Maxell Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 28 Lutego 2011 Z tego co wiem, to do takiej masy dodaje się jeszcze pieprz czarny tłuczony. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 28 Lutego 2011 Jeszcze w temaciku poczatkowego peklowania mam pytanko. Z tego co wyczytałem , to w czasie tych +/- 10 dni peklowania kindziuk powinien przebywać cały czas w "dybach" - czy tak ???Czy też tylko trochę czasu w dybach (do sprasowania) a później już bez ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 28 Lutego 2011 znaczy się .... zasmażką ??Nie pisałem nic o obróbce termicznej Tak to może wyglądać https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=171856#171856 Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 28 Lutego 2011 Nie pisałem nic o obróbce termicznej Tak to może wyglądać Darino!!! , no przecież ja żartowałem z tą zasmażką :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 28 Lutego 2011 Darino!!! , no przecież ja żartowałem z tą zasmażką Wierze Tobie, ale nie o to chodzi, jesteśmy na forum, które czytają dziennie setki, jak nie tysiące amatorów wędliniarzy, więc aby nie doszło do nieporozumienia i było wiarygodne, musimy uważać na to co piszemy. Mieszanka smalcu z mąką, która służy zabespieczeniu mięsa, to nie zasmażka lecz sztukatura. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 28 Lutego 2011 Wierze Tobie, ale nie o to chodzi, jesteśmy na forum, które czytają dziennie setki, jak nie tysiące amatorów wędliniarzy Noooo, powinny czytać miliony byle ze zrozumieniem. :grin: Racja, ale odchodzimy od tematu- to jak z tymi dybami ( 2 posty wyżej) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 28 Lutego 2011 Racja, ale odchodzimy od tematu- to jak z tymi dybami ( 2 posty wyżej) ??Warto trzymać się przepisu, ale co zrobisz to już Twoja sprawa Człowiek najlepiej uczy się na swoich błędach :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 1 Marca 2011 Kindziuk dostał pierwszy dym! W tyle schab peklowany w soku z selera. On dla odmiany odbiera ostatni dym. Za kilkanaście godzin zdjecie schabu we właściwym poście. Szkoda że na kindziuka tak długo trzeba czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-149457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 5 Marca 2011 Hallo !!!! Moj kindziuk "uwolniony od dybow" i po drugim wedzeniu.Troszke sie skurczyl ,ale to normalne.Dzis znowu wisi w piwnicy, i dojrzewa sobie w spokoju. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-150322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 6 Marca 2011 Mój pierwszy Kindziuk po 10 dniach w dybach. Jutro do dymu !! a tu wraz z braciszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-150683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam. Do dużego 5,05kg na początku dołączyli dwa mniejsi braci. Chwilę niech powiszą przed ściskaniem. Ważą 1,6kg i 1,25kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-151563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 15 Marca 2011 zapytanie do fachowców?dziś mija 60 dni jak popełniłem kindziuka.Czy mogę już degustować czy jeszcze zaczekać? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 15 Marca 2011 ?dziś mija 60 dni jak popełniłem kindziuka. Tak, minęło dopiero 60 dni, pozostało jeszcze 120... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 15 Marca 2011 Słuchajcie słyszałem od starego rzemieślnika z Pomorza, że mieli technologie dojrzewania półrocznego kindziuka w kopcu jak ziemniaki .... wie może ktoś coś więcej o takim sposobie ? ja się wypytam ale dopiero w lecie ..... jeśli jeszcze będzie kogo bo nie mam kontaktu a człowiek był leciwy wtedy puściłem to mimo uszu ale znajomy Litwin mówił że jego dziadek też tak robił ........ co utwierdziło mnie w przekonaniu że coś w tym musi być .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 16 Marca 2011 No dzisiaj z okazji swoich urodzinek popełniłem "grzech" :devil: Zdecydowałem zadegustować swojego kindziuka. :grin: (tego mniejszego) :Grzech" dlatego, ze ma zaledwie miesiąc :rolleyes: Parafrazujac słowa Wieszcza: .....w słowach wydać trudno KINDZIUKA smak przedziwny, kolor i woń cudną.... choć to dopiero miesiąc. Strach sie bać, jak bedzie smakował taki półroczny :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 16 Marca 2011 Mogę się założyć że nie dotrwa do półrocza swego dojrzewania. Niewykluczone, przecież po drodze Wielkanoc !!! A oprócz tego: :grin: 19/03. Dzień Wędkarza 20/03. Międzynarodowy Dzień Astrologii 20/03. Międzynarodowy Dzień Frankofonii 20/03. Dzień bez Mięsa 21/03. Jare (etniczne słowiańskie) 21/03. Światowy Dzień Poezji 21/03. Międzynarodowy Dzień Walki z Dyskryminacją Rasową 21/03. Dzień Wierzby 21/03. Międzynarodowy Dzień Lasu 22/03. Dzień Ochrony Bałtyku 22/03. Międzynarodowy Dzień Wody 23/03. Światowy Dzień Meteorologii 23/03. Światowy Dzień Lasu 24/03. Światowy Dzień Walki z Gruźlicą 24/03. Narodowy Dzień Życia 25/03. Dzień Świętości Życia (katolickie) 27/03. Międzynarodowy Dzień Teatru 01/04. Prima Aprilis 01/04. Międzynarodowy Dzień Ptaków 02/04. Międzynarodowy Dzień Książki dla Dzieci 04/04. Dzień Mężczyzn (polskie) 04/04. Święto Wojskowej Służby Zdrowia 05/04. Dzień Leśnika i Drzewiarza 07/04. Światowy Dzień Zdrowia 07/04. Dzień Pamięci o Holocauście 08/04. Międzynarodowy Dzień Romów 10/04. Dzień Służby Zdrowia 11/04. Światowy Dzień Osób z Chorobą Parkinsona 11/04. Dzień Radia 11/04. Ogólnopolski Dzień Walki z Bezrobociem 12/04. Międzynarodowy Dzień Lotnictwa i Kosmonautyki 12/04. Dzień czekolady 13/04. Światowy Dzień Pamięci Ofiar Katynia 14/04. Dzień Ludzi Bezdomnych 15/04. Międzynarodowy Dzień Kombatanta 16/04. Święto Sapera 18/04. Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków 20/04. Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy 22/04. Dzień Ziemi 23/04. Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich 24/04. Międzynarodowy Dzień Solidarności Młodzieży 25/04. Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem 25/04. Międzynarodowy Dzień Sekretarki 25/04. Święto polskiej Służby Więziennej 26/04. Dzień Drogowca i Transportowca 28/04. Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy 29/04. Międzynarodowy Dzień Tańca i jeszcze wiele innych :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 16 Marca 2011 Strach sie bać, jak bedzie smakował taki półroczny Dobrze, że go rozpocząłeś na taką okoliczność, dlatego jutro Ci napiszę trochę o nim, a dziś wszystkiego najlepszego życzę. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 16 Marca 2011 qzym, no i jak mogłeś :lol: , Wszystkiego Najlepszego !!! Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 16 Marca 2011 Po 15 miesiącach będzie wyglądał tak :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 16 Marca 2011 No dzisiaj z okazji swoich urodzinek popełniłem "grzech" :devil:Grzech masz wybaczony TY łakomczuszku :grin: Wszystkiego najlepszego z Okazji Urodzin STO LAT :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 16 Marca 2011 Po 15 miesiącach będzie wyglądał tak Zawsze mnie zastanawiało, po co trzymać kindziuka tyle czasu? Sam pierwszego trzymałem, i trzymałem, i trzymałem, a resztki teraz psu daję, niech się dosmaczy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 16 Marca 2011 Strach sie bać, jak bedzie smakował taki półroczny :clap:....ten jest jeszcze do pokrojenia i do zjedzenia,a za 5 miesięcy to pozostanie Ci ssanie i cyckanie lub dodatek do zupy :arrow: zajadaj się nim teraz bo potem ani "kłot nie zeźre" :thumbsup: :clap: :wink: [ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 21:30 ] i trzymałem, a resztki teraz psu daję, niech się dosmaczy.popieram w 100% [ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 21:31 ] Sam pierwszego trzymałem, i trzymałem, i trzymałemoj pamiętam go czarny był jak murzyn,a twardy jak granit :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 16 Marca 2011 a resztki teraz psu daję, niech się dosmaczy. Musi ten Twój piesek jakiś francuski, he Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-152344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 20 Marca 2011 Zawsze mnie zastanawiało, po co trzymać kindziuka tyle czasu? Sam pierwszego trzymałem, i trzymałem, i trzymałem, a resztki teraz psu daję, niech się dosmaczy. qzym napisał/a: Strach sie bać, jak bedzie smakował taki półroczny :clap: ....ten jest jeszcze do pokrojenia i do zjedzenia,a za 5 miesięcy to pozostanie Ci ssanie i cyckanie lub dodatek do zupy :arrow: zajadaj się nim teraz bo potem ani "kłot nie zeźre" :thumbsup: :clap: :wink: To w jakim "wieku" wedlug Was jest najlepszy by go spozywac :question: bo moj juz taki "dojrzaly" wyglada. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-153056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 20 Marca 2011 To w jakim "wieku" wedlug Was jest najlepszy by go spozywac :question: bo moj juz taki "dojrzaly" wyglada. Ja wędzenie notoryczne kindziuka mam już za sobą, obecny ma już z miesiąc, może mniej wędzony był z trzy godziny i teraz sobie lekko dosycha w odpowiedniej wilgotności. Nie lubię mięsa wyschniętego na wiór, które trzeba żuć jak robili to Indianie jedząc mięso suszone z bizona na prerii . Myślę, że dwa trzy miesiące i gotowy. Teraz mamy lodówki i nie ma potrzeby suszenia mięsa, by latem było coś na ząb. A przechowywać by powiedzieć - dobry - ma już dwa lata, po co? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/15/#findComment-153063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.