Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy orientujecie się jaka jest dopuszczalna ilość azotynów w wędlinach? Znalazlem w googlach ze 0,05 mg na kilogram, ale nie wiem czy dobrze to odczytalem, a jest to ważna kwestia zeby się nie pomylić

 

W wyniku naszych badań zawartośc Azotynu NaNO2 25,3 mg/kg

NaNO3 8,9 mg/kg

 

I czy są to prawidowe ilości?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1054-dopuszczalna-ilo%C5%9B%C4%87-azotyn%C3%B3w-w-w%C4%99dlinach/
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem, że dopuszczalna zawartość azotynu w przeliczeniu na NaNO2 w gotowym produkcie wynosi 100mg/1kg.

 

http://www.ipmt.waw.pl/index.php?article_id=371&search_string=zawartość

 

Cała analiza chemiczna produktów na tej stronie, nawet w porównaniu z nieobowiązującymi już normami, wypadła bardzo optymistycznie!

Byłoby to budujące, gdyby nie to.... że to produkty konkursowe....

Postarali się...

 

 

PS. Jeśli założymy, że przy peklowaniu suchym dajemy 18g peklosoli na 1kg mięsa i że peklosól zawiera 0,6% NaNO2, to znaczy że do naszych wyrobów na starcie dodajemy 120mg azotynu na 1kg.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1054-dopuszczalna-ilo%C5%9B%C4%87-azotyn%C3%B3w-w-w%C4%99dlinach/#findComment-19298
Udostępnij na innych stronach

Witam

Z tego wynika , że peklosól należy rozcieńczyć co najmniej w stosunku 9 g peklosoli+9 g soli nie jodowanej wtedy można osiągnąć wartość 54 mg/kg mięsa. Jakie zakłady tak robią?

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1054-dopuszczalna-ilo%C5%9B%C4%87-azotyn%C3%B3w-w-w%C4%99dlinach/#findComment-19301
Udostępnij na innych stronach

Smorodina zwróć uwagę, że norma określa pozostałość azotynów resztkowych w gotowych wyrobach.

 

Zobacz, że średnie ilości azotynów w wyrobach konkursowych były w granicach 20mg/1kg.

I myślę że w domowych warunkach osiągamy wartości podobne.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1054-dopuszczalna-ilo%C5%9B%C4%87-azotyn%C3%B3w-w-w%C4%99dlinach/#findComment-19302
Udostępnij na innych stronach

Nieraz wędlina kupna (zwłaszcza taka a'domowa na straganikach) ma jak dla mnie taki dziwny posmak po spróbowaniu. Coś takiego jak gdyby osadzało się na zębach jak jakiś nalot taki tępy pod językiem.

Może to jakieś dodatkowe świństwo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1054-dopuszczalna-ilo%C5%9B%C4%87-azotyn%C3%B3w-w-w%C4%99dlinach/#findComment-19303
Udostępnij na innych stronach

Witam

Z tego wynika , że peklosól należy rozcieńczyć co najmniej w stosunku 9 g peklosoli+9 g soli nie jodowanej wtedy można osiągnąć wartość 54 mg/kg mięsa. Jakie zakłady tak robią?

Pozdrawiam

Pewnie, przy kielbasie i przy peklowaniu suchym tak, ale przy ppeklowaniu mokrym, to beda juz inne wartosci.

A tak na marginesie, to ktos wie ile solanki mieso wchlania podczas peklowania mokrego?

Czy wchlania tylko sol i ntitryt?

Musze zwazyc mieso nastepnym razem przed i po peklowaniu.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1054-dopuszczalna-ilo%C5%9B%C4%87-azotyn%C3%B3w-w-w%C4%99dlinach/#findComment-19304
Udostępnij na innych stronach

wchlania cala solanke tak ze po peklowaniu zawsze masz wiecej :grin: :grin: :grin:

a ile ,to zalezy od miesa peklowanego ,nastrzyku itp

Pozdrawiamserecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1054-dopuszczalna-ilo%C5%9B%C4%87-azotyn%C3%B3w-w-w%C4%99dlinach/#findComment-19305
Udostępnij na innych stronach

Nieraz wędlina kupna (zwłaszcza taka a'domowa na straganikach) ma jak dla mnie taki dziwny posmak po spróbowaniu. Coś takiego jak gdyby osadzało się na zębach jak jakiś nalot taki tępy pod językiem.

Może to jakieś dodatkowe świństwo.

Raczej stawiałbym na fosforany.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1054-dopuszczalna-ilo%C5%9B%C4%87-azotyn%C3%B3w-w-w%C4%99dlinach/#findComment-19309
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.