Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i ty mnie tu marudzisz Dziadu hurtowniku jeden o moje skromne kilka serków  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Dawaj mnie tu natentychmiast przepis na Cheddara bo tego cwaniaka jeszcze nie robiłem  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-386459
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja robiłem z przepisu Shadow'a - se poczyta wątek

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/?hl=shadow&do=findComment&comment=202264

 

 

i ten przepis:

 

http://kuchniaziutka.bloog.pl/id,5188035,title,SER-CHEDDAR-ser-domowy,index.html?smoybbtticaid=613e18

 

 

Przeczytaj dokładnie abyś nie był zdziwiony jak bardzo czasochłonne jest wykonanie tego sera, a te poszczególne etapy technologiczne są dość długie. I na koniec jeszcze musisz tą masę zmielić i posolić (ja ten etap pominąłem to potem ser był jak gąbka zanim siadł). Więce lepiej ten ser zmielić i posolić i dopiero w formę ;) No ale to są błędy początkującego - ale się nimi z Tobą dzielę bo wierzę że Ty perfekcjonisto sobie z tym dasz radę ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-386462
Udostępnij na innych stronach

No może... Tylko co to za kultury się tam daje? Pogańskie jakieś takie  :D

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-386463
Udostępnij na innych stronach

Se jeszcze raz przeczyta ten przepis który w międzyczasie odszukałem i wstawiłem

 

http://kuchniaziutka.bloog.pl/id,5188035,title,SER-CHEDDAR-ser-domowy,index.html?smoybbtticaid=613e18

 

użyłem śmietany Zott zgodnie z sugestią Shadow'a ;) nie do każdego sera muszą być kultury :) Wystarczy śmietana lub jogurt w których też bakterie są ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-386464
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kolejny Gruyere nabiera mocy i dziurkowatości  :cool:

Jutro grzecznie wyląduje w dojrzewalni....

 

post-44979-0-08968100-1418725102_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-390645
Udostępnij na innych stronach

Ser jak z obrazka ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-390657
Udostępnij na innych stronach

Bombki dymem malowane już gotowe więc do towarzystwa zawitał im arystokratyczny kolega Sir Gruyere... :tongue:  Troszkę jak widać wybrakowany (chiba myszy jakie) ale w smaku o niebo lepszy od swej koleżanki Goudy  :rolleyes: 

 

post-44979-0-70760200-1419353086_thumb.jpg

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-392715
Udostępnij na innych stronach

Oj piękny ci on ... kurteczka że też u mnie na wsi nikt już nie trzyma krówek :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-392766
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj 94 urodziny babci Frani więc trzeba było troszkę dziurdamerów nakroić... Gouda z początku października i Gruyere z początku grudnia. Gruyere dojrzewany w sposób eksperymentalny bo bez skórki... 

post-44979-0-24898200-1420118468_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-394089
Udostępnij na innych stronach

I mnie się ten dojrzewajacy eksperymentalnie podoba zdecydowanie bardziej ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-394097
Udostępnij na innych stronach

 

 

I mnie się ten dojrzewajacy eksperymentalnie podoba zdecydowanie bardziej

 

Mnie też, nie jest tuczący - dużo wolnych przestrzeni....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-394153
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jutro zlatuje się spółdzielnia i to w wersji full wypas bo i gość ze stolycy nas na warsztaty piwowarskie zaszczyci więc trzeba się jakoś godnie prezentować... Znalazłem w dojrzewalni ostatni krążek Goudy co to ją jeszcze w październiku zrobiłem. Nigdy jeszcze żaden ser nie uchował się u mnie tak długo (pożarli złe ludzie byli) i dopiero teraz doświadczyłem jaka może być różnica pomiędzy dwu-trzy miesięcznym serem a takim półrocznym. Szok... Trzeba zintensyfikować serowarskie praktyki  :cool:

 

post-44979-0-60347200-1423226447_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-403053
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, ładne sery to ja będę robił jak w końcu narobię ich tyle, żeby dać im spokojnie dojrzeć  :) Bo jak na razie to znikają w zastraszającym tempie ledwo dziurków nabiorą  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-403061
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Jutro zlatuje się spółdzielnia i to w wersji full wypas

 

O ja Cię nie mogę http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif

Ale jutro będzie wyżerka!!! ja pierwszy się do tego cuda przytulę  :D  

 

No nie podejrzewałem Prezesa o taką hojność  :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-403068
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No i kolejny Gruyere schodzi z linii produkcyjnej...  :cool:

Z 25 litrów mleka wyszła waga początkowa 2727g, solony będzie w czterech dawkach po 13,5g soli kamiennej niejodowanej  :)  :)

 

post-44979-0-77110600-1425318439_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-408732
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i kolejny Gruyere

Dżizus, a kiedy ja ??? Nawet krowy jeszcze nie znalazłem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-408733
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny ser. Mam nadzieję, że się uda. Dyzio: Mieszkasz w Wejherowie? Wiem, że w Bieszkowicach mają krowy i mleko. To niedaleko Ciebie. Sołtys ma krowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-410261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dyzio: Mieszkasz w Wejherowie?

Już nie !!! Ubolewam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-410309
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory przy robieniu serów najbardziej wkurzało mnie kilkugodzinne czekanie aż mleko podgrzane do 63`C ochłodzi się znów do około 30`C coby dodać NaCl i podpuszczkę... Dopóki nie przypomniałem sobie że przecież mam chłodnicę zanurzeniową do schładzania brzeczki piwnej  :cool: Teraz 10 minut i gotowe  :)

 

post-44979-0-68955400-1426433112_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-412595
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory przy robieniu serów najbardziej wkurzało mnie kilkugodzinne czekanie aż mleko podgrzane do 63`C ochłodzi się znów do około 30`C coby dodać NaCl i podpuszczkę... Dopóki nie przypomniałem sobie że przecież mam chłodnicę zanurzeniową do schładzania brzeczki piwnej  :cool: Teraz 10 minut i gotowe  :)

 

attachicon.gif20150315_160746.jpg

Normalnie Sławek pomysł powinieneś wrzucić na spryciarze.pl ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-412598
Udostępnij na innych stronach

Czysta zazdrość przez Ciebie przemawia Dziadu jeden...  :tongue:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-412602
Udostępnij na innych stronach

A jak później tą rurkę karbowaną Dziadu myjesz/sterylizujesz żeby Ci bakterie z mleka nie przeszły do piwa?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10070-tusiaczkowe-sery-i-inne-mleczne-bajery/page/5/#findComment-412630
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.