem na nie wiele się zda jeśli cisnienie bedzie większe niz przy zwykłej kiełbasie. Np. przy kabanosach silikon i tak przepuści. Konieczne jest usztywnienie nadziewarki i problem z przepuszczającą uszczelką przestaje istnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Września 2014 Kolego Alz. Należy przeczytać temat jak należy przeprowadzić i wykonać uszczelnienie, które polega na całkowitym usunięciu starej uszczelki i wywalenie jej na śmietnik, a zamiast tego wklejenie tuby ponownie, ale przy użyciu kleju czy silikonu. Tuba jest wtedy połączona na stałe z denkiem i trzyma jak złoto, bez wykonywania dodatkowych usztywnień, jak to pokazujesz. Taki zabieg jest całkowicie zbędny zapewniam, a kilogramów kabanosów które już zrobiłem po tuningu jaki opisałem nie było by teraz łatwo zliczyć. Zestaw po takim tuningu wytrzymuje najbardziej gęste i kleiste farsze, o kabanosach nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Września 2014 Przerabiałem to. Klej do szyb samochodowych też nie wytrzymał, o tłoku nie wspomnę.Teraz trzyma na samej uszczelce. Każdy zrobi jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Września 2014 Kolego Alz, Posiadam nadziewarkę na której pracuję i jest jak piszę. Warunek, to pracę należy wykonać dokładnie zgodnie z regułą. inaczej będą takie kwiatki jakie masz. Tłoki mam dwa i oba są świetne, od początku używam tylko jeden a ten drugi spokojnie leży i czeka. Wykonane z grubej 2 mm. blachy i oblane z obu stron silikonem. Za chwilę wrzucę fotki nadziewarki w stanie na dzień dzisiejszy. Już idę pstryknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alz Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Też mi służyła i nie miałem żadnych problemów dopóki nie robiłem kabanosów w 12 mm osłonce. Wpierw wkleiłem rurę na kleju do akwariów, nie wytrzymało więc wziąłem klej do szyb samochodowych. Po drugim razie szlag to trafił. Od 3 miesięcy mam spokój. Jeszcze wywaliłem ta oryginalną korbę i zrobiłem przejściówkę na pokrętło grzechotkowe bo kręcić korba także było ciężko. Edytowane 26 Września 2014 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Września 2014 Oto wykonane przed chwilą fotki mojej nadziewarki, przedstawiam obydwa tłoki, ten który używam jest z odpowietrznikiem, co widać na zdjęciu, zapasowy nadal znajduję się w torebce foliowej, na ostatniej fotce pokazuję również stuningowany lejek z odpowietrzeniem do nadziewania kiełbas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Września 2014 sverige mozesz jeszcze powiedziec , lub pokazac jakiego silikonu uzywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Elu, jeżeli użyjesz silikonu do klejenia akwariów to będzie OK. Można też używać droższego tzw. spożywczego. Można też użyć klej do wklejania szyb samochodowych. Dowolność jest pełna. Jest jednak jeden podstawowy warunek. Powierzchnie które mają być klejone należy 1. dobrze najpierw oczyścić obie powierzchnie2. zmatować powierzchnie drobnym papierem ściernym3. zmyć i odtłuścić odpowiednim rozpuszczalnikiem4. na tak przygotowane powierzchnie położyć klej lub silikon5. złożyć razem i skleić, pozostawiając w spokoju na 24 godz. Wszystko, tylko tyle i aż tyle, jeżeli przedstawione warunki zostaną spełnione, sukces 100% gwarantowany, tak jak to widać na moich fotkach. Edytowane 26 Września 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Września 2014 Jak zwykle wyczerpujaca odpowiedz , serdeczne dzieki Jarku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Września 2014 Elu, jeżeli użyjesz silikonu do klejenia akwariów to będzie OK. Można też używać droższego tzw. spożywczego. Można też użyć klej do wklejania szyb samochodowych. Dowolność jest pełna. Jest jednak jeden podstawowy warunek. Powierzchnie które mają być klejone należy 1. dobrze najpierw oczyścić obie powierzchnie2. zmatować powierzchnie drobnym papierem ściernym3. zmyć i odtłuścić odpowiednim rozpuszczalnikiem4. na tak przygotowane powierzchnie położyć klej lub silikon5. złożyć razem i skleić, pozostawiając w spokoju na 24 godz. Wszystko, tylko tyle i aż tyle, jeżeli przedstawione warunki zostaną spełnione, sukces 100% gwarantowany, tak jak to widać na moich fotkach. Dobrze mówisz powierzchnie muszą być czyste i starannie odtłuszczone ( jakiś rozpuszczalnik nitro )Dodam jeszcze że utwardzanie sylikonu to średnio 1 mm na dobę .- temperatura pokojowa . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-373300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_1983 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Lutego 2015 Witam Wiecie może z jak szybko trwa napełnianie tą oto nadziewarką 5,5 kg wsadu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-401983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauceti Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Lutego 2015 WitamJak już tak mówicie o nowych ja też jestem nowy ale jednak mam pytanie kupiłem właśnie nadziewarkę Oscar Cooki szlak mnie trafia z zębatki sypią się opiłki niklu (na sucho- jest jeszcze nieużywana) poza tym wygląda fajnie i dość solidnie. Może macie jakiś pomysł co z tym cholerstwem zrobić.Myślałem żeby może gdzieś dokupić taką zębatkę (16mm) z nierdzewki, ale niestety nie udało mi się nic znaleść. Jeszcze mam czas żeby ją oddać i sprzedawca napisał mi, że wymieni na nową. Na droższą ( Hendi...??.) mnie nie stać,Ta wymiana też raczej też nic nie da skoro moja też jest nowa. Może znacie jakieś inne marki które są troche lepiej zrobine -Edeelhoof..czy coś..?. Innych nie widzałem na własne oczy. Licze na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-402207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Lutego 2015 Jak już tak mówicie o nowych ja też jestem nowy Ja też byłem nowy i złego od starych nie doświadczyłem, pewnie, że były żarty ale one są i będą, po prostu życie. Nie zniechęcaj się będzie dobrze.Frycowe każdy mysi zapłacić Najlepiej tutajhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Oddaj tą nadziewarkę i zobaczysz co będzie z drugą. Jeżeli się powtórzy sytuacja, to zwrot kasy.Jak Cię nie stać na Hendii za gotówkę, to może pomyśl o zakupie ratalnym, albo walcz tym co jest w Twoim zasięgu finansowym. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-402213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Lutego 2015 Tyle się o tym pisze a koleżanki i koledzy niechętnie czytają wszystkie posty. Wielu pisało, że to zwykły "szajs", i żeby cokolwiek zrobić trzeba na wstępie dokonać przeróbek. Nie po to chyba Kupujesz sprzęt. Czasem lepiej przemęczyć się troszkę i dozbierać do czegoś porządniejszego. Powiedzenie mówi, że "biednego nie stać na tanie zakupy". Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-402220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Trochę jest spory przeskok cenowy. 150 zł a 500 zł. Niestety nie ma za bardzo nic pośredniego. Łatwo się mówi dozbieraj.... Albo kogoś stać albo nie.W domu są setki wydatków na które trzeba dozbierać. I nie widzę sensu w kupowaniu Hendiego jeśli ktoś robi wyroby dla siebie po 5 kg 3x do roku. Oczywiście chiniola od razu po otwarciu pudełka trzeba wziąć na warsztat. No ale coś za coś. Ja akurat problemów z zębatką nie mam. A i kabanosy nadziewa się spokojnie. Co do pytania o czas nadziewania. Jak jelita nie pękają to 3 l nadziewam ok 5 min sam z okręceniem. Idzie po prostu wszystko sprawnie . Edytowane 4 Lutego 2015 przez Maxell Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-402283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Lutego 2015 Oscar Cook- mam taką. Jedyne co musiałem z nią zrobić to przy tłoku w plastikowej osłonce wypalić sporo dziur żeby powietrze miało gdzie uciekać. Czyli 5 minut roboty. Nic innego się z nią nie dzieje. Musiałeś dostać wadliwą sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-402318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) WitamJak już tak mówicie o nowych ja też jestem nowy ale jednak mam pytanie kupiłem właśnie nadziewarkę Oscar Cooki szlak mnie trafia z zębatki sypią się opiłki niklu (na sucho- jest jeszcze nieużywana) poza tym wygląda fajnie i dość solidnie. Może macie jakiś pomysł co z tym cholerstwem zrobić.Myślałem żeby może gdzieś dokupić taką zębatkę (16mm) z nierdzewki, ale niestety nie udało mi się nic znaleść. Licze na pomoc Coś mi się nie zgadza z Twoją nadziewarką. W mojej (Oscar Cook mr11) zębatka jest wyfrezowana bardzo dokładnie, nic się nie sypie i ma srednicę 20mm. Dodam że po drobnych przeróbkach (odpowietrzenie tłoka) jestem z nadziewarki zadowolony. Edytowane 4 Lutego 2015 przez gontek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-402336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauceti Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Lutego 2015 Wielu pisało, że to zwykły "szajs", i żeby cokolwiek zrobić trzeba na wstępie dokonać przeróbek. Już parę lat czytam forum wędliny domowe.... i z przeróbkami typu odpowietrznik, uszczelnienie cylindra się liczyłem.Ale po tym jak parę razy na sucho zakręciłem korbą i miałem srebrne ręce od opiłków zmusiło mnie to do zapytaniaczy ktoś z was miał taki problem i jak go rozwiązał- chyba nie jestem pierwszy, przecież też macie taki sprzęt. Coś mi się nie zgadza z Twoją nadziewarką. W mojej (Oscar Cook mr11) zębatka jest wyfrezowana bardzo dokładnie, nic się nie sypie i ma średnicę 20mm. Dodam że po drobnych przeróbkach (odpowietrzenie tłoka) jestem z nadziewarki zadowolony. Właśnie to jest mr11 w pięknym nowym pudełku i się sypie- a średnicę ma (chyba?) 16mm, nie mam jej teraz przed sobą bo została w pracy (jutro jeszcze raz sprawdzę). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-402443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Przeglądałem teraz nadziewarki OscarCook na allegro i doliczyłem się ok. 7 różnych wersji. Cenowo też rozbieżność ( od 117zł do ok 200) może więc źle trafiłeś. Z Twojego opisu wynika że części są galwanizowane, w mojej nadziewarce części są z nierdzewki. Na Twoim miejscu bym reklamował. Edytowane 4 Lutego 2015 przez gontek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10065-nadziewarka-pionowa-oscar-cook/page/2/#findComment-402447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.