vlodi Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Piksiak ja się piszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Piksiak ja się piszę Taaa i maślanka z gwinta !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 1 Grudnia 2014 No to w końcu i ja dotarłem do domu. Wędliny już wiszą i dojrzewają. Było super - polecam wszystkim kursy w SDM. Andrzej i Dziadek przekazali nam ogrom wiedzy i umiejętności. (mam nadzieję, że zapamiętam chodziarz połowę) Renia zadbała by nikt nie chodził głodny. Napisać, że było smacznie i domowo to za mało. Było rewelacyjnie. Kurczak luzowany będzie mi się śnił po nocach. Ekip też nie zawiodła. Poznałem wielu "starych forumowiczów" oraz zupełne nowinki na forum - Hudini witaj w rodzinie. Niezależnie od stażu forumowego wszyscy byli pasjonatami kuchni i domowych wędlin. Przez ten weekend zjadłem wiele nowych i ciekawych wyrobów. Każdy coś ze sobą przywiózł. Były wędliny, kiełbasy smarowidła, konserwy, słonina (jaką wcześniej widziałem tylko na fotkach) i wiele więcej. Do tego by dobrze się trawiło były domowe nalewki, miody i inne napoje Nie ma co dużo pisać - tam trzeba pojechać i to przeżyć. Jeszcze zaliczę kurs serowarstwa i będę miał komplet. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Polecam każdemu ten kurs. Wszystko profesjonalnie przygotowane. Wykładowcy Dziadek i Bagno bardzo fachowo starali się przekazać swoją wiedzę. Nabyte umiejętności na pewno się przydadzą. Uczestnicy super. Szkoda, że tak krótko szkolenie trwało. Wyśmienite warunki lokalowe i te posiłki- pycha. Pozdrawiam wszystkich szczególnie Dziadka i Bagno oraz uczestników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Mam pytanie do kursantów. Która z cienkich kiełbas była z kulturami bakterii? Mam dwie wersje. Jedna krótsze kiełbasy i mam ich 3 szt.W drugiej siatce miałem 5 długich. Nie byłem przy podziale, ani przy kręceniu cienkich kiełbas i teraz nie wiem, która jest jaka, a chciał bym mieć te informację do późniejszej oceny. PS. Kiszka już zjedzona. Kawałek polędwiczki też już znikł. Reszta dojrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Te 3 kawałki są bez kultur Ja swoje wędliny powiesiłem u ojca w piwnicy - muszę jutro do nich zajrzeć jak im się dojrzewa - niestety nie udało mi się dziś ich podwędzić - zbyd duży wsad miałem do wędzarki, ale może w sobotę się uda? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Był to mój drugi kurs w SDM .I jak poprzednio jestem bardzo zadowolony. Sposób prowadzenia kursu przez Dziadka i Bagno był interesujący, dobrze zaplanowany i umożliwił przekazanie dużej dawki wiedzy praktycznej i teoretycznej.Do tego jeśli dodamy znakomite jedzenie i sympatyczne towarzystwo to pozostaje jedynie planować kolejną wizytę w Łazach.Podobnie jak wielu innych jestem zainteresowany serowarstwem.Polecam wszystkim kursy w SDM ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trombek Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Ja także, szczerze i z radością cieszę się, że uczestniczyłem w tym wydarzeniu. Ponieważ to mój pierwszy raz (znaczy się z takim kursem - inne rzeczy już dawno po), to trochę stałem z boku (towarzysko), bo nie jestem osobą zbyt łatwo nawiązującą znajomości. Taki model. W ostatnim dniu uświadomiłem sobie, że zupełnie niepotrzebnie. Atmosfera wspaniała, życzliwość i otwartość na każdym kroku. To, co mnie szczególnie ujęło to autentyczna chęć niesienia pomocy, tak ze strony kolegi Bagno, jak i jedynego w swoim rodzaju Dziadka, który nawet w niedzielę nie odmówił dodatkowych prywatnych lekcji, żeby się temat utrwalił w głowie i w rękach. Dodam i ja, całkowicie zgadzając się z kolegami przedmówcami, że posiłki przewyższały absolutnie to, czego się można było rozsądnie spodziewać. Prywatnie powiem, że żona wyraziła zgodę, widząc mój autentyczny entuzjazm i podejście do dojrzewających wędzonek, że raz na rok mogę jechać. Podejrzewam nawet, że może i tym wędzonkom trochę zazdrości mojego zaangażowania. Ja mówię, że zupełnie niepotrzebnie - przecież ona też dojrzewa i ja to widzę i doceniam. Dziękuję i pozdrawiam kolegów Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Trombek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) ostrzegałem, że zielone czapeczki nie będą fotogeniczne zamieniamy schaby w polędwice słoninka z Podlasia - poezja Sylwuś poświęca dwa palce na górze po prawej szynka z dzika - nie wiem czyja, ale po raz pierwszy jadłem taką cudownie smaczną wędlinkę szynki, karkówka i polędwice będą poddawane fermentacji zmywak ... nagroda dla najlepszych zawartość słoika niestety pozostała tajemnicą tych dwóch panówkażdy etap produkcji był poddany fachowej kontroli Piksiak jeszcze miodkiem nie poczęstował a już ma dobry humor dwa zdjęcia z cyklu: nie pokazywać żonom! Sylwek w ubraniu roboczym ... potem baliśmy się zasnąć wiedza + doświadczenie = nasz mentor - Bagno niestety tylko dwa zdjęcia wspaniałości jakimi raczyły nas przez 3 dni Regina i jej dwie pomocnice pyszne i pięknie podane prawdziwe domowe jedzenie, dużo i smacznie - brak mi słów aha, Andrzej też miał w tym swój mistrzowski udział Wielu zdjęć nie pokazuję, bo albo jest na nich ktoś, kto sobie tego nie życzył, albo zielone czapeczki dawały zbyt żenujący efekt Edytowane 3 Grudnia 2014 przez chudziak Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Szkoda tylko ze nie ma imion do tych twarzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 3 Grudnia 2014 to niech już sami zainteresowani uzupełnią niestety albo stety - moje hobby to fotografia a nie kronikarstwo Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Maad ładne foty. Dobrze, że nie ma zakazanych. Kurs dopiero co się skończył, a już by człowiek wrócił do Łaz. Oprócz wszystkiego tego dobrego co było opisane wcześniej to na takim kursie poznaje się wspaniałych ludzi. Ja z sąsiadami już założyłem nieformalną mini spółdzielnie wielkopolską. Działamy już w przyszłym tygodniu - robimy kabanosy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Ja z sąsiadami już założyłem nieformalną mini spółdzielnie wielkopolską. no i super mam nadzieję, że znajdziecie jakiś aparat fotograficzny Kurs dopiero co się skończył, a już by człowiek wrócił do Łaz. ... i tego żurku by pojadł i posiorbał albo klusek śląskich w sosie pieczarkowym w wydaniu BEZGLUTENOWYM :) Wracając do wrażeń z kursu ... całkowicie niezwykłym i niezapomnianym wydarzeniem był koncert wokalny o godzinie 4 rano, w wykonaniu Sylwka wracającego z "wieczorka" integracyjnego. Pieśń kościelna "Kiedy ranne wstają zorze" zaśpiewana pełnym głosem, nawet czysto i bez fałszowania (słychać było ministranckie doświadczenie). Za oknem widok wschodzącego słońca, z trudem przedzierającego się przez mgły unoszące się ponad ściętymi nocnym przymrozkiem mazowieckimi polami i lasami. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 3 Grudnia 2014 i tego żurku by pojadł i posiorbał albo klusek śląskich w sosie pieczarkowym w wydaniu BEZGLUTENOWYM To na czym ten zurek, ze bezglutenowy ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 3 Grudnia 2014 hmmm ... coś Andrzej mówił o kapuście kiszonej, ale ja się na tym nie znam Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 3 Grudnia 2014 hmmm ... coś Andrzej mówił o kapuście kiszonej, ale ja się na tym nie znam W takim razie powiedz, kogo nalezy hm.. nekac o przepis , bo bardzo jestem ciekawa tego. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Sylwek w ubraniu roboczym ... A kto kaszę parzył? .... - wydaje się niedoparzona. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 3 Grudnia 2014 A kto kaszę parzył? .... - wydaje się niedoparzona. Pis'u, kasza parzona była pod okiem Andrzeja i jak najbardziej sparzona idealnie (kto chciał to organoleptycznie sprawdzał), kasza była idealna (pamiętasz Gąsiorowo ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Sylwek w ubraniu roboczym ... A kto kaszę parzył? .... - wydaje się niedoparzona. Pisu - tak Ci się tylko wydaje:) Kaszy pilnowałem ja, ale ostatecznie Andrzej ją oceniał. Panie nie ma LYPY Stejka zjadł? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Dobrze, że nie ma zakazanych.Jojo bracie, a coś nawywijał, że one zakazane :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zbóju grzeczny byłem, tylko w tych zielonych czepkach to ludzie wyglądają niekorzystnie. I właśnie one są zakazane. Chociaż pojedyncze przeleciały przez sito cenzury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Image00025.jpgzawartość słoika niestety pozostała tajemnicą tych dwóch panówWypraszamy sobie -pierwszy poszedł na wieczerze-drugi skroił Sylwek pewnie jako odszkodowanie za pochłoniętą prawie wyłącznie przeze mnie słoninke z podlasia Edytowane 4 Grudnia 2014 przez śniegol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 4 Grudnia 2014 aaaa jeśli tak to zwracam honor, żałując że nie miałem okazji skosztować Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zbóju grzeczny byłem, tylko w tych zielonych czepkach to ludzie wyglądają niekorzystnie. I właśnie one są zakazane. Chociaż pojedyncze przeleciały przez sito cenzury. Optymistycznie założyłem, że jeżeli delikwent jest z tych mających dystans do samych siebie, to czapeczka mu nie zaszkodzi A na przyszłość proponuję na początku zajęć dać kursantom wybór: albo darmowa, czyli w cenie kursu, zielona urocza czapeczka będąca skrzyżowaniem siatki do ondulacji włosów z workiem na ziemniaki ... albo gustowna czapka z daszkiem i logo SDM, za np. 30 zł sztuka ... kolor może być zielony, tak jak wiedza kursantów przed szkoleniem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-387989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Maad kolor ziezielony :) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10281-28-30112014-r-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalistyczny-814/page/5/#findComment-388013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.