Gość Gabi Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2007 SER TOPIONY Przepis znaleziony w sieci i zmodyfikowany. Wykonanie: 500 g tłustego twarogu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, jedno żółtko, sól do smaku Twaróg należy rozdrobnić mikserem, posypać soda, dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Ser zrobi sie żółtawy. Po tym czasie w garnku na małym ogniu roztapiamy trochę masła i wrzucamy ser i topimy aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Żółtko rozrabiamy z 1 łyżką wody i dodajemy do masy, solimy. Przelewamy do miseczki (użyłam osłonek poliamidowych) i po ostygnięciu do lodówki. Ser jest wyśmienity tylko nie można przesadzić z soda, bo sie robi twardy. Z kolei za mało sody powoduje, ze sie dobrze nie topi. Kwestia doboru ilości do konkretnego sera. Ser zrobiłam z różnymi dodatkami (szynka, czosnek, zioła prowansalskie, kminek, następny będzie z orzechami włoskimi). Na zdjęciu z szynką i ziołami prowansalskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Października 2007 Jasiu no powiedz, że dobry. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Października 2007 Mowie-- byl przepyszny :lol: :lol: :lol: Jak bym mial czas to bym jutro podjechal na chlebek z serkiemPolecam wszystkim forumowiczom . :grin: :grin: :grin: Pedro napisz co zrobiles w kociolku -- Hmmm... Pychotka Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Października 2007 : Pedro napisz co zrobiles w kociolku -- Hmmm... Pychotka To prześlij mi parę fotek, bo ja mam tylko wyrób finalny :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Października 2007 nie mam Twojego meila Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Października 2007 Gabi Smakowicie to wygląda. Czy może wiesz jak długo taki serek wytrzymie w lodówce?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Października 2007 To jest drugi mój ser topiony i zbyt szybko znika ażeby zbadać jak długo wytrzymuje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Października 2007 A gdyby go tak po roztopieniu do słoiczka twist i pogotować żeby sie zapasteryzował ?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Października 2007 Właśnie o tym myślałam. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Października 2007 Gabi to bys musiala narobic pare kilo zeby cos mozna bylo zapasteryzowac :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Października 2007 Mam nadzieję ,że uda mi się następnym razem coś więcej uchronić od pożarcia. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Października 2007 Gabi, smaczku narobiłaś..muszę spróbować! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Października 2007 Malgos ! oj sprobuj pychotka Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Października 2007 Gabi, wygląda rewelacyjnie! Do jakiego stopnia rozdrabniasz twaróg mikserem? Nie wystarczy go pokruszyć lub rozgnieść widelcem? Przypomniał mi się ser, który robiła moja babcia. Mówiła na niego "smażony", choć faktycznie nie był smażony. ;-) Podobne serki dostępne są w handlu pod tą nazwą (często z kminkiem), ale daleko im do tego serka, który jeszcze ciepły jedzony był w sobotni poranek z ciepłymi, chrupiącymi bułkami... Z tego co pamiętam, to robiło się go tak: Twaróg kruszyło się w misce, dodawało się trochę sody oczyszczonej, całość zawijało w gazety i koce i odstawiało na 3-5 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie otrzymywało się tzw. ser zgliwiały o niezbyt przyjemnym zapachu. Taki ser babcia topiła z dodatkiem masła, soli, czasem śmietany (żółtka nigdy nie dodawała) w garnku zanurzonym w większym garnku z wodą. Próbowałem kilka razy robić ten serek, ale obecne twarogi dostępne w handlu... to taka loteria. Raz zgliwieje, drugi raz nie - wówczas ser nie chce się topić i zostają grudki. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Października 2007 Za wikipedia.pl: Ser zgliwiały , ser smażony ( śl. haus kyjza, niem Hauskäse, Kochkäse) - popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej, wielkopolskiej i galicyjskiej ser wytwarzany ze zgliwiałego (dojrzałego) twarogu z mleka krowiego. Wytwarzany tradycyjnie w gospodarstwach domowych (stąd nazwy), obecnie produkowany również przemysłowo. Twaróg pokruszony i posolony pozostawiany jest w ciepłym miejscu, aż do uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji. Czasem dla przyśpieszenia procesu gliwienia dodawana jest soda oczyszczona. Następnie jest on w zależności od lokalnego zwyczaju, gotowany, często na łaźni wodnej, lub smażony na maśle. Jako tradycyjna przyprawa stosowany jest kminek, ale dodawane bywają też majeranek, pieprz, papryka, cząber. Pod koniec obróbki termicznej dodawane są żółtka jaj i całość po dokładnym wymieszaniu wlewana jest do foremek jako gotowy już produkt. Niektóre przepisy zalecają używanie całych jajek. W zależności od wilgotności twarogu, ilości użytego masła i żółtek ser może mieć po wystygnięciu konsystencję pomazankową lub półtwardą. Charakteryzuje się ostrym, charakterystycznym zapachem i smakiem i żółtawą barwą. Niektórzy smakosze cenią szczególnie ten ser przed wystygnięciem, spożywając go w sposób podobny do fondue. Oj tak... przed wystygnięciem... mniam! :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Października 2007 Tomku to do dziela! Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Października 2007 :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Października 2007 Tomku! Twaróg rozdrobniłam na melakserze, bo zwykły mikser mi "padł".Okazało się że dobrze zrobiłam , bo ser łatwiej się topił i nie było w nim białych plamek. Twaróg zrobilam z mleka,które kupujemy od gospodarza.Twoja babcia miała rację. Ser naprawdę się smaży. Ogolnie to łatwizna w przygotowaniu i dla Ciebie mistrzu, to tzw "pikuś". :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Października 2007 Twaróg rozdrobniłam na melakserze Ale czy była to gładka masa? Czy też czuć było ziarno? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Października 2007 O swojej produkcji serków, również zgliwiałego, pisał CO2 na forum Czarnej Oliwki na str. 237 3.04.2006 (str. 238 na rekonstrukcji forum). Moja lepsza połowa robi taki serek i bardzo go lubimy. Za to nie bardzo przepadam za zapachem w trakcie "dojrzewania". PS. Moja żona nigdy nie dodaje niczego do gliwienia. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Października 2007 Twaróg zrobilam z mleka,które kupujemy od gospodarza O! To dosyć istotna informacja! Ze sklepowym może być różnie... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Października 2007 Tomku masa była gladka( jak na sernik). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Października 2007 Gabi napisał/a: Twaróg zrobilam z mleka,które kupujemy od gospodarzaTwarogach, tak jak wedlinach z wielkiego przemysłu występują dodatki funcjonalne, które wiążą wodę chociaż nie ma informacji na opakowaniu. Róbcie z twarogu kupionego na bazarze, po znajomości od gospodini wiejskiej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Października 2007 Z powodu lekkiego podupadku na zdrowiu (ach ta jesień) musiałem zrezygnować z wędzenia mojego osypka, którego tym razem zrobiłem w jednej części (walca) i tutaj chciałem się pochwalić iż zrobiłem formę z butelki PET w której rozgrzanym drutem powypalałem otwory i obciąłem. Chciałem zrobić jeden duży walcowaty ser typu "oscypek", ale do rzeczy postanowiłem zrobić powyższy serek z mojego półproduktu. rozdrobniłem ser malakserem dodałem sody i całość podgrzałem. Wszystko wyszło wspaniałe, tylko ma postać grudkowatą. w czym jest wina :question: Dodam tylko, że fonde (chyba nie tak się pisze) w którym maczaliśmy grzanki było super :tongue:.Zrobiłem również z kiełbaską, który też jest :tongue: .Tylko te grudki :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Października 2007 Ze sklepowym może być różnie rzeczywiście ja robię sernik z sera , który robię z mleka ze wsi i nigdy go nie mielę tylko wrzucam do jajek do malaksera i jest jak śmietana bez grudek :tongue: Topiny muszę wypróbować z tego sera , bo jak robiłam z kupnego to wychodziły kaszowate grudki Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/#findComment-19578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.