Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Ja w swojej realizacji aby zminimalizować ryzyko wystąpienia wykwitów to po pierwsze - dwa razy zaimpregnowałem lica każdej cegły olejem do klinkieru, po drugie murowałem na dystansach a następnie fugowałem zaprawa do fugowania - żeby "zamknąć" zwykłą zaprawę niejako wewnątrz konstrukcji..... jednak wiele również zależy od warunków w jakich stoi budowla. Ja mam swoją pod dachem w altanie i deszcz na nią nie pada - ograniczając tym samym przesiąkanie i wychodzenie ewentualnych wykwitów. W przypadku kiedy konstrukcja stoi pod chmurką..... wykwity przy takim murowaniu będą "musiały" zdobić konstrukcję Środkami typu Szop trochę sobie z nimi poradzisz ale jednak zawsze po nich zostanie ślad a to usunąć to tylko mechanicznie Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-393600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Arko weź pod uwagę fakt użycia materiału: Ty masz klinkier... a kolega cegłę. Nie wierzę, że jakakolwiek chemia doprowadzi jego cegłę do efektu "new". To pomysł na poprawienie estetyki a nie drastyczną zmianę. Jak wcześniej pisałem, dobrze by było po zakończeniu prac murarskich zabezpieczyć cegłę ale i fugi jakimś impregnatem, co pozwoli ograniczyć występowanie wykwitów. Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze to, że jeśli zaimpregnujemy preparatem dającym efekt olejowania, czy jak kto woli mokrej cegły, to powstające wykwity będą bardziej widoczne niż obecnie na surowej cegle. Niestety wybierając ten materiał jako budulec trzeba myśleć co chce się osiągnąć. Dla mnie pielęgnowana stara cegła robi większe wrażenie niż nowy klinkier, ale patrzymy często na architekturę sąsiadującą i to też( jak np. w bardzo ładnej wędzarni Bogdana B) jest istotne. Jeśli nie to hulaj dusza... Reasumując kolega jest dorosły i może "od tylnej" strony poćwiczyć niskim kosztem i sam zdecyduje co go zadowala. My staramy się(chyba) trochę pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-393620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Gdyby podejść do tego w sposób profesjonalny to sugerowałbym piaskowanie lub hydropiaskowanie + następnie impregnacja ...Ale ponieważ to nie Wersal to tak po "domowemu" wiertarka z wysokimi obrotami i szczotka druciana (NIEZBĘDNE OKULARY OCHRONNE !!!) następnie impregnacja lub od bidy dobry grunt Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-393666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Roger, że tak wtrącę swoje 3 grosze - piaskowanie na starą cegłe - to chyba by była zbytnia degradacja (wypłukanie- wel erozja --- albo jak by nie nazwał) Zdejmowanie mechaniczne naleciałości (szczotka druciana) daje jednak najmniejsze zdzieranie warstwy zewnętrznej - no chyba, że jestem w błędzie. Co do impregnacji - to jak najbardziej słuszna propozycja ale chyba dopiero po wyschnięciu materiału i to porządnym wyschnięciu - czyli, za jakieś kilka miesięcy- .Z dobrym gruntem to powiem (napiszę), że w wielu przypadkach dobry grunt jest lepszy niż słaby impregnat - wg. opinii znanych mi murarzy,Co do wykwitów i co do murowania - murowanie czy na pół_sucho czy na mokro daje efekty wymierne (wykwity - lub ich brak) dopiero po kilku miesiącach wcześniej woda nie ma szans dobrze spenetrować cegły.Odsalanie samo w sobie jest bardzo czaso i finanso chłonne (okłady z wody z_demineralizowanej i ligniny i tak kilka lub kilkanaście razy).Pisząc wcześniej post w tym temacie napomniałem, że zostawienie tego jak jest - jest dobrym rozwiązaniem - tylko trzeba innym wytłumaczyć, że to efekt zamierzony Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-394010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Chyba jesteś w błędzie to ile "zedrzesz" zależy tylko i wyłącznie od ciśnienia i czynnika ściernego. Każdy konserwator przy takich remontach zaleci tą metodę jedyne co działa zaporowo to cena Restauruje się tak cegły, wszelakie kamienie a nawet drewno Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-394015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Roger dobrze prawi Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-394046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek__s Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Izolacja termiczna pieca. Potem szalunek i płytka z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-398080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Jestem tylko bardzo ciekawy, czy kolega tomek_s posłuchał pierwszych porad i wyrzucił cegłę szamotową z palenisk wędzarni.Śmiem sądzić, że nie.Więc kolejny piękny pomniczek, który kosztował tyle pracy, zostanie tylko pomniczkiem, a nie poprawną wędzarnią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-398135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek__s Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Wędziłem wyroby dwa razy. Wszystko było w porządku. Wcześniej wędzone było w prymitywnej ocieplonej beczce. Efekt ten sam w mniej więcej tym samym czasie. Narazie nie widze różnicy (palenisko z szamotem czy bez szamotu). Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-398600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeczen1963 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam Tomku gdzie zdobyłeś takie zaj...... drzwiczki? Kompleks super. Ja wczoraj wylałem postument,dwa tygodnie i rusze pod warunkiem że pozwoli pogoda. Jak bedę miał problemy przy pewnych rozwiązaniach,mogę liczyc na pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-399491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Stycznia 2015 3 sztuki identyczne,więc albo robione albo kupione od producenta lub u zdolnego znajomego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-399522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeczen1963 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Można kupic chocby na alegro i ogłdałem,tyle że te bardzo mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-399531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek__s Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witam Tomku gdzie zdobyłeś takie zaj...... drzwiczki? Kompleks super. Ja wczoraj wylałem postument,dwa tygodnie i rusze pod warunkiem że pozwoli pogoda. Jak bedę miał problemy przy pewnych rozwiązaniach,mogę liczyc na pomoc?Oczywiście, polecam się i pozdrawiam. W razie czego mail: tomek@sas.edu.pl Dzwiczki robione we własnym zakresie. Blacha 3mm, płaskownik, nity 8mm (ozdoba), zawiasy zrobione z kawałka stali i nitów (jak ktoś się lubi bawić). Futryna z kątownika. Całośc malowana sprayem żaroodpornym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-401071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek__s Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Pizza "na szybko" by wyprobować piec. Zrobiona z tego co było pod ręką. Czas pieczenia 4 min., temperatura dna pieca 270 st. Sarny w pakiecie, bo łaziły opodal. Pozdrawiam, Tomek Edytowane 13 Lutego 2015 przez tomek__s Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-404627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SETI2 Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Lutego 2015 Taka pyszna pizza zimową porą Mniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-404797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ. Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Gratuluję :-) Bardzo podobną chcę postawić u siebie. Choć mam w głowie zakręt na końcu Twojej i blat zakończony półką z grządką z ziołami. Dziś mój pierwszy dzień na forum ale już mi się tu podoba... Edytowane 15 Lutego 2015 przez DJ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-404864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek__s Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Marca 2015 c.d. budowli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-416762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szperaczmaster Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Witam, właśnie się przymierzam do budowanie wędzarki i pieca chlebowego na działce. Mam pytanie - proszę mi powidzieć jaka jest długość kanału dymnego od paleniska do deflektora w komorze wędzarniczej? Może to pomoże mi jakoś w projekcie mojej wędzarki Zbieram różne informację i zastanawiam się nad najlepszymi rozwiązaniami. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-418699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zbieram różne informację i zastanawiam się nad najlepszymi rozwiązaniami. Z góry dziękuję. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-418711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek__s Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Dzisiejszy wypiek chleba. Temperatura w piecu przez 6 godzin spadła o 90 stopni. Myślę, że niezły wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-421859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Piękne te bochenki , prawdziwy wiejski chlebek z prawdziwego pieca . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-421860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Oj Panie piękne, trochę bliżej byś mieszkał a przyjechał bym odkupić jeden taki bochenek Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-421862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek__s Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Witam Wszystkich serdecznie. Chciałem zamieścić kilka zdjęć z ukończonej budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-464246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Fajno Tylko optowałbym za drewnianą komorą wędzarniczą. Mniej opału na wygrzanie Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-464250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Witam Wszystkich serdecznie. Chciałem zamieścić kilka zdjęć z ukończonej budowli. Podziwiam ... Piękna budowla.. i efekty pracy rewelacyjne Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10588-w%C4%99dzarnia-piec-grill-tomka/page/2/#findComment-464251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.