Skocz do zawartości

Panczkraut.. Potrzebny sprawdzony przepis


Rekomendowane odpowiedzi

Znajoma (rodowita Slazaczka) podeslala obiadek.. 

Panczkraut z bratwurstem i sosem.

Bratwurst i sosik moge podrobic ale smak panczkrautu powala na kolana..

Na zapytanie jak to zrobila, odpowiedziala "stara rodzinna tradycja (geheim/tajemnica)".

Jesli ktos posiada rownie tajemny przepis na to danie, to bardzo bym prosil o detaliczny przepis.

W necie jest duzo ale nie tych z rodzinnych tajemnic..  :)

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/
Udostępnij na innych stronach

Greg , wciep to zapytanie na "Śląskie..." przy okazji odświeży się temat

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369804
Udostępnij na innych stronach

http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/b/1/c/10/d/26/id/943

raczej nie znajdziesz przepisu który by odpowiadał temu co jadłeś . Jedynymi  pewnym składnikami są kapusta kiszona i ziemniaki . Generalnie jest to danie które ewoluowało z kuchni ludzi ubogich  jak np żur-żurek  to w pierwotnej wersji woda + ukiszona mąka żytnia z całego przemiału, podobnie wodzionka pierwotnie woda+ suszony chleb + czosnek wraz z bogaceniem się dodawano różne rzeczy w tym wędzonkę, smalec , skwarki, kiełbasę , przyprawy. Reasumując ile gospodyń tyle przepisów , więc chyba musisz usilnie poprosić gospodynię o przepis jak chcesz mieć takie samo danie 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369805
Udostępnij na innych stronach

Maciek.. Ja tam wyczulem slodki smak cebuli. Moze byla prazona albo smalec z cebulka  ale smaczek nie wpadal w posmak czosnku..

Nawek "skwarek" nie bylo w tej potrawie widac..

Niewiem jakie ziemniaczki oraz jaka kapusta (gdzie kupiona) byla wykorzystana ale cos z kminkiem bylo w srodku..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369810
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Śląsk jest duży, więc napewno jest kilka wersji tego dania. Moja mama a teraz żona robią to podobnie. Gotuje się tyle samo kapusty kiszonej i katrofli. Oczywiście gotuje się osobno. Kartofle po ugotowaniu odlewasz z wody i sztamfujesz"(ubijasz tłuczkiem do ziemniaków). Kapustę odlewasz. Boczek wędzony lub słoninę wędzoną kroisz w kostkę i przesmażasz na patelni. Jak się dobrze wytopi dodajesz cebulę i smażysz razem aż cebula się zezłoci. Dajesz sól i pieprz. Pieprzu więcej musi być pikantne. Łączysz kapustę z kartoflami. U mnie kminku się nie daje, ale muszę spróbować bo lubię kminek. Jak napisałem wyżej napewno w różnych rejonach Górnego Śląska różnie się to przyprawia. Tak samo w różnych rejonach inne są do tego dodatki. Ty jadłeś z bratwurstem. U nas podaje się z pieczonymi żeberkami, "karminadlami"(mielony) lub smażonym krupniokiem.

Pozdrawiam.

Edytowane przez gariwaldi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369819
Udostępnij na innych stronach

Grześ, Ty weź sąsiadkę na "gwałt" to w chwili uniesień może zdradzi Ci przepis na tę potrawę - tylko się postaraj!!!

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369825
Udostępnij na innych stronach

Znam tą potrawę jako "Pazibroda / parzybroda" babcia to często robiła ;)

Była w dwóch wersjach jedna z gotowaną kiszoną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami do tego skwarki ze świeżo wytopionej słoniny z cebulką , pieprzem i kminkiem oraz z kapusty słodkiej gotowanej razem z ziemniakami - dodatki te same. Mnie bardziej smakuje ta pierwsza wersja ;)

 

PS

Nota bene to nie ściśle śląska potrawa bo najgłębsze korzenie ma na Kielecczyźnie ... ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369831
Udostępnij na innych stronach

Roger ja wlasnie tez pomyslalam o tym samym "pazibroda" bo moja babcia tez cos takiego robila ,pamietam ze robila do tego zasmazke z maki i cebulki przesmazonej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369835
Udostępnij na innych stronach

To już któryś raz z rzędu mamy taki "babciowy zbiitek myślowy" może babcie pochodziły z tego samego regionu Polski ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369836
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia urodzona w Warszawie ,ale jej dziadkowie pochodzili z Kaluszyna ( dawne siedleckie) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369837
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia pochodziła z Janowca (dokładnie na przeciwko Kazimierza po drugiej stronie "wielkiej wody ;) ) a po wojnie już Warszawa ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369839
Udostępnij na innych stronach

Witam roger  :) parzybrodę morzna uznać za produkt bardziej  z regionu świętokrzykiego ,chociaż sposób i składniki do jej wykonania są takie same jak  na śląsku czy podchalu ,z tego co wiem  w wielkopolsce była uzywana kapusta włoska  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369856
Udostępnij na innych stronach

PARZYBRODA CHŁOPSKA
from Świętokrzyskie Voivodeship, Poland

Ingredients:
1 head cabbage, cut into cubes, without the core
1 kg potatoes cut into cubes
0.50 kg onions, sliced
1 kg of smoked bacon, diced and fried
spices: marjoram, salt, pepper, paprika, herbs de Provence

 

Tak, chlopi swietokrzyscy juz przed wiekami odkryli znakomite walory smakowe ziol prowansalskich i papryki. I tak maja do dzis. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369876
Udostępnij na innych stronach

PARZYBRODA CHŁOPSKA
od Świętokrzyskie Voivodeship, Poland

Składniki:
1 główka kapusty pokrojonej w kostkę bez głąbi
1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
0,50 kg cebuli pokrojonej w piórka
1 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę i usmażonego
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
Kapustę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Osobno gotujemy ziemniaki i odcedzamy. Cebulę smażymy. Wszystkie składniki mieszamy razem dodajemy boczek i przyprawy.
 
PS.
dyzio możesz przyprawić tak jak biedni chłopi świętokrzyscy pokrzywą, lebiodą itp. albo niczym bo i tak pewnie było :D
Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369880
Udostępnij na innych stronach

http://www.wici.info/includes/FCKeditor/upload/Image/parzybroda.jpg   1kg białej kapusty,0,5 kg ziemniaków,15 dkg wedzonego boczku,1 łyżka mąki,sól,pieprz,kminek

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369882
Udostępnij na innych stronach

http://www.wici.info/includes/FCKeditor/upload/Image/parzybroda.jpg   1kg białej kapusty,0,5 kg ziemniaków,15 dkg wedzonego boczku,1 łyżka mąki,sól,pieprz,kminek

To jakby taka ubozsza wersja, jaka podal Piksiak. Ale tez pewnie smakuje.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369887
Udostępnij na innych stronach

Podstawowa różnica to rodzaj kapusty ;) ze słodkiej gotowanej razem z ziemniakami (taka gesta zupa) jest to zupełnie co innego niż z kwaszonej ;)

Zdecydowanie wolę wersję z kwaśnej kapuchy ze skwarkami lub wigilijnie z grzybami ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369891
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.