bock_1 Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Listopada 2014 Jelita wypełnione. Jutro wędzenie:) Próbna jedna kiełbaska biała. Smakowo super. Słoność, zapach, smak. Wszystko ok . Dzięki Wszystkim za rady Znalazłem taki przepis na wędzenie;,, osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min. albo...... Możesz ją podpiec w wędzarni. 30-45 min w około 90 stopniach i masz smak z lat 70. " Tutaj mnie ciekawi zdanie doświadczonych kolegów ,,zadymiaczy". Jaka jest różnica pomiędzy kiełbasą wędzona a potem parzona w wodze a wędzona a potem podpiekaną w wędzarni? Czy obie kiełbasy nadają się na tzw. ,,świąteczny stół" ? Jakie jest wasze zdanie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-382259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zrób na dwa sposoby i niech rodzinka sama oceni. Osobiście robię drugim sposobem, kiedyś parzyłem. Raz zrobiłem podpiekaną i tak już zostało Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-382261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Listopada 2014 Znalazłem taki przepis na wędzenie; ,, osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz pozwolę sobie "pomalkontencić".....1 osuszania nie robimy na czas bo jest zależne od wielu czynników a temperaturę stosujemy w widełkach do 60 stopni (tak mówi teoria )2 wędzenie do pożądanego koloru i to też może nie być aż tak długo 3 parzenie kiełbas raczej w 72-75 stopni.... czas ok 25 minut - goręcej i szybciej nie znaczy smaczniej no i przerwałbym na 68 wewnątrz Jaka jest różnica pomiędzy kiełbasą wędzona a potem parzona w wodze a wędzona a potem podpiekaną w wędzarni? Czy obie kiełbasy nadają się na tzw. ,,świąteczny stół" ? Jakie jest wasze zdanie w tym temacie? obie bedą smaczne różnica jest ....zarówno smak jak i trwałość nie można mówić że parzona jest mniej smaczna - ona jest smaczna inaczej i dlatego już na etapie przygotowania składu kiełbasy musimy założyć czy będzie dopiekana czy parzona Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-382262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Witam Wszystkich. Kiełbaska zrobiona Większość uwędziłem i zostawiłem do parzenia ale ok 1 kg upiekłem w wędzarni. Moje ,,odczucia" smakowe: Kiełbasa wędzona a następnie upieczona w wędzarni smakuje mi lepiej na zimno natomiast tylko uwędzona jest, jak dla mnie, lepsza smakowo po sparzeniu w wodzie. jeżeli chodzi o smak i zapach rewelacja Z przypraw użyłem tylko pieprzu, majeranku i czosnku. Do czego mógłbym się tylko ,,doczepić" to struktura kiełbasy. Mimo że ok 3 kg mięsa ( chudego ) zmieliłem tylko na szarpaku po zrobieniu kiełbasy i uwędzeniu zniknęło w masie. Podobnie zrobiłem ze słoninką . Chciałem mieć wyraźnie tłuste ,,ślady" w kiełbasie. I nic z tego.W czasie produkcji większe kawałki mięsa (szarpak ) zniknęły w masie. Ze słoniną podobnie. Zależy mi na zrobieniu kiełbasy z wyraźnymi z grubszymi kawałkami mięsa. I jakoś nie mogę się tego doczekać. W jednej z wypowiedzi przeczytałem , żeby kroić chude mięso nożem. Tylko nie wiem czy efekt będzie lepszy:) Edytowane 10 Listopada 2014 przez bock_1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-382705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Listopada 2014 Witam Dzisiaj udało mi się zakupić polędwiczki 2kg. I nie za bardzo wiem co zrobić? Otóż w lodówce mam już w peklowaniu mięsko. Wędzenie w niedzielę. I Co z polędwiczkami ? Czy je zapeklować w wysokim stężeniu na dwa dni i wędzić razem w najbliższą niedziele? Czy sobie odpuścić polędwiczki w niedziele, zapeklować je w solance powiedzmy na 9 dni i wędzić w następną niedzielę? Co radzicie? I jeszcze jedno, czy tylko uwędzone polędwiczki mogę zamrozić? czy nie stracą na swojej wartości? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-383188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Listopada 2014 polędwiczka jest tak smacznym kawałkiem,że nie trzeba tak mocno peklować.Zrób mieszankę peklującą na sucho i poprósz z grubszej strony więcej z cienkiej tylko tylko.Ułóż ścisło i włóż do lodówki.W niedzielę możesz śmiało wędzić tylko pamiętaj,że polędwiczki nie lubią dużej temperatury,złapią kolor i jest OK.(chyba,że lubisz mocno zapeklowane i upieczone to zrób jak chcesz) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-383194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Listopada 2014 Możesz też zrobić eksperymenta ... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8904-pol%C4%99dwiczka-solona-miro/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-383197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Listopada 2014 Dzięki za błyskawiczne rady EL GREGOR napisałeś ,,mieszankę peklująca na sucho" . Co mam rozumieć przez to? Sól peklowa i co jeszcze można dodać? Pieprz? Tylko jakie ilości tego dać? Nie robiłem jeszcze nigdy polędwiczek i nie chciałbym popsuć ich Spróbuję tak jak radzisz zapeklować na sucho. Czy po peklowaniu w sobotę mam wypłukać w wodzie te polędwiczki? Wiem ze moje pytania moga wydawać się banalne ale, jak ja to mówię ,,kto pyta nie błądzi" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-383210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.