Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Już się wędzi. A wcześniej osuszyłem w piekarniku przez około 1,5 godziny (aż do uzyskania suchej skóry).

 

Mam problem z uzyskaniem właściwej temperatury (45-60) stopni. Podczas rozpalania włożyłem za dużo drewna i miałem o wiele za wysoką temperaturę (ze 120). Potem się w miarę ustabilizowało i włożyłem wędzonki. Ale i tak jest ponad 60 stopni (mierzę w środku), bo jakieś 70-80. Temperatura jednak ciągle spada i wkrótce będą mieścił się w widełkach. Jest jednak mało dymu, chyba za mało. Ledwie leci z komina.

 

Potem dam zdjęcia, bo lecę sprawdzić jak się wędzi.

 

Dopisek po chwili:

A teraz jest już idealnie. Jest dym (w dość dużej ilości, ale chyba nie za dużo), a temperatura 60 stopni. Należy dawać małą ilość drewna.

Edytowane przez AdamKowalski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384949
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 193
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

...nie staraj się utrzymać płomienia , ma być taki ledwie ledwie pełgający  - jak przygaśnie , a jest lekki  żar , to też dobrze

 

Czy umiesz wyczuć temperaturę  "na rąsię"?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384950
Udostępnij na innych stronach

...nie staraj się utrzymać płomienia , ma być taki ledwie ledwie pełgający  - jak przygaśnie , a jest lekki  żar , to też dobrze

 

Czy umiesz wyczuć temperaturę  "na rąsię"?

 

Nie umiem. Ale mam termometr w środku.

 

A oto zdjęcia. Suszenie:

post-68662-0-39280900-1416665283_thumb.jpg

 

post-68662-0-22189200-1416665284_thumb.jpg

 

Po włożeniu do wędzarni:

post-68662-0-06651400-1416665286_thumb.jpg

 

post-68662-0-51467100-1416665287_thumb.jpg

Edytowane przez AdamKowalski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384951
Udostępnij na innych stronach

Na  pieknie panie pieknie :clap:

Na fotce widzę,że dymu masz w sam raz .

Nie chodzi o to żeby mięso się kisiło w dymie i nie było go widać,dym ma sobie subtelnie opływać mięso i będzie ok.

Boczki sobie przekładaj ale nie obracaj skórą do góry, natomiast szynki przekładaj i obracaj w miarę często to nie będziesz miał jasnych śladów od rusztu .

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384954
Udostępnij na innych stronach

Tam są 3 kawałki boczku. Dwa z nich nie mają wcale skóry (żona mi kazał odkroić jeszcze przed peklowaniem), ale trzeci (dla siebie) mam normalnie ze skórą.

 

Chyba nie powinno się oddzielać skóry? Jak lepiej?

 

Ilość dymu ok, temperatura 45-50 stopni.

Edytowane przez AdamKowalski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384956
Udostępnij na innych stronach

Tam są 3 kawałki boczku. Dwa z nich nie mają wcale skóry (żona mi kazał odkroić jeszcze przed peklowaniem), ale trzeci (dla siebie) mam normalnie ze skórą.

 

 

Następnym razem nie słuchaj Żony. Boczek powinien być ze skórą.

 

 

Ilość dymu ok, temperatura 45-50 stopni.

OK

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384957
Udostępnij na innych stronach

Kończę powoli wędzenie. Planowałem 4 godziny, ale to będzie za mało.

 

W tym momencie jest 4 godziny i 45 minut wędzenia, a efekty są takie:

 

post-68662-0-22449500-1416678679_thumb.jpg

 

post-68662-0-86058100-1416678680_thumb.jpg

 

post-68662-0-27820300-1416678683_thumb.jpg

 

post-68662-0-92739900-1416678684_thumb.jpg

 

Sądzę, że jeszcze z pół godziny co najmniej powędzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384986
Udostępnij na innych stronach

A ja bym już wyjmował. Kolorek bardzo ładny. Gratuluję wyrobów  :clap:  :tongue:  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384987
Udostępnij na innych stronach

Adam , już wystarczy.Jak poleżą do jutra(wiem,że to duŻe wyzwanie)będą wyglądać piękniej :)

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-384989
Udostępnij na innych stronach

No i wędzenie zakończone. Chyba nie jest źle...

post-68662-0-13467200-1416682642_thumb.jpg

 

post-68662-0-70426100-1416682644_thumb.jpg

 

post-68662-0-80281000-1416682646_thumb.jpg

 

I od razu parzenie:

 

post-68662-0-97502400-1416682648_thumb.jpg

 

post-68662-0-54226200-1416682650_thumb.jpg

 

Wrzuciłem do wrzątka, temperaturę wody trzymam 85 stopni. Wyjmę gdy temperatura wewnątrz osiągnie 73-75 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385012
Udostępnij na innych stronach

Wyjmę gdy temperatura wewnątrz osiągnie 73-75 stopni.

za dużo, wyjmij jak osiągnie 68-70 a temp. wody trzymaj ok. 80 st.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385015
Udostępnij na innych stronach

Adam dość wysoka ta temperatura wewnątrz. W pierwszy dzień będzie dobra ta szynka ale później trochę podeschnie i będzie wiórowata. Ja parze do 68-69 wewnątrz i są dobre. Spróbuj jedną tak a drugą do tej temperatury co chciałeś. Też na początku parzyłem do 72-75 wewnątrz ale już mi przeszło. Lepsze są mniej wysuszone.

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385017
Udostępnij na innych stronach

Wrzuciłem do wrzątka, temperaturę wody trzymam 85 stopni. Wyjmę gdy temperatura wewnątrz osiągnie 73-75 stopni.

 

A kto Ci nie broni robić inaczej ?

Twoje mięso, twoja wędzonka i ty sam będziesz ją jadł.  

Jak dla mnie możesz nawet gotować przez dziesięć godzin ..... a kto Ci zabroni.  :D

Skoro tak lubisz marnować mięso ...  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385021
Udostępnij na innych stronach

Adam  pisał, że z rodziną  lubią "suche"  wędzonki.

Tego nie doczytałem ale przychylam się do opinii Miro.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385028
Udostępnij na innych stronach

Skoro tak lubisz marnować mięso ... 

Miro spokojnie niech Adam sam zrobi tak jak sobie to zaplanował.

Podzieli się opinią na temat tych wyrobów.

Następnym razem(mniemam ,że nie długo) może spróbuje parzyć w niższej  temperaturze i w inny sposób,wtedy będzie miał porównanie i będzie sobie robił tak jak mu smakuje. 

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385031
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Miro. Będzie 72 i ani stopnia więcej.

 

A nawet jeśli wyjdą bardziej soczyste niż oczekujemy, to nie problem.

 

I mam nadzieję, że nię będę sam ją jadł. To byłaby prawdziwa katastrofa...

Edytowane przez AdamKowalski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385032
Udostępnij na innych stronach

A nawet jeśli wyjdą bardziej soczyste niż oczekujemy, to nie problem.

Soczyste, to nie znaczy krwiste, może macie jakieś mylne zdanie na ten temat.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385034
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i wędzenie zakończone.

Jakim drewnem wędziłeś? 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385035
Udostępnij na innych stronach

Ładny kolorek wyszedł.

Po parzeniu daj spokojnie i dobrze wystygnąć wędzonką najlepiej  na polu/dworze/dworzu przez noc i nie warz się kroić wcześniej niż o 7:00 dnia jutrzejszego!!! :D


I mam nadzieję, że nię będę sam ją jadł. To byłaby prawdziwa katastrofa...

E tam katastrofa więcej dla Ciebie :tongue:

A jak nie będą smakowały Żonie to zwalisz winę na nią bo kazała oskórować boczek  :D  :D  :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385038
Udostępnij na innych stronach

 

 

A nawet jeśli wyjdą bardziej soczyste niż oczekujemy, to nie problem.

Soczyste, to nie znaczy krwiste, może macie jakieś mylne zdanie na ten temat. :)

Nie chodzi o krwiste. Tutaj bardziej chodzi o wspomnienie wędlin z dzieciństwa (wędlin naszych dziadków)... I porównanie z wymoczonymi wędlinami sklepowymi. W sklepach kupujemy jak najbardziej suche wędliny. Są najlepsze.

Ładny kolorek wyszedł.

Po parzeniu daj spokojnie i dobrze wystygnąć wędzonką najlepiej na polu/dworze/dworzu przez noc i nie warz się kroić wcześniej niż o 7:00 dnia jutrzejszego!!! :D

 

Serio? Ale oni już dzisiaj chcą jeść.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/5/#findComment-385040
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.