Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jelita wypełnione. Jutro wędzenie:) Próbna jedna kiełbaska biała. Smakowo super. Słoność, zapach, smak. Wszystko ok :). Dzięki Wszystkim za rady :)


Znalazłem taki przepis na wędzenie;

,, osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min. 

albo......

              Możesz ją podpiec w wędzarni. 30-45 min w około 90 stopniach i masz smak z lat 70. "

 

Tutaj mnie ciekawi zdanie doświadczonych kolegów ,,zadymiaczy". Jaka jest różnica pomiędzy kiełbasą wędzona a potem parzona w wodze a wędzona a potem podpiekaną w wędzarni? Czy obie kiełbasy nadają się na tzw. ,,świąteczny stół" ? Jakie jest wasze zdanie w tym temacie? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-382259
Udostępnij na innych stronach

Zrób na dwa sposoby i niech rodzinka sama oceni. Osobiście robię drugim sposobem, kiedyś parzyłem. Raz zrobiłem podpiekaną i tak już zostało  :) 

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-382261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znalazłem taki przepis na wędzenie; ,, osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz
pozwolę sobie "pomalkontencić".....

1 osuszania nie robimy na czas bo jest zależne od wielu czynników a temperaturę stosujemy w widełkach do 60 stopni (tak mówi teoria :tongue: )

2 wędzenie do pożądanego koloru i to też może nie być aż tak długo ;)

3 parzenie kiełbas raczej w 72-75 stopni.... czas ok 25 minut - goręcej i szybciej nie znaczy smaczniej ;) no i przerwałbym na 68 wewnątrz :)

 

 

 

Jaka jest różnica pomiędzy kiełbasą wędzona a potem parzona w wodze a wędzona a potem podpiekaną w wędzarni? Czy obie kiełbasy nadają się na tzw. ,,świąteczny stół" ? Jakie jest wasze zdanie w tym temacie?
obie bedą smaczne :)

różnica jest ....zarówno smak jak i trwałość ;)

nie można mówić że parzona jest mniej smaczna - ona jest smaczna inaczej i dlatego już na etapie przygotowania składu kiełbasy musimy założyć czy będzie dopiekana czy parzona

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-382262
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich. :)

Kiełbaska zrobiona :) Większość uwędziłem i zostawiłem do parzenia ale ok 1 kg upiekłem w wędzarni. :) Moje ,,odczucia" smakowe: Kiełbasa wędzona a następnie upieczona w wędzarni smakuje mi lepiej na zimno natomiast tylko uwędzona jest, jak dla mnie, lepsza smakowo po sparzeniu w wodzie. jeżeli chodzi o smak i zapach  rewelacja :) Z przypraw użyłem tylko pieprzu, majeranku i czosnku. Do czego mógłbym się tylko ,,doczepić" to struktura kiełbasy. Mimo że ok 3 kg mięsa  ( chudego ) zmieliłem  tylko na szarpaku po zrobieniu kiełbasy i uwędzeniu zniknęło w masie. Podobnie zrobiłem ze słoninką . Chciałem mieć wyraźnie tłuste ,,ślady" w kiełbasie. I nic  z tego.W czasie produkcji większe kawałki mięsa (szarpak ) zniknęły w masie. Ze słoniną podobnie. Zależy mi na zrobieniu kiełbasy z wyraźnymi z grubszymi kawałkami mięsa. I jakoś nie mogę się tego doczekać. W jednej z wypowiedzi przeczytałem , żeby kroić chude mięso nożem. Tylko nie wiem czy efekt będzie lepszy:)

Edytowane przez bock_1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-382705
Udostępnij na innych stronach

Witam :)

Dzisiaj udało mi się zakupić polędwiczki 2kg. I nie za bardzo wiem co zrobić? Otóż w lodówce mam już w peklowaniu mięsko. Wędzenie w niedzielę. I Co z polędwiczkami ? Czy je zapeklować w wysokim stężeniu na dwa dni i wędzić razem w najbliższą niedziele? Czy sobie odpuścić polędwiczki w niedziele, zapeklować je w solance powiedzmy na 9 dni i wędzić w następną niedzielę? Co radzicie?  I jeszcze jedno, czy tylko uwędzone polędwiczki mogę zamrozić? czy nie stracą na swojej wartości? Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-383188
Udostępnij na innych stronach

:) polędwiczka jest tak smacznym kawałkiem,że nie trzeba tak mocno peklować.Zrób mieszankę peklującą na sucho i poprósz z grubszej strony więcej z cienkiej tylko tylko.Ułóż ścisło i włóż do lodówki.W niedzielę możesz śmiało wędzić tylko pamiętaj,że polędwiczki nie lubią dużej temperatury,złapią kolor i jest OK.(chyba,że lubisz mocno zapeklowane i upieczone to zrób jak chcesz) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-383194
Udostępnij na innych stronach

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-383197
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za błyskawiczne rady :)  EL GREGOR napisałeś ,,mieszankę peklująca na sucho" . Co mam rozumieć przez to?  Sól peklowa  i co jeszcze można dodać? Pieprz? Tylko jakie ilości tego dać? Nie robiłem jeszcze nigdy polędwiczek i nie chciałbym popsuć ich :) Spróbuję tak jak radzisz zapeklować na sucho. Czy po peklowaniu w sobotę mam wypłukać w wodzie te polędwiczki? Wiem ze moje pytania moga wydawać się banalne ale, jak ja to mówię ,,kto pyta nie błądzi" Pozdrawiam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/page/2/#findComment-383210
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.