Maad Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ja tam nie wiem, czy peklosól się rozkłada czy wietrzeje, ale na pewno robi się wilgotna, ciężka i przestaje być taka sypka jak sól warzonka. Chłonie wilgoć z powietrza. Czy w takim razie odważając taką peklosól nie powinniśmy brać poprawki na zawartość wody? Nie powinniśmy zwiększyć dawki? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10167-przeterminowana-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-470043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Chłonie wilgoć z powietrza. Czy w takim razie odważając taką peklosól nie powinniśmy brać poprawki na zawartość wody? Nie powinniśmy zwiększyć dawki? Według mnie i mojego doświadczenia - nie. Przynajmniej ja nie zwiększam i na słoność jest ok. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10167-przeterminowana-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-470069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Przecież peklosól, zgodnie z zaleceniami producentów i technologów mięsa, przechowujemy w szczelnych pojemnikach i suchych miejscach (przez okreslony okres czasu), więc Gonzo ma rację. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10167-przeterminowana-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-470082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Peklosól powinna być przechowywana w suchym pomieszczeniu, więc opcji zwiększenia wagi nie bierze się pod uwagę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10167-przeterminowana-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-470118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Z racji tego, że dosyć sporo peklosoli zostaje mi po produkcji, to przechowuję ją w słoiku zamykanym klamrą na gumkę. https://www.google.pl/search?q=s%C5%82oik+z+gumk%C4%85&espv=2&biw=1366&bih=653&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj704nt7rrKAhXEpnIKHRUrC6YQ_AUIBigB#imgrc=skeDNKZwW6_NrM%3A Jeszcze nie zdarzyło mi się aby pozbyła się swoich właściwości. Czasami stoi dosyć długo, kilka miesięcy. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10167-przeterminowana-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-470121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Od dawien dawna peklosól przetrzymuję w dwóch foliowych workach, szczelnie zawiązanych, dawniej dziadek, mój dziadek peklosól przetrzymywał w dużym słoju z gumową uszczelką, w obu przypadkach nic nie zawilgotniało, nic się nie utleniło, ani nie straciło swoich właściwości mimo długiego okresu przechowywania. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10167-przeterminowana-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-470126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Moją peklosól przechowuję w 5 litrowej butelce po wodzie Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10167-przeterminowana-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-470136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Przy szczelnym przechowywaniu peklosli, może stać długo.Normy co do ważności przewidują jak dobrze pamiętam, od 6-9 miesięcy, ale wiadomo, to są normy i takie musi producent narzucić na opakowaniu.Przy długim nieużywaniu trzeba tylko przed użyciem, wymieszać peklosól. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10167-przeterminowana-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-470156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Kilku letnią peklosól onegdaj używałem - i wszyscy zdrowi.... A moja saletra, której używam czasem do określonych wyrobów ma 26 lat..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10167-przeterminowana-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-470186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.