Skocz do zawartości

Ser topiony z dodatkami


Rekomendowane odpowiedzi

SER TOPIONY

 

 

Przepis znaleziony w sieci i zmodyfikowany.

 

Wykonanie:

 

500 g tłustego twarogu,

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,

jedno żółtko, sól do smaku

 

Twaróg należy rozdrobnić mikserem, posypać soda, dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Ser zrobi sie żółtawy. Po tym czasie w garnku na małym ogniu roztapiamy trochę masła i wrzucamy ser i topimy aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Żółtko rozrabiamy z 1 łyżką wody i dodajemy do masy, solimy. Przelewamy do miseczki (użyłam osłonek poliamidowych) i po ostygnięciu do lodówki. Ser jest wyśmienity tylko nie można przesadzić z soda, bo sie robi twardy. Z kolei za mało sody powoduje, ze sie dobrze nie topi. Kwestia doboru ilości do konkretnego sera. Ser zrobiłam z różnymi dodatkami (szynka, czosnek, zioła prowansalskie, kminek, następny będzie z orzechami włoskimi). Na zdjęciu z szynką i ziołami prowansalskimi.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mowie-- byl przepyszny :lol: :lol: :lol:

Jak bym mial czas to bym jutro podjechal na chlebek z serkiem

Polecam wszystkim forumowiczom . :grin: :grin: :grin:

Pedro napisz co zrobiles w kociolku -- Hmmm... Pychotka

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19503
Udostępnij na innych stronach

Gabi

 

Smakowicie to wygląda.

 

Czy może wiesz jak długo taki serek wytrzymie w lodówce?.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19511
Udostępnij na innych stronach

A gdyby go tak po roztopieniu do słoiczka twist i pogotować żeby sie zapasteryzował ?.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19513
Udostępnij na innych stronach

Gabi to bys musiala narobic pare kilo zeby cos mozna bylo zapasteryzowac :grin: :grin: :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19515
Udostępnij na innych stronach

Gabi, wygląda rewelacyjnie!

 

Do jakiego stopnia rozdrabniasz twaróg mikserem?

Nie wystarczy go pokruszyć lub rozgnieść widelcem?

 

Przypomniał mi się ser, który robiła moja babcia.

Mówiła na niego "smażony", choć faktycznie nie był smażony. ;-)

Podobne serki dostępne są w handlu pod tą nazwą (często z kminkiem), ale daleko im do tego serka, który jeszcze ciepły jedzony był w sobotni poranek z ciepłymi, chrupiącymi bułkami...

 

Z tego co pamiętam, to robiło się go tak:

 

Twaróg kruszyło się w misce, dodawało się trochę sody oczyszczonej, całość zawijało w gazety i koce i odstawiało na 3-5 dni w ciepłe miejsce.

Po tym czasie otrzymywało się tzw. ser zgliwiały o niezbyt przyjemnym zapachu.

Taki ser babcia topiła z dodatkiem masła, soli, czasem śmietany (żółtka nigdy nie dodawała) w garnku zanurzonym w większym garnku z wodą.

 

Próbowałem kilka razy robić ten serek, ale obecne twarogi dostępne w handlu... to taka loteria.

Raz zgliwieje, drugi raz nie - wówczas ser nie chce się topić i zostają grudki.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19525
Udostępnij na innych stronach

Za wikipedia.pl:

 

Ser zgliwiały , ser smażony ( śl. haus kyjza, niem Hauskäse, Kochkäse) - popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej, wielkopolskiej i galicyjskiej ser wytwarzany ze zgliwiałego (dojrzałego) twarogu z mleka krowiego.

 

Wytwarzany tradycyjnie w gospodarstwach domowych (stąd nazwy), obecnie produkowany również przemysłowo.

 

Twaróg pokruszony i posolony pozostawiany jest w ciepłym miejscu, aż do uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji. Czasem dla przyśpieszenia procesu gliwienia dodawana jest soda oczyszczona. Następnie jest on w zależności od lokalnego zwyczaju, gotowany, często na łaźni wodnej, lub smażony na maśle. Jako tradycyjna przyprawa stosowany jest kminek, ale dodawane bywają też majeranek, pieprz, papryka, cząber. Pod koniec obróbki termicznej dodawane są żółtka jaj i całość po dokładnym wymieszaniu wlewana jest do foremek jako gotowy już produkt. Niektóre przepisy zalecają używanie całych jajek.

 

W zależności od wilgotności twarogu, ilości użytego masła i żółtek ser może mieć po wystygnięciu konsystencję pomazankową lub półtwardą. Charakteryzuje się ostrym, charakterystycznym zapachem i smakiem i żółtawą barwą.

 

Niektórzy smakosze cenią szczególnie ten ser przed wystygnięciem, spożywając go w sposób podobny do fondue. Oj tak... przed wystygnięciem... mniam! :smile:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19526
Udostępnij na innych stronach

Tomku! Twaróg rozdrobniłam na melakserze, bo zwykły mikser mi "padł".Okazało się że dobrze zrobiłam , bo ser łatwiej się topił i nie było w nim białych plamek. Twaróg zrobilam z mleka,które kupujemy od gospodarza.Twoja babcia miała rację. Ser naprawdę się smaży. Ogolnie to łatwizna w przygotowaniu i dla Ciebie mistrzu, to tzw "pikuś". :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19531
Udostępnij na innych stronach

Twaróg rozdrobniłam na melakserze

Ale czy była to gładka masa?

Czy też czuć było ziarno?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19541
Udostępnij na innych stronach

O swojej produkcji serków, również zgliwiałego, pisał CO2 na forum Czarnej Oliwki na str. 237 3.04.2006 (str. 238 na rekonstrukcji forum). Moja lepsza połowa robi taki serek i bardzo go lubimy. Za to nie bardzo przepadam za zapachem w trakcie "dojrzewania".

 

PS. Moja żona nigdy nie dodaje niczego do gliwienia.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19542
Udostępnij na innych stronach

Twaróg zrobilam z mleka,które kupujemy od gospodarza

O!

To dosyć istotna informacja!

Ze sklepowym może być różnie...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19543
Udostępnij na innych stronach

Gabi napisał/a:

Twaróg zrobilam z mleka,które kupujemy od gospodarza

Twarogach, tak jak wedlinach z wielkiego przemysłu występują dodatki funcjonalne, które wiążą wodę chociaż nie ma informacji na opakowaniu.

Róbcie z twarogu kupionego na bazarze, po znajomości od gospodini wiejskiej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19571
Udostępnij na innych stronach

Z powodu lekkiego podupadku na zdrowiu (ach ta jesień) musiałem zrezygnować z wędzenia mojego osypka, którego tym razem zrobiłem w jednej części (walca) i tutaj chciałem się pochwalić iż zrobiłem formę z butelki PET w której rozgrzanym drutem powypalałem otwory i obciąłem.

Chciałem zrobić jeden duży walcowaty ser typu "oscypek", ale do rzeczy postanowiłem zrobić powyższy serek z mojego półproduktu. rozdrobniłem ser malakserem dodałem sody i całość podgrzałem. Wszystko wyszło wspaniałe, tylko ma postać grudkowatą. w czym jest wina :question:

Dodam tylko, że fonde (chyba nie tak się pisze) w którym maczaliśmy grzanki było super :tongue:.

Zrobiłem również z kiełbaską, który też jest :tongue: .

Tylko te grudki :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19574
Udostępnij na innych stronach

Ze sklepowym może być różnie rzeczywiście ja robię sernik z sera , który robię z mleka ze wsi i nigdy go nie mielę tylko wrzucam do jajek do malaksera i jest jak śmietana bez grudek :tongue:

Topiny muszę wypróbować z tego sera , bo jak robiłam z kupnego to wychodziły kaszowate grudki

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19578
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.