Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem, to do takiej masy dodaje się jeszcze pieprz czarny tłuczony.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149304
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze w temaciku poczatkowego peklowania mam pytanko.

 

Z tego co wyczytałem , to w czasie tych +/- 10 dni peklowania kindziuk powinien przebywać cały czas w "dybach" - czy tak ???

Czy też tylko trochę czasu w dybach (do sprasowania) a później już bez ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149308
Udostępnij na innych stronach

znaczy się .... zasmażką ??

Nie pisałem nic o obróbce termicznej

Tak to może wyglądać

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=171856#171856

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149310
Udostępnij na innych stronach

Darino!!! , no przecież ja żartowałem z tą zasmażką

Wierze Tobie, ale nie o to chodzi, jesteśmy na forum, które czytają dziennie setki, jak nie tysiące amatorów wędliniarzy, więc aby nie doszło do nieporozumienia i było wiarygodne, musimy uważać na to co piszemy. Mieszanka smalcu z mąką, która służy zabespieczeniu mięsa, to nie zasmażka lecz sztukatura.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149342
Udostępnij na innych stronach

Wierze Tobie, ale nie o to chodzi, jesteśmy na forum, które czytają dziennie setki, jak nie tysiące amatorów wędliniarzy

Noooo, powinny czytać miliony byle ze zrozumieniem. :grin:

 

Racja, ale odchodzimy od tematu- to jak z tymi dybami ( 2 posty wyżej) ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149348
Udostępnij na innych stronach

Racja, ale odchodzimy od tematu- to jak z tymi dybami ( 2 posty wyżej) ??

Warto trzymać się przepisu, ale co zrobisz to już Twoja sprawa :cool:

Człowiek najlepiej uczy się na swoich błędach :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149357
Udostępnij na innych stronach

Kindziuk dostał pierwszy dym!

W tyle schab peklowany w soku z selera.

On dla odmiany odbiera ostatni dym.

Za kilkanaście godzin zdjecie schabu we właściwym poście.

Szkoda że na kindziuka tak długo trzeba czekać. :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149457
Udostępnij na innych stronach

zapytanie do fachowców?dziś mija 60 dni jak popełniłem kindziuka.Czy mogę już degustować czy jeszcze zaczekać?
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152143
Udostępnij na innych stronach

?dziś mija 60 dni jak popełniłem kindziuka.

Tak, minęło dopiero 60 dni, pozostało jeszcze 120... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152179
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie słyszałem od starego rzemieślnika z Pomorza, że mieli technologie dojrzewania półrocznego kindziuka w kopcu jak ziemniaki .... wie może ktoś coś więcej o takim sposobie ? ja się wypytam ale dopiero w lecie ..... jeśli jeszcze będzie kogo bo nie mam kontaktu a człowiek był leciwy wtedy puściłem to mimo uszu ale znajomy Litwin mówił że jego dziadek też tak robił ........ co utwierdziło mnie w przekonaniu że coś w tym musi być ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152183
Udostępnij na innych stronach

No dzisiaj z okazji swoich urodzinek popełniłem "grzech" :devil:

Zdecydowałem zadegustować swojego kindziuka. :grin: (tego mniejszego)

:Grzech" dlatego, ze ma zaledwie miesiąc :rolleyes:

 

Parafrazujac słowa Wieszcza:

.....w słowach wydać trudno

KINDZIUKA smak przedziwny, kolor i woń cudną....

 

choć to dopiero miesiąc.

 

Strach sie bać, jak bedzie smakował taki półroczny :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152292
Udostępnij na innych stronach

Mogę się założyć że nie dotrwa do półrocza swego dojrzewania.

Niewykluczone, przecież po drodze Wielkanoc !!!

 

A oprócz tego: :grin:

 

19/03. Dzień Wędkarza

 

20/03. Międzynarodowy Dzień Astrologii

20/03. Międzynarodowy Dzień Frankofonii

20/03. Dzień bez Mięsa

 

21/03. Jare (etniczne słowiańskie)

21/03. Światowy Dzień Poezji

21/03. Międzynarodowy Dzień Walki z Dyskryminacją Rasową

21/03. Dzień Wierzby

21/03. Międzynarodowy Dzień Lasu

 

22/03. Dzień Ochrony Bałtyku

22/03. Międzynarodowy Dzień Wody

 

23/03. Światowy Dzień Meteorologii

23/03. Światowy Dzień Lasu

 

24/03. Światowy Dzień Walki z Gruźlicą

24/03. Narodowy Dzień Życia

 

25/03. Dzień Świętości Życia (katolickie)

 

27/03. Międzynarodowy Dzień Teatru

01/04. Prima Aprilis

01/04. Międzynarodowy Dzień Ptaków

 

02/04. Międzynarodowy Dzień Książki dla Dzieci

 

04/04. Dzień Mężczyzn (polskie)

04/04. Święto Wojskowej Służby Zdrowia

 

05/04. Dzień Leśnika i Drzewiarza

07/04. Światowy Dzień Zdrowia

07/04. Dzień Pamięci o Holocauście

 

08/04. Międzynarodowy Dzień Romów

 

10/04. Dzień Służby Zdrowia

 

11/04. Światowy Dzień Osób z Chorobą Parkinsona

11/04. Dzień Radia

11/04. Ogólnopolski Dzień Walki z Bezrobociem

 

12/04. Międzynarodowy Dzień Lotnictwa i Kosmonautyki

12/04. Dzień czekolady

 

13/04. Światowy Dzień Pamięci Ofiar Katynia

 

14/04. Dzień Ludzi Bezdomnych

 

15/04. Międzynarodowy Dzień Kombatanta

 

16/04. Święto Sapera

 

18/04. Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków

 

20/04. Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy

 

22/04. Dzień Ziemi

 

23/04. Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich

 

24/04. Międzynarodowy Dzień Solidarności Młodzieży

 

25/04. Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem

25/04. Międzynarodowy Dzień Sekretarki

25/04. Święto polskiej Służby Więziennej

 

26/04. Dzień Drogowca i Transportowca

 

28/04. Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy

 

29/04. Międzynarodowy Dzień Tańca

i jeszcze wiele innych :grin: :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152317
Udostępnij na innych stronach

Strach sie bać, jak bedzie smakował taki półroczny

Dobrze, że go rozpocząłeś na taką okoliczność, dlatego jutro Ci napiszę trochę o nim, a dziś wszystkiego najlepszego życzę. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152322
Udostępnij na innych stronach

Po 15 miesiącach będzie wyglądał tak

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152334
Udostępnij na innych stronach

No dzisiaj z okazji swoich urodzinek popełniłem "grzech" :devil:

Grzech masz wybaczony TY łakomczuszku :grin:

Wszystkiego najlepszego z Okazji Urodzin STO LAT :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152336
Udostępnij na innych stronach

Po 15 miesiącach będzie wyglądał tak

Zawsze mnie zastanawiało, po co trzymać kindziuka tyle czasu? Sam pierwszego trzymałem, i trzymałem, i trzymałem, a resztki teraz psu daję, niech się dosmaczy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152339
Udostępnij na innych stronach

Strach sie bać, jak bedzie smakował taki półroczny :clap:

....ten jest jeszcze do pokrojenia i do zjedzenia,a za 5 miesięcy to pozostanie Ci

ssanie i cyckanie lub dodatek do zupy :arrow: zajadaj się nim teraz bo potem

ani "kłot nie zeźre" :thumbsup: :clap: :wink:

 

[ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 21:30 ]

i trzymałem, a resztki teraz psu daję, niech się dosmaczy.

popieram w 100%

 

[ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 21:31 ]

Sam pierwszego trzymałem, i trzymałem, i trzymałem

oj pamiętam go czarny był jak murzyn,a twardy jak granit :!:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152341
Udostępnij na innych stronach

a resztki teraz psu daję, niech się dosmaczy. :cool:

Musi ten Twój piesek jakiś francuski, he

:cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152344
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mnie zastanawiało, po co trzymać kindziuka tyle czasu? Sam pierwszego trzymałem, i trzymałem, i trzymałem, a resztki teraz psu daję, niech się dosmaczy. :cool:

qzym napisał/a:

Strach sie bać, jak bedzie smakował taki półroczny :clap:

 

....ten jest jeszcze do pokrojenia i do zjedzenia,a za 5 miesięcy to pozostanie Ci

ssanie i cyckanie lub dodatek do zupy :arrow: zajadaj się nim teraz bo potem

ani "kłot nie zeźre" :thumbsup: :clap: :wink:

To w jakim "wieku" wedlug Was jest najlepszy by go spozywac :question: bo moj juz taki "dojrzaly" wyglada.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-153056
Udostępnij na innych stronach

To w jakim "wieku" wedlug Was jest najlepszy by go spozywac :question: bo moj juz taki "dojrzaly" wyglada.

Ja wędzenie notoryczne kindziuka mam już za sobą, obecny ma już z miesiąc, może mniej wędzony był z trzy godziny i teraz sobie lekko dosycha w odpowiedniej wilgotności. Nie lubię mięsa wyschniętego na wiór, które trzeba żuć jak robili to Indianie jedząc mięso suszone z bizona na prerii . Myślę, że dwa trzy miesiące i gotowy. Teraz mamy lodówki i nie ma potrzeby suszenia mięsa, by latem było coś na ząb. :cool:

A przechowywać by powiedzieć - dobry - ma już dwa lata, po co? :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-153063
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.