Skocz do zawartości

Tusiaczkowe sery i inne mleczne bajery


tusiaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro garnuszek, forma do sera i mleko byli i szczęśliwie na czas dojechali no to jadziem z tem koksem  :cool:  Tusiaczek cziz prodakszyn wznawia działalność  :laugh: Na pierwszy ogień idzie Gouda z 25 litrów mleka. Relacja w miarę postępowania produkcji...

Tutaj mleko podgrzane do 62`C i czekamy z pół godzinki, Potem do schłodzenia i jedziemy dalej...

 

post-44979-0-99038000-1413740606_thumb.jpg

 

A za tydzień kolejna dostawa mleka i czas na Grouyera  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to lecim dalej z tem srem  :facepalm:

Prasowanko z rana jak śmietana... Gouda w prasie pod obciążeniem 20 kg a obok prasa do wędlin dojrzewających. Pierwszy etap suszenia zakończony, kolejne prasowanie w lodówce.

 

post-44979-0-67397400-1413789311_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przesadzasz z tymi 20kg nacisku? na końcu ramienia masz raptem 7litrów wody ;)

Ja jak swoje sery prasuję to wieszam bańkę 20litrową, albo i dwie :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A liczyłeś przełożenie ramienia prasy  :cool: U mnie jest razy 3,21 więc 6,5 litra wody daje nacisk rzędu 21 kilogramów  :)  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prasowanko z rana jak śmietana... Gouda w prasie pod obciążeniem 20 kg a obok prasa do wędlin dojrzewających. Pierwszy etap suszenia zakończony, kolejne prasowanie w lodówce.
 

 To kiedy pokazesz te wyprasowane rzeczy? :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:clap:  :clap:  :clap:

Foremkę zakupiłeś, czy made in własna robota ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No byłem i się złamałem i zakupiłem  :facepalm: Jakiś czas temu formy do Goudy 3 kg były po jakieś 250 złociszy a teraz są po stówce więc boli jakby mniej  :cool: Co nie zmienia faktu że nadal uważam ze to kosmiczna cena za jakby nie było plastikową miskę z deklem  :mad:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po prasowaniu pierwsza faza solenia... prawie trzy kilogramy rozkoszy :cool:

 

:clap: :clap: :clap:

Mam wino z dzikiej róży do tego sera :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

:clap: :clap: :clap:

Mam wino z dzikiej róży do tego sera :)

 

Altid, a ja mam cukier w kostkach i wodę w kolanie. Ale nie do tego sera.  :thumbsup:

 

Tusiaczku,

 

Jakiś czas temu formy do Goudy 3 kg były po jakieś 250 złociszy a teraz są po stówce więc boli jakby mniej 

to zdradź jeszcze u kogo tak przepłaciłeś ? :facepalm:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to zdradź jeszcze u kogo tak przepłaciłeś ?
Voila  http://sklep.serowar.pl/pl/p/Tradycyjna-forma-Gouda-rozne-wymiary/295

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

Ale ja nie Viola !   ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza tegoroczna Gouda przeniesiona do dojrzewalni leży sobie w temperaturze 12-13`C i chyba (?) robią się w niej dziurki (bez żadnego rzeźbienia Henryczku   :devil: ). Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia? Ser robiony na kulturach Omega, Iota (podobno odpowiada właśnie za dziurecki i inne fajne rzeczy) i połowę dawki Sigmy (podobno działa antybakteryjnie). Solony 2% przez dwa dni co 12 godzin w czterech dawkach soli. Nie był masowany serwatką z solą itp. Leżał (obracany) w kuchni po soleniu jeszcze 4 dni i poszedł do lochu. Skórka już fajna, zero wilgoci. Waga wyjściowa do solenia 2950g. 

 

A tutaj dwie strony "medalu"   :cool:

 

post-44979-0-88228900-1414571658_thumb.jpg

post-44979-0-78771900-1414571670_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia?

Będzie dobrze.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia?
 

 Moze czyms swoj ser zdenerwowales  :tongue:

 Denerwoj go bardziej, , ja np. bardzo lubie te dziury  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też uwielbiam dziurdamery wszelakie więc zachwyt mój wzrasta z dnia na dzień  :) Mam tylko nadzieję że się nie rozpęknie od nadmiaru szczęścia...  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, zbajerowałem taka fajną laskę i dalej już samo poszło  :cool: Ma się ten nieodparty urok osobisty, wręcz zwierzęcy magnetyzm ...  :devil:  O szczegółach pisał nie będę bo Tusiaczkowa czuwa  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ma się ten nieodparty urok osobisty, wręcz zwierzęcy magnetyzm ...   

 

A we mnie też się budzi zwierzę  ... czuję to wyraźnie i coraz mocniej ..... ;)

 

 

 

Mam przeczucie że to jest leniwiec ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.