Gregtom Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Września 2014 Znajoma (rodowita Slazaczka) podeslala obiadek.. Panczkraut z bratwurstem i sosem.Bratwurst i sosik moge podrobic ale smak panczkrautu powala na kolana..Na zapytanie jak to zrobila, odpowiedziala "stara rodzinna tradycja (geheim/tajemnica)".Jesli ktos posiada rownie tajemny przepis na to danie, to bardzo bym prosil o detaliczny przepis.W necie jest duzo ale nie tych z rodzinnych tajemnic.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Września 2014 Greg , wciep to zapytanie na "Śląskie..." przy okazji odświeży się temat Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Września 2014 http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/b/1/c/10/d/26/id/943raczej nie znajdziesz przepisu który by odpowiadał temu co jadłeś . Jedynymi pewnym składnikami są kapusta kiszona i ziemniaki . Generalnie jest to danie które ewoluowało z kuchni ludzi ubogich jak np żur-żurek to w pierwotnej wersji woda + ukiszona mąka żytnia z całego przemiału, podobnie wodzionka pierwotnie woda+ suszony chleb + czosnek wraz z bogaceniem się dodawano różne rzeczy w tym wędzonkę, smalec , skwarki, kiełbasę , przyprawy. Reasumując ile gospodyń tyle przepisów , więc chyba musisz usilnie poprosić gospodynię o przepis jak chcesz mieć takie samo danie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Września 2014 Maciek.. Ja tam wyczulem slodki smak cebuli. Moze byla prazona albo smalec z cebulka ale smaczek nie wpadal w posmak czosnku..Nawek "skwarek" nie bylo w tej potrawie widac..Niewiem jakie ziemniaczki oraz jaka kapusta (gdzie kupiona) byla wykorzystana ale cos z kminkiem bylo w srodku.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Cześć.Śląsk jest duży, więc napewno jest kilka wersji tego dania. Moja mama a teraz żona robią to podobnie. Gotuje się tyle samo kapusty kiszonej i katrofli. Oczywiście gotuje się osobno. Kartofle po ugotowaniu odlewasz z wody i sztamfujesz"(ubijasz tłuczkiem do ziemniaków). Kapustę odlewasz. Boczek wędzony lub słoninę wędzoną kroisz w kostkę i przesmażasz na patelni. Jak się dobrze wytopi dodajesz cebulę i smażysz razem aż cebula się zezłoci. Dajesz sól i pieprz. Pieprzu więcej musi być pikantne. Łączysz kapustę z kartoflami. U mnie kminku się nie daje, ale muszę spróbować bo lubię kminek. Jak napisałem wyżej napewno w różnych rejonach Górnego Śląska różnie się to przyprawia. Tak samo w różnych rejonach inne są do tego dodatki. Ty jadłeś z bratwurstem. U nas podaje się z pieczonymi żeberkami, "karminadlami"(mielony) lub smażonym krupniokiem.Pozdrawiam. Edytowane 8 Września 2014 przez gariwaldi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Września 2014 Grześ, Ty weź sąsiadkę na "gwałt" to w chwili uniesień może zdradzi Ci przepis na tę potrawę - tylko się postaraj!!! Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Znam tą potrawę jako "Pazibroda / parzybroda" babcia to często robiła Była w dwóch wersjach jedna z gotowaną kiszoną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami do tego skwarki ze świeżo wytopionej słoniny z cebulką , pieprzem i kminkiem oraz z kapusty słodkiej gotowanej razem z ziemniakami - dodatki te same. Mnie bardziej smakuje ta pierwsza wersja PSNota bene to nie ściśle śląska potrawa bo najgłębsze korzenie ma na Kielecczyźnie ... Edytowane 9 Września 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Września 2014 Roger ja wlasnie tez pomyslalam o tym samym "pazibroda" bo moja babcia tez cos takiego robila ,pamietam ze robila do tego zasmazke z maki i cebulki przesmazonej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Września 2014 To już któryś raz z rzędu mamy taki "babciowy zbiitek myślowy" może babcie pochodziły z tego samego regionu Polski Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Września 2014 Moja babcia urodzona w Warszawie ,ale jej dziadkowie pochodzili z Kaluszyna ( dawne siedleckie) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Września 2014 Moja babcia pochodziła z Janowca (dokładnie na przeciwko Kazimierza po drugiej stronie "wielkiej wody ) a po wojnie już Warszawa Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Września 2014 Witam roger parzybrodę morzna uznać za produkt bardziej z regionu świętokrzykiego ,chociaż sposób i składniki do jej wykonania są takie same jak na śląsku czy podchalu ,z tego co wiem w wielkopolsce była uzywana kapusta włoska pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Września 2014 Przepis na parzybrodę: http://www.culinary-heritage.com/recipe.asp?regionid=64&recipesid=1256#.VA7PbWNQRqx Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Września 2014 PARZYBRODA CHŁOPSKAfrom Świętokrzyskie Voivodeship, PolandIngredients:1 head cabbage, cut into cubes, without the core1 kg potatoes cut into cubes0.50 kg onions, sliced1 kg of smoked bacon, diced and friedspices: marjoram, salt, pepper, paprika, herbs de Provence Tak, chlopi swietokrzyscy juz przed wiekami odkryli znakomite walory smakowe ziol prowansalskich i papryki. I tak maja do dzis. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) PARZYBRODA CHŁOPSKAod Świętokrzyskie Voivodeship, PolandSkładniki:1 główka kapusty pokrojonej w kostkę bez głąbi1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę0,50 kg cebuli pokrojonej w piórka1 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę i usmażonegoprzyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieKapustę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Osobno gotujemy ziemniaki i odcedzamy. Cebulę smażymy. Wszystkie składniki mieszamy razem dodajemy boczek i przyprawy. PS.dyzio możesz przyprawić tak jak biedni chłopi świętokrzyscy pokrzywą, lebiodą itp. albo niczym bo i tak pewnie było Edytowane 9 Września 2014 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Września 2014 http://www.wici.info/includes/FCKeditor/upload/Image/parzybroda.jpg 1kg białej kapusty,0,5 kg ziemniaków,15 dkg wedzonego boczku,1 łyżka mąki,sól,pieprz,kminek Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Września 2014 http://www.wici.info/includes/FCKeditor/upload/Image/parzybroda.jpg 1kg białej kapusty,0,5 kg ziemniaków,15 dkg wedzonego boczku,1 łyżka mąki,sól,pieprz,kminekTo jakby taka ubozsza wersja, jaka podal Piksiak. Ale tez pewnie smakuje. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Września 2014 Podstawowa różnica to rodzaj kapusty ze słodkiej gotowanej razem z ziemniakami (taka gesta zupa) jest to zupełnie co innego niż z kwaszonej Zdecydowanie wolę wersję z kwaśnej kapuchy ze skwarkami lub wigilijnie z grzybami ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10313-panczkraut-potrzebny-sprawdzony-przepis/#findComment-369891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.