Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Zbóju jeszcze czas jak długo ;)

Już starość :facepalm: :facepalm:

Pekluję 10 dni, temp. w lodówce 3-6 st.C, golonki tylko pekluję 13-14 dni :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-387088
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 193
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mięso pekluje się już 6 dni. Pozostały jeszcze 3 dni peklowania. Nie mogę się już doczekać wędzenia.

 

Mięso przewracam co 1-2 dni (na początku było co 2 dni, ostatnio codziennie).

 

Ciekawy jestem jak wpłynie na smak tak długie peklowanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-387520
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze przekroje zapodaj :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388540
Udostępnij na innych stronach

AdamKowalski  :) wyglądają apetycznie w szczególności boczuś  ,super  :clap: Pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388629
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oto przekroje. Smak super. Nie są za słone. Po peklowaniu tylko opłukałem wodą, nie moczyłem.

Wyglądają super, tylko chyba rzadko obracałeś te szynki.

Najważniejsze, że smakują.

I widzę, że Żona tym razem się nie wtrącała? :D  :D  :D

A jak sobie poradziłeś z osuszaniem tym razem? 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388651
Udostępnij na innych stronach

Obsuszałem dokładnie tak samo jak ostatnim razem czyli w piekarniku na termoobiegu przez ok. 2 godziny.

 

Smak jest bardzo dobry, ale ja nie zauważam różnicy w smaku jeśli porównałbym wędzonki obecne z tymi wcześniejszymi (poza słonością, bo teraz są nieco bardziej słone). Dla mnie i te poprzednie i te obecne są po prostu dobre.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388825
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak jest bardzo dobry, ale ja nie zauważam różnicy w smaku jeśli porównałbym wędzonki obecne z tymi wcześniejszymi

Proponuje zachomikować (wiem to będzie trudne)jakiś kawałek z tej produkcji i porównać z kolejną, może wtedy coś wyczujesz.  

 

 

Dla mnie i te poprzednie i te obecne są po prostu dobre.

I to jest najważniejsze :)  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388865
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Od środy pekluje się kolejna porcja mięsa. Jeszcze więcej niż ostatnio.

 

To będzie moje trzecie wędzenie :)

 

Tym razem czas peklowania będzie nieco krótszy niż ostatnio, bo niecałe 6 dni. Teraz chcę uzyskać większą słoność, więc część mięsa zapeklowałem z 16% ilością peklosoli w stosunku do wody, a część z 13%. Nastrzyki zrobiłem na samym początku peklowania.

 

Rodzaje mięs podobne jak za pierwszym i drugim razem: boczek, szynka, schab, karkówka i polędwica.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-391881
Udostępnij na innych stronach

 

 

więc część mięsa zapeklowałem z 16% ilością peklosoli w stosunku do wody,

 

Będzie słono.Bardzo słono. :cry:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-391901
Udostępnij na innych stronach

 Ja z kolei lubię słone, domownicy też raczej.

...a co na to nereczki...?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-391908
Udostępnij na innych stronach

 

 

Regularnie płukane
 

 

Szczerze to wolałbym zapobiegać, niż płukać i płukać, to jest sporo za wiele soli :(

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-391954
Udostępnij na innych stronach

...boggi , przeca płukanie to podstawa poczynań wszelakich,

nawet profilaktycznie przydaje się na zapas organy przepłukać ,

bo można być znienacka zaskoczonym a nieprzepłukanym

- I CO WTEDY... :w00t::question:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-392008
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to wolałbym zapobiegać, niż płukać i płukać, to jest sporo za wiele soli :(

Ja tych wędzonek robię na tyle niedużo (wystarcza na kilka dni), że nawet jeśliby byłyby za słone, to ilość soli dla organizmu (właściwie mojego, bo ja zjem te najbardziej słone) jest i tak pomijalnie mała...

 

Ostatnio kupowaliśmy z rodziną swojską wędzonkę, szynkę w przyprawach (bodajże z Podhala) w centrum handlowym M1 w Warszawie (może ktoś zna ten wyrób i smak) i ta szynka była bardzo słona, nawet określiłbym ją, że za słona. Ale dobra. Ja takiej słoności nigdy nie osiągnąłem. Nawet moje obecne 16% peklosoli nie sprawi, że osiągnę taką słoność (chyba).

 

No chyba, że ta moja peklosól jest jakaś nie halo... Ale nie sądzę.

 

Eksperymentuję. W zależności od uzyskanego smaku, niewykluczone, że następnym razem ilość peklosoli będzie większa lub mniejsza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-392037
Udostępnij na innych stronach

Na Święta co nieco zrobione. Wędzonki w przyprawach zrobiłem pierwszy raz. Wędzone a potem pieczone w piekarniku. Nie wiem jak wyszły w smaku...

 

post-68662-0-01880700-1419376678_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-392816
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.