Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zbóju jeszcze czas jak długo Już starość :facepalm:Pekluję 10 dni, temp. w lodówce 3-6 st.C, golonki tylko pekluję 13-14 dni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-387088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Mięso pekluje się już 6 dni. Pozostały jeszcze 3 dni peklowania. Nie mogę się już doczekać wędzenia. Mięso przewracam co 1-2 dni (na początku było co 2 dni, ostatnio codziennie). Ciekawy jestem jak wpłynie na smak tak długie peklowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-387520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 2 Grudnia 2014 ... sie tam do pojemnika nie przeprowadź myjesz ręce jak przewracasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-387524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Oto moje wczorajsze wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 7 Grudnia 2014 No to jeszcze przekroje zapodaj :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Oto przekroje. Smak super. Nie są za słone. Po peklowaniu tylko opłukałem wodą, nie moczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 7 Grudnia 2014 AdamKowalski wyglądają apetycznie w szczególności boczuś ,super Pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Oto przekroje. Smak super. Nie są za słone. Po peklowaniu tylko opłukałem wodą, nie moczyłem. Wyglądają super, tylko chyba rzadko obracałeś te szynki.Najważniejsze, że smakują.I widzę, że Żona tym razem się nie wtrącała? A jak sobie poradziłeś z osuszaniem tym razem? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Obsuszałem dokładnie tak samo jak ostatnim razem czyli w piekarniku na termoobiegu przez ok. 2 godziny. Smak jest bardzo dobry, ale ja nie zauważam różnicy w smaku jeśli porównałbym wędzonki obecne z tymi wcześniejszymi (poza słonością, bo teraz są nieco bardziej słone). Dla mnie i te poprzednie i te obecne są po prostu dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Smak jest bardzo dobry, ale ja nie zauważam różnicy w smaku jeśli porównałbym wędzonki obecne z tymi wcześniejszymi Proponuje zachomikować (wiem to będzie trudne)jakiś kawałek z tej produkcji i porównać z kolejną, może wtedy coś wyczujesz. Dla mnie i te poprzednie i te obecne są po prostu dobre. I to jest najważniejsze Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-388865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Od środy pekluje się kolejna porcja mięsa. Jeszcze więcej niż ostatnio. To będzie moje trzecie wędzenie Tym razem czas peklowania będzie nieco krótszy niż ostatnio, bo niecałe 6 dni. Teraz chcę uzyskać większą słoność, więc część mięsa zapeklowałem z 16% ilością peklosoli w stosunku do wody, a część z 13%. Nastrzyki zrobiłem na samym początku peklowania. Rodzaje mięs podobne jak za pierwszym i drugim razem: boczek, szynka, schab, karkówka i polędwica. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-391881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 20 Grudnia 2014 więc część mięsa zapeklowałem z 16% ilością peklosoli w stosunku do wody, Będzie słono.Bardzo słono. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-391901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ja z kolei lubię słone, domownicy też raczej....a co na to nereczki...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-391908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 20 Grudnia 2014 ...a co na to nereczki...? Regularnie płukane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-391946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Regularnie płukane Szczerze to wolałbym zapobiegać, niż płukać i płukać, to jest sporo za wiele soli Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-391954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 20 Grudnia 2014 ...boggi , przeca płukanie to podstawa poczynań wszelakich,nawet profilaktycznie przydaje się na zapas organy przepłukać ,bo można być znienacka zaskoczonym a nieprzepłukanym- I CO WTEDY... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-392008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Szczerze to wolałbym zapobiegać, niż płukać i płukać, to jest sporo za wiele soli Ja tych wędzonek robię na tyle niedużo (wystarcza na kilka dni), że nawet jeśliby byłyby za słone, to ilość soli dla organizmu (właściwie mojego, bo ja zjem te najbardziej słone) jest i tak pomijalnie mała... Ostatnio kupowaliśmy z rodziną swojską wędzonkę, szynkę w przyprawach (bodajże z Podhala) w centrum handlowym M1 w Warszawie (może ktoś zna ten wyrób i smak) i ta szynka była bardzo słona, nawet określiłbym ją, że za słona. Ale dobra. Ja takiej słoności nigdy nie osiągnąłem. Nawet moje obecne 16% peklosoli nie sprawi, że osiągnę taką słoność (chyba). No chyba, że ta moja peklosól jest jakaś nie halo... Ale nie sądzę. Eksperymentuję. W zależności od uzyskanego smaku, niewykluczone, że następnym razem ilość peklosoli będzie większa lub mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-392037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Na Święta co nieco zrobione. Wędzonki w przyprawach zrobiłem pierwszy raz. Wędzone a potem pieczone w piekarniku. Nie wiem jak wyszły w smaku... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-392816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Kolorek wzorcowy smak pewnie też. Smacznych świat! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/page/8/#findComment-392818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.