Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkoGdynia

Ja w swojej realizacji aby zminimalizować ryzyko wystąpienia wykwitów to po pierwsze - dwa razy zaimpregnowałem lica każdej cegły olejem do klinkieru, po drugie murowałem na dystansach a następnie fugowałem zaprawa do fugowania - żeby "zamknąć" zwykłą zaprawę niejako wewnątrz konstrukcji..... jednak wiele również zależy od warunków w jakich stoi budowla. Ja mam swoją pod dachem w altanie i deszcz na nią nie pada - ograniczając tym samym przesiąkanie i wychodzenie ewentualnych wykwitów. W przypadku kiedy konstrukcja stoi pod chmurką..... wykwity przy takim murowaniu będą "musiały" zdobić konstrukcję  :thumbsup:

Środkami typu Szop trochę sobie z nimi poradzisz ale jednak zawsze po nich zostanie ślad a to usunąć to tylko mechanicznie  :hmm:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-393600
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Arko weź pod uwagę fakt użycia materiału: Ty masz klinkier... a kolega cegłę. Nie wierzę, że jakakolwiek chemia doprowadzi jego cegłę do efektu "new". To pomysł na poprawienie estetyki a nie drastyczną zmianę. Jak wcześniej pisałem, dobrze by było po zakończeniu prac murarskich zabezpieczyć cegłę ale i fugi jakimś impregnatem, co pozwoli ograniczyć występowanie wykwitów. Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze to, że jeśli zaimpregnujemy preparatem dającym efekt olejowania, czy jak kto woli mokrej cegły, to powstające wykwity będą bardziej widoczne niż obecnie na surowej cegle. Niestety wybierając ten materiał jako budulec trzeba myśleć co chce się osiągnąć. Dla mnie pielęgnowana stara cegła robi większe wrażenie niż nowy klinkier, ale patrzymy często na architekturę sąsiadującą i to też( jak np. w bardzo ładnej wędzarni Bogdana B) jest istotne. Jeśli nie to hulaj dusza... Reasumując kolega jest dorosły i może "od tylnej" strony poćwiczyć niskim kosztem i sam zdecyduje co go zadowala. My staramy się(chyba) trochę pomóc.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-393620
Udostępnij na innych stronach

Gdyby podejść do tego w sposób profesjonalny to sugerowałbym piaskowanie lub hydropiaskowanie + następnie impregnacja ...

Ale ponieważ to nie Wersal to tak po "domowemu" wiertarka z wysokimi obrotami i szczotka druciana (NIEZBĘDNE OKULARY OCHRONNE !!!) następnie impregnacja lub od bidy dobry grunt ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-393666
Udostępnij na innych stronach

Roger, że tak wtrącę swoje 3 grosze - piaskowanie na starą cegłe - to chyba by była zbytnia degradacja (wypłukanie- wel erozja --- albo jak by nie nazwał) 

Zdejmowanie mechaniczne naleciałości (szczotka druciana) daje jednak najmniejsze zdzieranie warstwy zewnętrznej - no chyba, że jestem w błędzie. 

Co do impregnacji - to jak najbardziej słuszna propozycja ale chyba dopiero po wyschnięciu materiału i to porządnym wyschnięciu - czyli, za jakieś kilka miesięcy- .

Z dobrym gruntem to powiem (napiszę), że w wielu przypadkach dobry grunt jest lepszy niż słaby impregnat - wg. opinii znanych mi  murarzy,

Co do wykwitów i co do murowania - murowanie czy na pół_sucho czy na mokro daje efekty wymierne (wykwity - lub ich brak) dopiero po kilku miesiącach  wcześniej woda nie ma szans dobrze spenetrować cegły.

Odsalanie samo w sobie jest bardzo czaso i finanso  chłonne  (okłady z wody z_demineralizowanej i ligniny i tak kilka lub kilkanaście razy).

Pisząc wcześniej post w tym temacie napomniałem, że zostawienie tego jak jest - jest dobrym rozwiązaniem - tylko trzeba innym wytłumaczyć, że to efekt zamierzony :D

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-394010
Udostępnij na innych stronach

Chyba jesteś w błędzie to ile "zedrzesz" zależy tylko i wyłącznie od ciśnienia i czynnika ściernego. Każdy konserwator przy takich remontach zaleci tą metodę jedyne co działa zaporowo to cena ;)

Restauruje się tak cegły, wszelakie kamienie a nawet drewno ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-394015
Udostępnij na innych stronach

Roger dobrze prawi  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-394046
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jestem tylko bardzo ciekawy, czy kolega  tomek_s posłuchał pierwszych porad i wyrzucił cegłę szamotową z palenisk wędzarni.

Śmiem sądzić, że nie.

Więc kolejny piękny pomniczek, który kosztował tyle pracy, zostanie tylko pomniczkiem, a nie poprawną wędzarnią. :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-398135
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem wyroby dwa razy. Wszystko było w porządku. Wcześniej wędzone było w prymitywnej ocieplonej beczce. Efekt ten sam w mniej więcej tym samym czasie. Narazie nie widze różnicy (palenisko z szamotem czy bez szamotu). Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-398600
Udostępnij na innych stronach

Witam Tomku gdzie zdobyłeś takie zaj...... drzwiczki? Kompleks super. Ja wczoraj wylałem postument,dwa tygodnie i rusze pod warunkiem że pozwoli pogoda. Jak bedę miał problemy przy pewnych rozwiązaniach,mogę liczyc na pomoc?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-399491
Udostępnij na innych stronach

Witam Tomku gdzie zdobyłeś takie zaj...... drzwiczki? Kompleks super. Ja wczoraj wylałem postument,dwa tygodnie i rusze pod warunkiem że pozwoli pogoda. Jak bedę miał problemy przy pewnych rozwiązaniach,mogę liczyc na pomoc?

Oczywiście, polecam się i pozdrawiam. W razie czego mail: tomek@sas.edu.pl

post-68447-0-74140600-1419705345_thumb.jpg

 

Dzwiczki robione we własnym zakresie. Blacha 3mm, płaskownik, nity 8mm (ozdoba), zawiasy zrobione z kawałka stali i nitów (jak ktoś się lubi bawić). Futryna z kątownika. Całośc malowana sprayem żaroodpornym.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-401071
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pizza "na szybko" by wyprobować piec. Zrobiona z tego co było pod ręką. Czas pieczenia 4 min., temperatura dna pieca 270 st. Sarny w pakiecie, bo łaziły opodal. Pozdrawiam, Tomek


 

post-68447-0-73319200-1423864658_thumb.jpg

post-68447-0-66171800-1423864691_thumb.jpg

Edytowane przez tomek__s
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-404627
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję :-) Bardzo podobną chcę postawić u siebie. Choć mam w głowie zakręt na końcu Twojej i blat zakończony półką z grządką z ziołami. Dziś mój pierwszy dzień na forum ale już mi się tu podoba... Edytowane przez DJ.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-404864
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam, właśnie się przymierzam do budowanie wędzarki i pieca chlebowego na działce. Mam pytanie - proszę mi powidzieć jaka jest długość kanału dymnego od paleniska do deflektora w komorze wędzarniczej? Może to pomoże mi jakoś w projekcie mojej wędzarki :) Zbieram różne informację i zastanawiam się nad najlepszymi rozwiązaniami. Z góry dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-418699
Udostępnij na innych stronach

 Zbieram różne informację i zastanawiam się nad najlepszymi rozwiązaniami. Z góry dziękuję.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-418711
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Oj Panie piękne, trochę bliżej byś mieszkał a przyjechał bym odkupić jeden taki bochenek  :clap:  :clap:  :thumbsup:

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-421862
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Fajno :):clap:  :clap:  Tylko optowałbym za drewnianą komorą wędzarniczą. Mniej opału na wygrzanie ;)

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-464250
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam Wszystkich serdecznie. Chciałem zamieścić kilka zdjęć z ukończonej budowli.

 

Podziwiam ... Piękna budowla.. :clap:  i efekty pracy rewelacyjne :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-464251
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.