Kaciak Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 31 Marca 2010 Darino dzięki za podpowiedź w sprawie peklosoli oczywiście ta recepturę przeczytałem wcześniej tak jak i wszystkie posty tematu.Interesuje mnie czy robiliście z prazoną solą i saletrą czy może peklosól jest dla nich substytutem. a z dzika na pewno zrobię, ale dopiero w grudniu, więcej czasu, głowa wolna od wielu obowiązków i chyba pora najlepsza na rozpoczęcie produkcji Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-107576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 31 Marca 2010 z prazoną solą i saletrąnie jestem specjalistą co dotyczy saletry, bawić się saletrą jest połączone z ryzykiem. Po pierwsze musisz ją bezpiecznie przechowywać (choćby spowodu dzieci itp.) A po drugie dobrze odważyć. Dlatego używam osobiście peklosol. Kiedyś używało się saletry, bo nie było peklosoli. Jeśli się nie mylę to sól praży się, gdy jest wilgotna i porobiły sie bryłki lub do dezinfekcji. Teraz sól i peklosól zawiera środki chemiczne które zapobiegają bryłką, więc niewiem czy trzeba prażyć. Ale napeno znajdą się siostry i bracia którzy prażą. :tongue: Co dotyczy dzika to robiłem kiełbasę myśliwską z 100% dzika i co wiem to się bardzo szybko wysuszała i była bardzo ciemna, ale bardzo dobrze smakowała. :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-107583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 25 Maja 2010 Otrzymałem oto taki prezencik :thumbsup: Poprosiłem znajomego aby przywiózł z Litwy, ale jak go kupował to pani coś mówiła, że musi sobie jeszcze troche powisieć :devil: Tylko ile i gdzie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-112781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 25 Maja 2010 Tylko ile i gdzie ???Ile... tak długo jak potrafisz :thumbsup: Gdzie... no u mnie w spiżarce jest jeszcze duuuużoooo miejsca :wink: Dużo bym dał, taki orginał degustować :clap: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-112794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 26 Maja 2010 Ile... tak długo jak potrafisz Postanowione, kindziuk zostanie ruszony dopiero na zlocie :devil: Dużo bym dał, taki orginał degustować Już niedługo będzie można go wylicytować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-112889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamrus Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 5 Czerwca 2010 OJ, KINDIUK słowo powalające masaży polsko-litewskich. W nim smaku jest tyle ile skora poprubujesz, no kak paczustwujesz nie adpustisz! LABAS LITVA!) Cytuj Adam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-113963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Witaj kol. adamrus :grin: Na forum jest założony temat powitania...https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520&postdays=0&postorder=asc&start=1785Jeśli masz ochotę to możesz się tu przedstawićPozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-113973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 23 Czerwca 2010 8 miesięcy mineło tradycyjna osłonka nie zawiodła mięsko smakiem dojrzało, całkiem iny smak jaki pamiętam, ciut na magi lub wegeta ale bardzo ciekawy, dojrzały... pomyśleć 8 miesięcy bez lodówki :shock: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Mistrzostwo Swiata,WIELKIE uznanie i pokłony :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Dzięki Grzesiu :grin: Tak Skilandis mistrz świata :thumbsup: Jak wyżej napisali każdy wychodzi inaczej, ja dodam przy każdej degustacji smakuje inaczej :wink: Pozdrawiam i słonecznego dzionka życzę :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelarc Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 24 Czerwca 2010 ...Po pierwsze musisz ją bezpiecznie przechowywać (choćby spowodu dzieci itp.)...sam jako dziecko saletry nie tylko do peklowania używałem... pzdr pawelarc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 24 Czerwca 2010 pomyśleć 8 miesięcy bez lodówki :shock: Gratuluję wyrobu , a szczególnie cierpliwości. :clap: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 24 Czerwca 2010 tak, ja też bawiłem się saletrą :blush: Kolega sobie petardą oczy popalił, na jedno do dzisiaj nie widzi... Henio dzięki :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Gratuluje cierpliwości i udanego wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 24 Czerwca 2010 dzięki kol. Jacekn Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 6 Lipca 2010 Zamierzam zrobić kindziuk , lecz nie zdobyłem naturalnej osłonki, na allegro poszukałem sprzedawcę, który zaoferował mi osłonkę do kindziuka. Twierdzi, że to specjalna osłonka do zrobienia kindziuka. Czy mogę prosić o Wasze opinie czy osłonka się nadaje? zamieszczam zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 7 Lipca 2010 Wygląda ok. Pytanie tylko czy można w niej wędzić?Jak tak to jak najbardziej się nadaje. W takich o ile dobrze mi się wydaję robią duże zakłady "kindziuka". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 7 Lipca 2010 Pytanie tylko czy można w niej wędzić? dodam jeszcze> Czy się kurczy bez obróbki termicznej? Ja bym na miejscu kol. wrzeszyka spróbował nabyć osłonki naturalne, jak już nie ma bachora lub pęcherza, to może jakieś kątownice lub inne szerokie flaki :grin: Wkładając tyle energi w wyrób tradycyjny... lepiej robić od początku ok :grin: Pozdrawiam PS. spezificzny smak kindziuka pochodzi też od osłonki, która naturalnie zawiera enzymy i inne cuda Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 7 Lipca 2010 Prawda, tylko gdzie zdobyć naturalną osłonkę, chyba popytam za miastem i umówię się na jakieś świniobicie żeby pozbierać odpady :grin: Nie jestem pewien czy ta osłonka przepuści wszystkie substancje z dymu-nie chce mi się w to wierzyć-sprzedawca zapewniał, że tak. Mimo to nie zaryzykuję tyle tygodni pracy. Nie wiem po co to kupiłem... :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 7 Lipca 2010 gdzie zdobyć naturalną osłonkę,Na hali mięsnej, na stoiskach mięsnych targowych. Należy się umówić ze sprzedawcą a na pewno dostarczy. Kupuję tak żołądki i kątnice, świeżą krew. Na początku też byłam bezradna i poszukiwałam ubojni :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 7 Lipca 2010 Faktycznie, dziękuję za podpowiedź, kiedyś była w centrum taka hala, muszę sprawdzić czy jeszcze tam mięso sprzedają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 19 Lipca 2010 Pomocy, pomocy. Udało mi się kupić pęcherze wieprzowe, solone i nie wiem co z nimi zrobić. Są jakieś małe, grube, nie wiem jak w to włożyć mięso? Bardzo chciałem zabrać się za zrobienie kindziuka, a tu taka niespodzianka. Bardzo proszę o rady co dalej zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-117880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 19 Lipca 2010 Spokojnie kol wrzeszyk Pęcherze musisz najpierw dobrze wymoczyć :grin: Pęcherze należy odwrócić stroną środkową na zewnątrz. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=542 Normy zużycia osłonek na 1 kg farszu np Kiełbasa piwna Pęcherze małe - 1,156 szt/kg http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 Pęcherze oraz przełyki moczy się przez około 15 minut w ciepłej wodzie, przelewa wewnątrz i sprawdza, czy nie są uszkodzone, przy czym pęcherze odwraca się stroną zewnętrzną do środka. Jelita sztuczne przed napełnieniem płucze się dokładnie w czystej ciepłej wodzie, sprawdza, czy nie wydzielają obcych zapachów, wiąże z jednego końca i przekazuje do produkcji. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=865 itd :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-117887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 19 Lipca 2010 Rozumiem, że po wymoczeniu odciąć końcówkę, wywrócić na drugą stronę, wymyć i rozciągnąć tak? Czy sam się rozciągnie podczas wkładania mięsa? --------------- dziękuję, będę próbował, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę, jeszcze ten zapach... Geronimo - właśnie o ten drobny szczegół mi chodziło, dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-117892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 19 Lipca 2010 Utnij w takim miejscu żebyś mógł wkładać kawałki mięsa.Będzie się sam rozciągał pod wpływem ciężaru i ilości mięsa.Otwór po upchnięciu mięsa zawiązujesz. pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-117896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.