tusiaczek Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Października 2014 Skoro garnuszek, forma do sera i mleko byli i szczęśliwie na czas dojechali no to jadziem z tem koksem Tusiaczek cziz prodakszyn wznawia działalność Na pierwszy ogień idzie Gouda z 25 litrów mleka. Relacja w miarę postępowania produkcji...Tutaj mleko podgrzane do 62`C i czekamy z pół godzinki, Potem do schłodzenia i jedziemy dalej... A za tydzień kolejna dostawa mleka i czas na Grouyera Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Października 2014 No to lecim dalej z tem srem Prasowanko z rana jak śmietana... Gouda w prasie pod obciążeniem 20 kg a obok prasa do wędlin dojrzewających. Pierwszy etap suszenia zakończony, kolejne prasowanie w lodówce. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Października 2014 Nie przesadzasz z tymi 20kg nacisku? na końcu ramienia masz raptem 7litrów wody Ja jak swoje sery prasuję to wieszam bańkę 20litrową, albo i dwie Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Października 2014 A liczyłeś przełożenie ramienia prasy U mnie jest razy 3,21 więc 6,5 litra wody daje nacisk rzędu 21 kilogramów Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Października 2014 Prasowanko z rana jak śmietana... Gouda w prasie pod obciążeniem 20 kg a obok prasa do wędlin dojrzewających. Pierwszy etap suszenia zakończony, kolejne prasowanie w lodówce. To kiedy pokazesz te wyprasowane rzeczy? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Października 2014 Aniu jak tylko się ostatecznie wyprasują W pogiętych się przecież miedzy ludzi nie pokażę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Października 2014 Po prasowaniu pierwsza faza solenia... prawie trzy kilogramy rozkoszy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Października 2014 Foremkę zakupiłeś, czy made in własna robota ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Października 2014 No byłem i się złamałem i zakupiłem Jakiś czas temu formy do Goudy 3 kg były po jakieś 250 złociszy a teraz są po stówce więc boli jakby mniej Co nie zmienia faktu że nadal uważam ze to kosmiczna cena za jakby nie było plastikową miskę z deklem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Października 2014 Po prasowaniu pierwsza faza solenia... prawie trzy kilogramy rozkoszy :clap: Mam wino z dzikiej róży do tego sera Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Października 2014 :clap: Mam wino z dzikiej róży do tego sera Altid, a ja mam cukier w kostkach i wodę w kolanie. Ale nie do tego sera. Tusiaczku, Jakiś czas temu formy do Goudy 3 kg były po jakieś 250 złociszy a teraz są po stówce więc boli jakby mniej to zdradź jeszcze u kogo tak przepłaciłeś ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Października 2014 to zdradź jeszcze u kogo tak przepłaciłeś ? Voila http://sklep.serowar.pl/pl/p/Tradycyjna-forma-Gouda-rozne-wymiary/295 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Października 2014 Dzięki.Ale ja nie Viola ! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Października 2014 Było się języków uczyć Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Października 2014 Moja pierwsza tegoroczna Gouda przeniesiona do dojrzewalni leży sobie w temperaturze 12-13`C i chyba (?) robią się w niej dziurki (bez żadnego rzeźbienia Henryczku ). Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia? Ser robiony na kulturach Omega, Iota (podobno odpowiada właśnie za dziurecki i inne fajne rzeczy) i połowę dawki Sigmy (podobno działa antybakteryjnie). Solony 2% przez dwa dni co 12 godzin w czterech dawkach soli. Nie był masowany serwatką z solą itp. Leżał (obracany) w kuchni po soleniu jeszcze 4 dni i poszedł do lochu. Skórka już fajna, zero wilgoci. Waga wyjściowa do solenia 2950g. A tutaj dwie strony "medalu" Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Października 2014 Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia?Będzie dobrze. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Października 2014 Ser nadyma się i tak się troszkę niepokoję czy on nabiera radośnie owych wspaniałych dziurek czy też go właśnie szlag trafia? Moze czyms swoj ser zdenerwowales Denerwoj go bardziej, , ja np. bardzo lubie te dziury Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Października 2014 Ja też uwielbiam dziurdamery wszelakie więc zachwyt mój wzrasta z dnia na dzień Mam tylko nadzieję że się nie rozpęknie od nadmiaru szczęścia... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Października 2014 Dzięki pewnej fajnej lasce i jej menżu mam i ja na bogato i kurturarnie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Października 2014 Ale fajnee ???? skad masz? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Października 2014 Wiesz, zbajerowałem taka fajną laskę i dalej już samo poszło Ma się ten nieodparty urok osobisty, wręcz zwierzęcy magnetyzm ... O szczegółach pisał nie będę bo Tusiaczkowa czuwa Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Października 2014 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Października 2014 http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Października 2014 mam i ja na bogato efekt z lekka psuje znak wodny "edliny domowe." ale tak reszta to ... miód malina Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Października 2014 Ma się ten nieodparty urok osobisty, wręcz zwierzęcy magnetyzm ... A we mnie też się budzi zwierzę ... czuję to wyraźnie i coraz mocniej ..... Mam przeczucie że to jest leniwiec Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.