AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Już się wędzi. A wcześniej osuszyłem w piekarniku przez około 1,5 godziny (aż do uzyskania suchej skóry). Mam problem z uzyskaniem właściwej temperatury (45-60) stopni. Podczas rozpalania włożyłem za dużo drewna i miałem o wiele za wysoką temperaturę (ze 120). Potem się w miarę ustabilizowało i włożyłem wędzonki. Ale i tak jest ponad 60 stopni (mierzę w środku), bo jakieś 70-80. Temperatura jednak ciągle spada i wkrótce będą mieścił się w widełkach. Jest jednak mało dymu, chyba za mało. Ledwie leci z komina. Potem dam zdjęcia, bo lecę sprawdzić jak się wędzi. Dopisek po chwili:A teraz jest już idealnie. Jest dym (w dość dużej ilości, ale chyba nie za dużo), a temperatura 60 stopni. Należy dawać małą ilość drewna. Edytowane 22 Listopada 2014 przez AdamKowalski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 22 Listopada 2014 ...nie staraj się utrzymać płomienia , ma być taki ledwie ledwie pełgający - jak przygaśnie , a jest lekki żar , to też dobrze Czy umiesz wyczuć temperaturę "na rąsię"? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) ...nie staraj się utrzymać płomienia , ma być taki ledwie ledwie pełgający - jak przygaśnie , a jest lekki żar , to też dobrze Czy umiesz wyczuć temperaturę "na rąsię"? Nie umiem. Ale mam termometr w środku. A oto zdjęcia. Suszenie: Po włożeniu do wędzarni: Edytowane 22 Listopada 2014 przez AdamKowalski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Na pieknie panie pieknie Na fotce widzę,że dymu masz w sam raz .Nie chodzi o to żeby mięso się kisiło w dymie i nie było go widać,dym ma sobie subtelnie opływać mięso i będzie ok.Boczki sobie przekładaj ale nie obracaj skórą do góry, natomiast szynki przekładaj i obracaj w miarę często to nie będziesz miał jasnych śladów od rusztu . Edytowane 22 Listopada 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Tam są 3 kawałki boczku. Dwa z nich nie mają wcale skóry (żona mi kazał odkroić jeszcze przed peklowaniem), ale trzeci (dla siebie) mam normalnie ze skórą. Chyba nie powinno się oddzielać skóry? Jak lepiej? Ilość dymu ok, temperatura 45-50 stopni. Edytowane 22 Listopada 2014 przez AdamKowalski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 22 Listopada 2014 Tam są 3 kawałki boczku. Dwa z nich nie mają wcale skóry (żona mi kazał odkroić jeszcze przed peklowaniem), ale trzeci (dla siebie) mam normalnie ze skórą. Następnym razem nie słuchaj Żony. Boczek powinien być ze skórą. Ilość dymu ok, temperatura 45-50 stopni. OK Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 22 Listopada 2014 Kończę powoli wędzenie. Planowałem 4 godziny, ale to będzie za mało. W tym momencie jest 4 godziny i 45 minut wędzenia, a efekty są takie: Sądzę, że jeszcze z pół godziny co najmniej powędzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 22 Listopada 2014 A ja bym już wyjmował. Kolorek bardzo ładny. Gratuluję wyrobów Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 22 Listopada 2014 Adam , już wystarczy.Jak poleżą do jutra(wiem,że to duŻe wyzwanie)będą wyglądać piękniej Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 22 Listopada 2014 No i wędzenie zakończone. Chyba nie jest źle... I od razu parzenie: Wrzuciłem do wrzątka, temperaturę wody trzymam 85 stopni. Wyjmę gdy temperatura wewnątrz osiągnie 73-75 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Wyjmę gdy temperatura wewnątrz osiągnie 73-75 stopni.za dużo, wyjmij jak osiągnie 68-70 a temp. wody trzymaj ok. 80 st. Edytowane 22 Listopada 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 22 Listopada 2014 A jak się ma ta temperatura do soczystości? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Adam dość wysoka ta temperatura wewnątrz. W pierwszy dzień będzie dobra ta szynka ale później trochę podeschnie i będzie wiórowata. Ja parze do 68-69 wewnątrz i są dobre. Spróbuj jedną tak a drugą do tej temperatury co chciałeś. Też na początku parzyłem do 72-75 wewnątrz ale już mi przeszło. Lepsze są mniej wysuszone. Edytowane 22 Listopada 2014 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 22 Listopada 2014 Adam pisał, że z rodziną lubią "suche" wędzonki. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 22 Listopada 2014 Wrzuciłem do wrzątka, temperaturę wody trzymam 85 stopni. Wyjmę gdy temperatura wewnątrz osiągnie 73-75 stopni. A kto Ci nie broni robić inaczej ?Twoje mięso, twoja wędzonka i ty sam będziesz ją jadł. Jak dla mnie możesz nawet gotować przez dziesięć godzin ..... a kto Ci zabroni. Skoro tak lubisz marnować mięso ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 22 Listopada 2014 Adam pisał, że z rodziną lubią "suche" wędzonki.Tego nie doczytałem ale przychylam się do opinii Miro. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Skoro tak lubisz marnować mięso ... Miro spokojnie niech Adam sam zrobi tak jak sobie to zaplanował.Podzieli się opinią na temat tych wyrobów.Następnym razem(mniemam ,że nie długo) może spróbuje parzyć w niższej temperaturze i w inny sposób,wtedy będzie miał porównanie i będzie sobie robił tak jak mu smakuje. Edytowane 22 Listopada 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Dzięki Miro. Będzie 72 i ani stopnia więcej. A nawet jeśli wyjdą bardziej soczyste niż oczekujemy, to nie problem. I mam nadzieję, że nię będę sam ją jadł. To byłaby prawdziwa katastrofa... Edytowane 22 Listopada 2014 przez AdamKowalski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 22 Listopada 2014 A nawet jeśli wyjdą bardziej soczyste niż oczekujemy, to nie problem.Soczyste, to nie znaczy krwiste, może macie jakieś mylne zdanie na ten temat. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 22 Listopada 2014 No i wędzenie zakończone. Jakim drewnem wędziłeś? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 22 Listopada 2014 No i wędzenie zakończone.Jakim drewnem wędziłeś? Dąb i olcha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 22 Listopada 2014 kolorek elegancki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 22 Listopada 2014 Ładny kolorek wyszedł.Po parzeniu daj spokojnie i dobrze wystygnąć wędzonką najlepiej na polu/dworze/dworzu przez noc i nie warz się kroić wcześniej niż o 7:00 dnia jutrzejszego!!! I mam nadzieję, że nię będę sam ją jadł. To byłaby prawdziwa katastrofa...E tam katastrofa więcej dla Ciebie A jak nie będą smakowały Żonie to zwalisz winę na nią bo kazała oskórować boczek Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 22 Listopada 2014 A nawet jeśli wyjdą bardziej soczyste niż oczekujemy, to nie problem.Soczyste, to nie znaczy krwiste, może macie jakieś mylne zdanie na ten temat. Nie chodzi o krwiste. Tutaj bardziej chodzi o wspomnienie wędlin z dzieciństwa (wędlin naszych dziadków)... I porównanie z wymoczonymi wędlinami sklepowymi. W sklepach kupujemy jak najbardziej suche wędliny. Są najlepsze.Ładny kolorek wyszedł.Po parzeniu daj spokojnie i dobrze wystygnąć wędzonką najlepiej na polu/dworze/dworzu przez noc i nie warz się kroić wcześniej niż o 7:00 dnia jutrzejszego!!! Serio? Ale oni już dzisiaj chcą jeść. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 22 Listopada 2014 Hektor ma rację, dzisiaj będzie Ci się woda z nich lała i będą bardziej słone. Ale Twoja wola. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.