Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Darino dzięki za podpowiedź w sprawie peklosoli

 

oczywiście ta recepturę przeczytałem wcześniej tak jak i wszystkie posty tematu.

Interesuje mnie czy robiliście z prazoną solą i saletrą czy może peklosól jest dla nich substytutem.

 

a z dzika na pewno zrobię, ale dopiero w grudniu,

 

więcej czasu, głowa wolna od wielu obowiązków i chyba pora najlepsza na rozpoczęcie produkcji

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-107576
Udostępnij na innych stronach

z prazoną solą i saletrą

nie jestem specjalistą co dotyczy saletry, bawić się saletrą jest połączone z ryzykiem.

Po pierwsze musisz ją bezpiecznie przechowywać (choćby spowodu dzieci itp.)

A po drugie dobrze odważyć.

Dlatego używam osobiście peklosol. Kiedyś używało się saletry, bo nie było peklosoli. Jeśli się nie mylę to sól praży się, gdy jest wilgotna i porobiły sie bryłki lub do dezinfekcji. Teraz sól i peklosól zawiera środki chemiczne które zapobiegają bryłką, więc niewiem czy trzeba prażyć. Ale napeno znajdą się siostry i bracia którzy prażą. :tongue:

Co dotyczy dzika to robiłem kiełbasę myśliwską z 100% dzika i co wiem to się bardzo szybko wysuszała i była bardzo ciemna, ale bardzo dobrze smakowała. :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-107583
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Otrzymałem oto taki prezencik :thumbsup:

 

 

Poprosiłem znajomego aby przywiózł z Litwy, ale jak go kupował to pani coś mówiła, że musi sobie jeszcze troche powisieć :devil:

Tylko ile i gdzie ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-112781
Udostępnij na innych stronach

Tylko ile i gdzie ???

Ile... tak długo jak potrafisz :thumbsup:

Gdzie... no u mnie w spiżarce jest jeszcze duuuużoooo miejsca :wink:

Dużo bym dał, taki orginał degustować :clap:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-112794
Udostępnij na innych stronach

Ile... tak długo jak potrafisz

Postanowione, kindziuk zostanie ruszony dopiero na zlocie :devil:

 

Dużo bym dał, taki orginał degustować

Już niedługo będzie można go wylicytować :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-112889
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witaj kol. adamrus :grin:

Na forum jest założony temat powitania...

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520&postdays=0&postorder=asc&start=1785

Jeśli masz ochotę to możesz się tu przedstawić

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-113973
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

8 miesięcy mineło

tradycyjna osłonka nie zawiodła

mięsko smakiem dojrzało, całkiem iny smak jaki pamiętam, ciut na magi lub wegeta ale bardzo ciekawy, dojrzały...

pomyśleć 8 miesięcy bez lodówki :shock:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115526
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grzesiu :grin:

Tak Skilandis mistrz świata :thumbsup:

Jak wyżej napisali każdy wychodzi inaczej, ja dodam przy każdej degustacji smakuje inaczej :wink:

Pozdrawiam i słonecznego dzionka życzę :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115531
Udostępnij na innych stronach

tak, ja też bawiłem się saletrą :blush:

Kolega sobie petardą oczy popalił, na jedno do dzisiaj nie widzi...

 

Henio dzięki :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-115534
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zamierzam zrobić kindziuk , lecz nie zdobyłem naturalnej osłonki, na allegro poszukałem sprzedawcę, który zaoferował mi osłonkę do kindziuka. Twierdzi, że to specjalna osłonka do zrobienia kindziuka. Czy mogę prosić o Wasze opinie czy osłonka się nadaje? zamieszczam zdjęcie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116566
Udostępnij na innych stronach

Pytanie tylko czy można w niej wędzić?

dodam jeszcze> Czy się kurczy bez obróbki termicznej?

Ja bym na miejscu kol. wrzeszyka spróbował nabyć osłonki naturalne, jak już nie ma bachora lub pęcherza, to może jakieś kątownice lub inne szerokie flaki :grin:

Wkładając tyle energi w wyrób tradycyjny... lepiej robić od początku ok :grin:

Pozdrawiam

PS.

spezificzny smak kindziuka pochodzi też od osłonki, która naturalnie zawiera enzymy i inne cuda :cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116633
Udostępnij na innych stronach

Prawda, tylko gdzie zdobyć naturalną osłonkę, chyba popytam za miastem i umówię się na jakieś świniobicie żeby pozbierać odpady :grin: Nie jestem pewien czy ta osłonka przepuści wszystkie substancje z dymu-nie chce mi się w to wierzyć-sprzedawca zapewniał, że tak. Mimo to nie zaryzykuję tyle tygodni pracy. Nie wiem po co to kupiłem... :???:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116641
Udostępnij na innych stronach

gdzie zdobyć naturalną osłonkę,

Na hali mięsnej, na stoiskach mięsnych targowych. Należy się umówić ze sprzedawcą a na pewno dostarczy. Kupuję tak żołądki i kątnice, świeżą krew. Na początku też byłam bezradna i poszukiwałam ubojni :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-116711
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Pomocy, pomocy. Udało mi się kupić pęcherze wieprzowe, solone i nie wiem co z nimi zrobić. Są jakieś małe, grube, nie wiem jak w to włożyć mięso? Bardzo chciałem zabrać się za zrobienie kindziuka, a tu taka niespodzianka. Bardzo proszę o rady co dalej zrobić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-117880
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie kol wrzeszyk

Pęcherze musisz najpierw dobrze wymoczyć :grin:

 

Pęcherze należy odwrócić stroną środkową na zewnątrz.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=542

 

Normy zużycia osłonek na 1 kg farszu

np Kiełbasa piwna

Pęcherze małe - 1,156 szt/kg

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349

 

Pęcherze oraz przełyki moczy się przez około 15 minut w ciepłej wodzie,

przelewa wewnątrz i sprawdza, czy nie są uszkodzone, przy czym pęcherze odwraca się stroną zewnętrzną do środka. Jelita sztuczne przed napełnieniem płucze się dokładnie w czystej ciepłej wodzie, sprawdza, czy nie wydzielają obcych zapachów, wiąże z jednego końca i przekazuje do produkcji.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=865

 

itd :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-117887
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że po wymoczeniu odciąć końcówkę, wywrócić na drugą stronę, wymyć i rozciągnąć tak? Czy sam się rozciągnie podczas wkładania mięsa?

---------------

 

dziękuję, będę próbował, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę, jeszcze ten zapach...

 

 

 

Geronimo - właśnie o ten drobny szczegół mi chodziło, dziękuję bardzo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-117892
Udostępnij na innych stronach

Utnij w takim miejscu żebyś mógł wkładać kawałki mięsa.Będzie się sam rozciągał pod wpływem ciężaru i ilości mięsa.Otwór po upchnięciu mięsa zawiązujesz. ;)

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/11/#findComment-117896
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.